ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van deze week laat niets aan de verbeelding over, de stemming op onze beurs was slecht. De AEX eindigde 4,3% onder het slot van vorige week. Allereerst wil ik opmerken dat de ontwikkeling past bij het toppatroon dat eerder deze maand werd afgerond. Dat is het hoofd en schouders patroon waarvan de schouders en toppen met de letters S en H zijn aangegeven in de grafiek. Aan het patroon is een koersdoel van 436 gekoppeld.

  • Op dat koersdoel wil ik me op dit moment nog niet richten, al onthoud ik het natuurlijk wel goed. Een dergelijke grote daling deel ik namelijk graag in stukken. Aan de hand daarvan kan ik controleren of de stappen die we op grond van het koersdoel zouden mogen verwachten ook daadwerkelijk worden gezet. Het biedt me bovendien de mogelijkheid rekening te houden met eventuele steunlijnen of steunniveaus, iets dat ik uiteraard hoor te doen.

  • Een van die eventuele steunniveaus is het 50% Fibonacci niveau van de stijging 378,5 - 576,9 rond 477,7. Daar ontstond vandaag een bodem. Ik controleer of vanaf deze bodem wellicht een opgaande beweging wordt gestart. Wordt het niveau echter doorbroken dan wordt lijn f de lijn waar ik op let, zou die lijn doorbroken worden dan richt ik me op het 61,8% niveau rond 454,3. Laten we, hoewel de maand nog niet afgelopen is, lijn f aan een nader onderzoek onderwerpen in de maandgrafiek.

  • Lijn f is een cruciale lijn, namelijk de onderkant van het grote trendkanaal e-f. De lange termijn trend is ondanks de daling van deze week naar boven gericht zolang de AEX binnen dit kanaal koerst. Een eventuele uitbraak naar beneden zou daar verandering in brengen, maar daar wil ik niet vooraf op speculeren. De resterende beurstijd in dit jaar volg ik in ieder geval de koersontwikkeling ten opzichte van lijn f, om daarmee vast te stellen of de lange positieve trend al dan niet gehandhaafd blijf. Met dit lange termijn beeld en de steun rond 477,7 op ons netvlies gaan  we naar de daggrafiek.

  • In die daggrafiek is bij 477,7 vandaag een hammer neergezet, een candle die de potentie heeft een bodem te worden. De candle zal daarvoor aanstaande maandag bevestigd moeten worden met een groene candle. De hammer geeft aan dat onze aandelenmarkt op dit moment aan een herstelbeweging denkt, al is daar zoals ik straks bij de kwartiergrafiek zal uitlegen wel wat op af te dingen.

  • De volgende grafiek is de daggrafiek met Bollinger Bands. De trend is scherp naar beneden gericht en de AEX is dag na dag bij de dalende onderste lijn van de indicator gebleven. Het laat zich op grond van dit gereedschap niet voorspellen hoelang de daling nog aanhoudt. Hierbij moet ik overigens wel opmerken dat het dagelijks verhandelde volume de resterende beursdagen van het jaar laag zal zijn, wat vaak resulteert in hogere koersen. In deze grafiek is het beeld op dit moment evenwel erg negatief.

  • In de uurgrafiek ziet u dat de beurs in het laatste uur van de beursweek wat opleefde, laten we dat in de kwartiergrafiek nader bekijken.

  • De stijging vond plaats vanaf 17.15 uur en had deels te maken met de expiratie. Opties op de index expireren om 16.00 uur, die op aandelen aan het einde van de handelsdag. Dit is maar weinig particuliere beleggers bekend. Ik veronderstel dat het expiratiebelangen in individuele aandelenfondsen zijn geweest die bijgedragen hebben tot deze stijging. Het is dan ook de vraag of het om een aanzet tot bodemvorming gaat zoals ik bij de daggrafiek betoogde, dat moet maandag aanstaande blijken.
  • Het wordt interessant om te volgen of het gap van gisteren dit jaar eventueel nog gesloten wordt. Het is gesloten zou de stippellijn rond 493 worden bereikt. Het mag dan tot het einde van het jaar door het lage volume eenvoudiger zijn een stijging te realiseren dan op andere momenten in het jaar, het vraagt wel om koopbereidheid waaraan het deze week geheel ontbrak. De vraag is wie zijn nek uit durft te steken.

Resumerend: 

Het beeld dat naar voren kwam uit de weekgrafiek is kristalhelder, de stemming was deze week slecht. De AEX daalde en dat past bij het hoofd en schouders patroon dat eerder deze maand werd afgerond in die grafiek. Het koersdoel dat dit toppatroon aangeeft is 436, een doel waar ik me echter niet onmiddellijk op richt. Eerst zal ik kijken naar het verloop ten opzichte van het 50% Fibonacci niveau van de stijging 378,5 - 576,9 rond 477,7 dat we vandaag bereikten. De mogelijkheid is immers aanwezig dat de markt vanaf dit steunniveau een beweging omhoog opzet in de AEX. Zou de grens 477,7 doorbroken worden dan gaat mijn aandacht naar de koersontwikkeling ten opzichte van lijn f. Die lijn is de onderste lijn van het trendkanaal e-f in de maandgrafiek. De lange termijn trend van onze beursindex is intact zolang de graadmeter in dit kanaal blijft. Dat is een belangrijk gegeven. Zou lijn f doorbroken worden dan ligt daar net onder het volgende potentiële steunniveau te wachten, het 61,8% niveau in de week- en maandgrafiek rond 454,3. Naar beneden weten we nu waar we ons op kunnen richten. Naar boven wordt het boeiend om te volgen of het gap van gisteren nog gesloten wordt, iets waarvoor een terugkeer naar 493 nodig is. Het handelsvolume op de beurs zal laag zijn tot het einde van het jaar en een stijging dus gemakkelijker realiseerbaar dan normaal het geval is. Het vraagt desalniettemin om koopbereidheid, waarvan het nog maar de vraag is of die er is. Je steekt je nek immers nogal uit als je ingaat tegen een daling als die van deze week.

En dan nog dit...

Afgelopen maandag besprak ik een potentieel toppatroon in de Nasdaq, een patroon dat op dat moment nog niet was afgerond. Dat is het nu wel, zoals u kunt zien in de weekgrafiek die hieronder volgt.

  • Het gaat om een hoofd en schouders patroon dat aangeeft dat we in de Nasdaq rekening moeten houden met een toekomstige daling naar ongeveer 5.530. Dat is namelijk het koersdoel dat te berekenen is aan de hand van dit patroon. Het toppatroon en dit lange termijn doel blijven geldig zolang de Nasdaq onder de neklijn blijft die rond 6.830 ligt. Ik neem in verband met tijdelijke doorbraken die bij neklijnen kunnen voorkomen echter het hoogste punt van deze week rond 6.932 als niveau aan de hand waarvan ik de geldigheid van het patroon controleer, mocht de index terugkeren naar boven. Dit laatste hoeft niet noodzakelijkerwijs te gebeuren, het kan ook zijn dat de Nasdaq ook na deze week verder daalt.
  • Tot slot wil ik opmerken dat ik de rest van dit jaar niet werk. Er zullen dus geen updates, slotanalyses, aandelenanalyses of actuele grafieken verschijnen op de site. Ook zal de agenda niet worden geplaatst of bijgehouden. Ik maak één uitzondering. Op maandag 31 december aanstaande schrijf ik de slotanalyse namelijk wel, daarmee sluit ik het beursjaar dan af. Ik zie u die dag dus graag terug op de site en wens u fijne Kerstdagen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 21 dec 2018, 19.16u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

21 dec 09.15u: Nogmaals een gap naar beneden

21 dec 10.00u: Koersdoel van de vlag is bereikt

21 dec 11.00u: AEX gaat op en neer rond 480

21 dec 12.00u: Fibonacci niveau 477,7 is bereikt

21 dec 14.00u: Index gestegen tussen de middag

Takeaway: Na nieuws momenteel (14u) 33% hoger

21 dec 15.00u: Beursindex bij onderkant van gap

21 dec 16.00u: AEX voor expiratie gedaald naar 480

21 dec 17.00u: Na stijging top gevormd bij 61,8%

 

Agenda van maandag 17 dec t/m vrijdag 21 dec 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven