ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • In februari van dit jaar ontstond een bodem rond 516. De lange rode candle die deze week tot ontwikkeling kwam bracht de AEX terug bij dit niveau. Omdat hier eerder een bodem lag is het een potentieel steunniveau, wat inhoudt dat de beursgraadmeter volgende week eventueel een herstelbeweging kan maken.

  • Zou de bodem rond 516 echter zonder daaropvolgende terugkeer erboven doorbroken worden dan wordt de stippellijn rond 506,2 het volgende doel. Daar liggen drie voorgaande bodems, ook dat is dus een potentieel steunniveau.

  • Op dit moment hebben we geen enkel teken van bodemvorming, dat wordt duidelijk uit de daggrafiek. Het enige waar we ons nog aan zouden kunnen optrekken is het gap dat gisteren open bleef tussen 524,8 en 528. Wellicht doet de markt volgende week nog een poging dat te sluiten.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is een derde slot op rij onder de banden ontstaan. Drie slotstanden onder deze indicator is het maximum dat ik in lange tijd heb gezien. Ik moet teruggaan tot augustus 2011 om vier achtereenvolgende slotstanden onder de banden te zien. Dit maakt de kans op een stijging groot, al is dat bij het huidige sentiment wel met veel onzekerheid omgeven.

  • Zowel vanmorgen als gisteren vonden we met de AEX steun rond 517,3. Dat niveau werd in de laatste candle doorbroken, beleggers gingen met negatieve verwachtingen het weekend in.

  • In de kwartiergrafiek ziet u de dalende rechthoekige driehoek gevormd door lijn b en de stippellijn rond 517,3. Deze driehoek geeft een koersdoel van ongeveer 510 punten. Dit wordt mijn eerste richtpunt indien 516 aanstaande maandag doorbroken wordt.
  • Bij een terugkeer van de AEX zou ik de driehoek niet meer kunnen gebruiken. De uitbraak uit het patroon zou dan een valse uitbraak worden, met als waarschijnlijk gevolg een doorbraak naar boven door lijn b. Dat kan in theorie vervolgens resulteren in een terugkeer naar het gap tussen 524,8 en 528. Een stijging boven 524,8 zou me uit doen gaan van een terugkeer naar 528 of eventueel hoger.

Resumerend: 

In februari van dit jaar zagen we een bodem rond 516, daar is de AEX index deze week teruggekeerd. Het is een potentieel steunniveau, wat wil zeggen dat de beursindex volgende week in herstel zou kunnen gaan. De daggrafiek met Bollinger Bands ondersteunt dit scenario en ook het nog te sluiten gap van gisteren geeft aan dat een stijging mogelijk is. Er is echter nog geen teken van bodemvorming, het tegendeel is het geval. In de kwartiergrafiek is namelijk een dalende rechthoekige driehoek afgerond en dat patroon geeft ons een koersdoel van 510 punten. Uit de weekgrafiek blijkt dat het daar bij een daling onder 516 niet bij zou blijven, de stippellijn rond 506,2 zou het doel worden. Keert de index aanstaande maandag in de kwartiergrafiek evenwel terug in de driehoek dan wordt de uitbraak uit dat patroon een valse beweging. De mogelijkheid is dan aanwezig dat de AEX vervolgens door lijn b in die grafiek breekt, wat het beeld zou verbeteren. Het punt dat dan moet worden uitgenomen is de top rond 524,8, dat zou me uit doen gaan van een terugkeer naar 528 of eventueel hoger.

En dan nog dit...

Deze week deed zich bij onze oosterburen een belangrijke koersontwikkeling voor. In de weekgrafiek van de DAX is een groot toppatroon afgerond.

  • Kijkt u naar het koersverloop boven de stippellijn rond 11.870 dan ziet u een groot hoofd en schouders patroon. Ziet u het niet dan raad ik u aan een cursus bij me te volgen . Mailt u me maar, dan hoort u van me zodra er een cursus is. De stippellijn rond 11.870 is de neklijn van het patroon. Ik hield vanwege potentiŽle steun rond 11.725 tot dusverre nog een slag om de arm. Nu die bodem echter net als de grens 11.870 is doorbroken is de beer los. Het toppatroon is geldig zolang de DAX onder 11.870 blijft. Ik gebruik als stoploss echter liever de top rond 12.075 van de candle van deze week, want ik neem graag wat marge. Het gaat me om een dagslot boven dat niveau, dat zou het patroon wat mij betreft ongeldig maken. Het koersdoel van het toppatroon vinden we rond 10.145. Rond 10.570 ligt echter het 61,8% Fibonacci niveau van de voorgaande stijging 8.700 - 13.600, die waarde 10.570 kies ik daarom als doel. De stap die moet volgen wil de DAX inderdaad naar dat doel gaan is die onder het 50% niveau rond 11.150. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 12 okt 2018, 18.34u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

12 okt 09.15u: Hogere opening Amsterdamse beurs

12 okt 10.00u: AEX is iets gedaald na de opening

12 okt 11.00u: Beursindex naar beneden gegaan

12 okt 12.00u: De AEX werd gekocht bij 517,3

12 okt 14.00u: Beursgraadmeter bleef op winst

Heineken: Ondanks daling lange trend nog positief

12 okt 15.00u: Markt wacht op wat komen gaat 

12 okt 16.00u: Lagere top in onze kwartiergrafiek

12 okt 17.00u: AEX index bij de bodem van gisteren

 

Agenda van maandag 8 okt t/m vrijdag 12 okt 2018

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven