ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het belangrijkste gegeven van de afgelopen week is de uitbraak uit het lange termijn stijgend trendkanaal p-p'. De AEX bevindt zich nu in een correctieve fase. De beursgraadmeter daalde ten opzichte van vorige week vrijdag met 5,8% en staat nu 4,8% onder de slotstand van 2017.

  • Een cruciale lijn voor de toekomst is de stippellijn rond 506,2. Een eventuele daling onder die lijn zou omdat daar in de maanden maart, juli en september 2017 bodems ontstonden een omslag zijn in het lange termijn beeld. Volgt daarentegen een bodem op of boven 506,2 dan blijft een vervolg naar boven een optie.

  • Het laagste punt van deze week vinden we rond 516. Indien dat punt doorbroken wordt vervolgt de AEX de weg naar 506,2.

  • Het is de afgelopen jaren zo geweest dat gaps naar boven vaak niet werden gesloten, dat is nu met twee gaps naar beneden gebeurd. De verkoopdruk was eenvoudigweg te groot. Het is overigens voorstelbaar dat we er nog terugkeren. Als zoiets gebeurt (lijn p is nu een weerstandslijn) kan een dergelijke terugkeer echter Łberhaupt pas plaatsvinden zodra de markt er in is geslaagd een bodem te leggen onder de aandelenmarktgraadmeter. Dat was vandaag in ieder geval nog niet het geval. De AEX beweegt nog steeds in de richting van het bij de weekgrafiek besproken niveau 506,2.

  • Nu we opnieuw onder de Bollinger Bands zijn gesloten neemt de kans op de vorming van een bodem wel toe. De marktindex zal op een gegeven moment namelijk moeten terugkeren binnen de banden. Dat kan maandag eventueel te gebeuren staan, al is daar niets met zekerheid over te zeggen.

  • Omdat we geen zekerheid hebben ga ik ook maandag weer pragmatisch te werk, zoals ik dat altijd poog te doen. Ik let op het koersverloop ten opzichte van twee grenzen. De eerste grens is de de dubbele bodem rond 516, daaronder gaan we verder in de richting van 506,2. Het tweede niveau is de top rond 522,9. Een stijging boven dat punt zou de afronding van een W-vormige bodem met koersdoel 529,7 inhouden.

  • Aan de hand van de kwartiergrafiek stel ik me de vraag welke partijen het toch zouden kunnen zijn die gisteren en vandaag in de slotveiling kochten. De koersbewegingen zijn opvallend. Gisteren steeg de AEX in deze veiling met twee indexpunten, vandaag met 1,6 punt. Een antwoord op deze vraag zullen we nooit krijgen, want de handel is niet transparant. Feit is echter dat de slotveiling voor de tweede dag op rij is gebruikt om de beursdag een wat draaglijker aanzicht te geven. Waarom is me een raadsel.
  • In deze kwartiergrafiek heb ik Fibonacci lijnen geplaatst die we kunnen gebruiken zolang de AEX boven 516 blijft. PotentiŽle weerstandsniveaus bij een doorbraak door 522,9 zijn de niveaus 524,3 (38,2%), 526,8 (50%) en 529,4 (61,8%). Het koersdoel 529,7 dat ik bij de uurgrafiek noemde suggereert dat de beursgraadmeter naar het 61,8% niveau 529,4 zou gaan. We moeten dan uiteraard wel controleren of de grenzen 524,3 en 526,8 doorbroken worden, want dat zijn in principe niveaus waar een top kan ontstaan.

Resumerend: 

De uitbraak naar beneden uit het kanaal p-p' die deze week zoals we in de weekgrafiek zagen tot stand kwam houdt in dat de AEX index in een correctieve fase is gekomen. Belangrijk is het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 506,2 in die grafiek. Een eventuele daling onder dat niveau zou een omslag vormen in het lange termijn beeld. Bij de vorming van een bodem op of boven 506,2 blijft een vervolg naar boven een optie. Vooralsnog beweegt de beursindex in de richting van 506,2, een beweging die wordt voortgezet zou de AEX aanstaande maandag onder 516 belanden. Een stijging is gezien de situatie in de Bollinger Bands grafiek een mogelijkheid, want de graadmeter zal eerdaags moeten terugkeren binnen de banden. Wordt de top rond 522,9 van vanmiddag doorbroken dan ontstaat in de uur- en kwartiergrafiek een W-vormige bodem. We zagen in de kwartiergrafiek dat de marktgraadmeter dan naar 529,4 kan gaan, waarbij we moeten controleren of de grenzen 524,3 en 526,8 (waar in theorie een top kan ontstaan) worden doorbroken.  

En dan nog dit...

Goud wordt bij scherp dalende aandelenkoersen wel eens genoemd als vluchthaven. Dit maakt het interessant om, nu de beursindices deze maand tot dusverre stevig zijn gedaald, te kijken wat de goudprijs heeft gedaan.

  • U ziet de maandgrafiek van goud. De laatste candle is rood en dat is een teken dat de goudkoers deze maand tot nog toe is gedaald. De candle is nog niet af, want dat is pas eind deze maand het geval. Op grond van de candle van dit moment kan echter worden gesteld dat goud niet als vluchthaven heeft gediend. Wel tekent er zich langzaam een omgekeerd hoofd en schouders patroon af, een bodempatroon dat afgerond zou worden zou de stippellijn rond $ 1375 doorbroken worden. De goudprijs zou dan naar $ 1700 gaan. Zoals het er op dit moment echter voorstaat is het onzeker of dit is wat te gebeuren staat. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 9 feb 2018, 18.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

9 feb 09.15u: Beperkte reactie Amsterdamse markt

9 feb 10.00u: Dubbele bodem gevormd rond 522,2

9 feb 11.00u: Vlag afgerond met uitbraak omlaag

9 feb 11.30u: Opnieuw een bodem bij grens 522,2

9 feb 12.00u: Een spannende strijd in Amsterdam

9 feb 14.00u: AEX door 522,2 en verder gedaald

9 feb 15.00u: Engulfing werd daadwerkelijk bodem

Aalberts: Naar beneden uit trendkanaal gebroken

9 feb 16.00u: AEX bij weerstandsniveau 522,2

9 feb 17.00u: Top bij 522,2 en gedaald naar 516

 

Agenda van maandag 5 feb t/m vrijdag 9 feb 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven