ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een uitbraak naar boven uit een stijgende wig zie je niet vaak, maar vandaag heeft er zich in de daggrafiek van de AEX index een voorgedaan. De beursgraadmeter brak naar boven uit de wig i-i' en dat patroon is daarmee niet bruikbaar meer.

  • De uitbraak ging gepaard met de ontwikkeling van een gap. Gaps worden veelal gesloten, maar het is bij dit gap niet zeker of dat nog naar beneden overbrugd wordt. Het gaat namelijk om een breakaway gap. Het kan gesloten worden, maar het is niet zeker of dat ook gebeurt. Breakaway gaps blijven namelijk vaak open. Hoewel de AEX terug zou kunnen keren naar de onderkant van het gap rond 519,5 is het gevaarlijk daarop te speculeren.

  • De candle van vandaag betekende niet alleen een uitbraak uit de wig, maar ook een doorbraak door het 61,8% Fibonacci niveau. Een vervolg naar het 76,4% niveau rond 526,7 of hoger is aannemelijk.

  • De Fibonacci methode is overigens niet de enige techniek die relevant is voor het beoordelen van grafieken. We zullen met andere ons ten dienste staande gereedschappen, zoals lijnen, patronen en de candlestick methode, in grafieken met verschillende tijdvensters moeten volgen of deze voortzetting naar 526,7 inderdaad tot stand komt. 

  • De bovenste lijn van de Bollinger Bands is bij een vervolg omhoog een potentiŽle weerstandslijn waar een volgende top zou kunnen ontstaan. Gaat de AEX inderdaad verder naar boven dan zal ik dan ook zeker op het koersverloop ten opzichte van deze lijn letten. Het gaat daarbij met name om de slotstanden die hiervoor relevant zijn.

  • Het slot van de dag lag in de buurt van de stippellijn door het hoogste punt van het tweede uur van vanmorgen 523,9. Bij een daling zou een dubbele top ontstaan, een daaropvolgende daling onder 522,7 zou hier een M-vormige top van maken. Gaat de AEX omlaag dan heeft de koersontwikkeling ten opzichte van 522,7 dus mijn aandacht.

  • De eventuele vorming van een M-vormige top zou inhouden dat de AEX terugkeert naar de bovenkant van het gap van vanmorgen rond 521,5. Mocht dat naar beneden doorbroken worden dan veronderstel ik dat dit uitloopt op een daling naar 519,5 waarmee het gap van vandaag gesloten wordt.
  • Een stijging morgenochtend wil zeggen dat het Damrak kiest voor een voortzetting naar boven, naar de grens 526,7 uit de daggrafiek of hoger.

Resumerend: 

De AEX brak vandaag in de daggrafiek naar boven uit de stijgende wig i-i' en door het 61,8% Fibonacci niveau. De wig werd onbruikbaar en de doorbraak door het 61,8% niveau maakt een voortzetting naar het 76,4% niveau rond 526,7 of hoger waarschijnlijk. We zagen in de uurgrafiek echter dat zich rond 523,9 in theorie nog een dubbele top kan voordoen. Daalt de index daadwerkelijk dan volg ik het verloop ten opzichte van de bodem rond 522,7. Een eventuele daling onder dit punt zou namelijk zorgen voor de afronding van een M-vormige top, met een daling naar de bovenkant van het gap van vandaag rond 521,5 als waarschijnlijk gevolg. Mocht dat niveau doorbroken worden dan wordt naar ik aanneem het gap van vandaag gesloten met een daling naar 519,5 of lager. Stijgt de beursgraadmeter morgenochtend evenwel dan komt de dubbele top er niet, dat houdt dan een vervolg naar 526,7 of hoger in.

En dan nog dit...

Op de Franse beurs heeft de optimistische toonzetting van de Europese handel geresulteerd in de afwikkeling van een bodempatroon. U ziet dat hieronder de daggrafiek van de CAC40.

  • Het bodempatroon is een omgekeerd hoofd en schouders patroon. De stippellijn rond 5140 is de neklijn van het patroon, dat geldig blijft zolang de Franse beursgraadmeter boven deze lijn blijft. Het koersdoel ligt in de buurt van het 61,8% niveau 5270. Voor de verwezenlijking van een stijging naar dat punt dient de CAC40 boven 5140 te blijven en door het 50% niveau rond 5220 te breken. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 11 sep 2017, 18.32u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

11 sep 09.15u: Succesvolle actie in voorbeurshandel

11 sep 10.00u: Poging om weerstand te doorbreken 

11 sep 11.00u: AEX boven weerstandsgrens 522,7

11 sep 12.00u: Checken of AEX boven 522,7 blijft

11 sep 14.00u: Terug bij 522,7, AEX wordt gekocht

Aalberts: Vrijdag door voorgaande top gebroken

11 sep 15.00u: Doorbroken niveau nu steunniveau

11 sep 16.00u: Beursindex nog steeds boven grens

11 sep 17.00u: AEX index op een procent winst

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven