ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • U ziet een afgerond hoofd en schouders patroon in de weekgrafiek van de AEX, een patroon met een koersdoel van ongeveer 436. Het patroon werd afgemaakt met het slot onder de neklijn rond 506,2 van vandaag. Overtuigen doet die uitbraak echter nog niet, want het slot lag slechts 2,2 indexpunt onder deze lijn. Ik heb er dus mijn reserves bij en controleer volgende week scherp of het patroon geldig blijft.

  • Het laagste punt van de week was 496,6. Een daling onder dit niveau zou me overtuigen van het toppatroon uit het vorige punt. Het 50% Fibonacci niveau van de stijging 378,5 - 576,9 rond 477,7 zou mijn eerstvolgende koersdoel worden, lijn f op grond van de driehoek w-w' eventueel mijn tweede. verder wil ik nog niet kijken, ik wil volgende week eerst zien of het toppatroon geldig blijft. Een terugkeer boven de neklijn zou het patroon met terugwerkende kracht onbruikbaar maken. Er kan overigens wel een overshoot komen bij die lijn, een tijdelijke beweging erboven. Feitelijk telt alleen het slot van volgende week vrijdag ten opzichte van 506,2 in deze weekgrafiek.

  • De candle van vandaag vormt samen met die van gisteren een bullish harami en dat is een potentiŽle bodem. De candle is echter tevens een inverted hammer en dat geeft weerstand aan. De candles spreken elkaar tegen, ik doe er niets mee.

  • Volgende week controleer ik niet alleen of het hoofd en schouders patroon uit de weekgrafiek geldig blijft, maar doe dat ook bij de driehoek w-w'. Zolang de index onder de driehoek blijft is dat patroon een bruikbare indicatie voor een vervolg omlaag. Lijn w, de onderste lijn, vinden we aanstaande maandag rond 512. Een terugkeer boven dit niveau zou de driehoek ongeldig maken. De markt zou zich zetten aan het sluiten van het gap van gisteren met een stijging naar 516 of hoger.

  • Een daling onder 496,6 zou zoals we al in de weekgrafiek zagen een voortzetting naar beneden aangeven.

  • Het slot van de dag lag op de onderste lijn van de Bollinger Bands. Vanuit deze positie is aan de hand van dit gereedschap niets te zeggen over de vervolgbeweging.

  • Vanmiddag is in de uurgrafiek de stijgende wig x-x' afgerond, met het hoogste punt ervan bij het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 530 - 496,6 rond 509,4. Deze combinatie vormt een aanwijzing voor een voortzetting naar beneden.

  • Stijgt de AEX desondanks en wordt de top rond 509,5 uitgenomen dan vormen de onderkant van het gap van gisteren op 511 en het 50% niveau rond 513,3 potentiŽle weerstand. Die grenzen en de onderkant van de driehoek w-w' in de daggrafiek rond 512 zouden moeten worden doorbroken wil de markt het gap kunnen sluiten met een stijging naar 516 of hoger.

  • In de kwartiergrafiek volg ik aanstaande maandag allereerst of de markt eventueel een hogere bodem weet neer te zetten boven die van vandaag. Slaagt men daar namelijk in dan is een verder herstel theoretisch mogelijk.

Resumerend: 

In de weekgrafiek is een hoofd en schouders patroon met koersdoel 436 afgerond, maar wat mij betreft nog niet overtuigend genoeg. Het slot van de week lag namelijk maar 2,2 indexpunt onder de neklijn. Volgende week controleer ik dus of het patroon geldig blijft, waarvoor de ontwikkeling ten opzichte van 506,2 van belang is. Het is het slot van volgende week vrijdag dat hiervoor telt. Ik controleer verder de geldigheid van de driehoek w-w'. De onderkant ervan zou weerstand moeten vormen en ligt aanstaande maandag rond 512. In de uurgrafiek is een stijgende wig afgemaakt, wat een aanwijzing vormt voor een vervolg omlaag. Ik let daarvoor op de koersontwikkeling ten opzichte van de bodem 496,6 van vandaag. Wordt dat niveau blijvend doorbroken dan wordt het 50% niveau rond 477,7 in de weekgrafiek het eerste doel. Bij een daling onder dit niveau zou ik me vervolgens richten op lijn f, want daar ligt het doel van de driehoek w-w' bij in de buurt. Onstaat in de kwartiergrafiek echter een hogere bodem en wordt de top rond 509,5 doorbroken, dan zijn de mogelijke barriŤres achtereenvolgens 511, 512 en 513,3. Boven 513,3 zou het gap van gisteren gesloten worden met een terugkeer van de AEX naar 516 of eventueel hoger. 

En dan nog dit...

Op 12 oktober jongstleden meldde ik hier het volgende: Groot hoofd schouders patroon in DAX afgerond. We zijn nu bijna twee maanden verder, laten we kijken hoe het ervoor staat.

  • Na weken durende op- en neergaande bewegingen boven het 50% Fibonacci niveau rond 11.150 is die grens deze week doorbroken. De DAX is onderweg naar het 61,8% niveau van de stijging 8.700- 13.600 rond 10.570. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 7 dec 2018, 19.26u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

7 dec 09.15u: Stijging door herstel op beurzen VS

7 dec 10.00u: Beursindex terug bij niveau 506,2

7 dec 11.00u: AEX teruggekeerd boven de grens

7 dec 12.00u: Strijd gevoerd rond de grens 506,2

7 dec 14.00u: Beursgraadmeter bleef bij het niveau

7 dec 15.00u: Momenteel stijgende wig in grafiek

7 dec 16.00u: Nog geen uitbraak uit stijgende wig

7 dec 17.00u: AEX naar beneden uit wig gebroken

 

Agenda van maandag 3 dec t/m vrijdag 7 dec 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven