ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

 • Ten opzichte van een normale vrijdag ziet u vandaag twee extra grafieken, namelijk een kwartaal- en een maandgrafiek. Het was vandaag namelijk zowel het einde van het kwartaal als van de maand. Ik heb ze naast elkaar gezet. Klikt u op een grafiek dan krijgt u in een nieuw venster de grotere versie ervan, op een smartphone of tablet kunt u in plaats daarvan op de bij die apparaten gebruikelijke wijze inzoomen als u de grafiek wat nauwkeuriger wilt bekijken.

 • De candle van dit kwartaal is als inverted hammer een potentieel toppatroon. Het kan dus een voorbode zijn voor de start van een beweging omlaag. Mij werd de vraag gesteld of deze candle wellicht de daling inluidt waar ik in mijn analyse van 30 december 2016 aan de hand van een fictieve kwartaalgrafiek over schreef. Dat kan ik niet zeggen, ik volg het komend kwartaal uiteraard wel of het eventueel die kant op gaat.

 • In de maandgrafiek ontstond vorige maand een inverted hammer en die is door de daling van deze maand bevestigd als top. De kans dat zich in juli daadwerkelijk een daling voordoet is dientengevolge groot.

AEX weekgrafiek 300617

 • De grote kans op een daling zorgt ervoor dat ik potentiŽle steunniveaus paraat wil hebben, die bepaal ik in de weekgrafiek. Een punt waar steun kan liggen is 506,2, waar in maart een bodem lag. Dat niveau zal echter wel doorbroken worden, zo neem ik aan, want het oogt niet erg belangrijk.

 • In de weekgrafiek plaatste ik Fibonacci lijnen tussen 436,3 en 537,8. Het punt 436,3 koos ik omdat het de laatste significante bodem was op lijn p en omdat de koersontwikkeling vanaf dat punt in te delen is in vijf golven. Ik zal u daar niet verder mee vermoeien. Een daling naar het 38,2% niveau rond 499 ligt voor de hand.

 • Verder zal ik vanzelfsprekend volgen of de AEX index bij een daling boven lijn p blijft, want dat is een cruciale trendlijn voor de vervolgbeweging.

AEX daggrafiek 300617

 • We zijn vlak boven de bodem van eind maart rond 506,2 gesloten. Ik volg komende week aan de hand van deze daggrafiek of het niveau daarwerkelijk doorbroken wordt en een daling naar 499 volgt. In het geval van een stijging kijk ik of de stippellijn rond 510,6 wellicht weerstand gaat vormen.

AEX daggrafiek BB 300617

 • De AEX is opnieuw onder de Bollinger Bands  gesloten. Het is verstandig om maandag met een stijging en een terugkeer binnen de banden rekening te houden (met een slotstand), al kan dat ook nog een dag of wat langer duren.

AEX uurgrafiek 300617

 • Voor de realisatie van een herstelbeweging dienen successievelijk de grenzen 510,6 en 512,3 doorbroken te worden.

AEX kwartiergrafiek 300617

 • In de kwartiergrafiek werd vanmiddag een vlag afgemaakt met een koersdoel in de buurt van 505,2. Dit suggereert voor aanstaande maandag juist een vervolg omlaag.

Resumerend: 

De vandaag in de kwartaalgrafiek afgesloten candle is een inverted hammer, een potentieel toppatroon dat aangeeft dat we voor het komend kwartaal rekening moeten houden met een daling. Vorige maand ontstond in de maandgrafiek al een inverted hammer en die is deze maand bevestigd als top. Een daling ligt voor juli dientengevolge voor de hand. PotentiŽle doelen zijn de grenzen 506,2 en 499, niveaus waar zoals we in de weekgrafiek zagen eventueel steun gevonden kan worden. Een daling naar 499 is aannemelijk. De vlag in de kwartiergrafiek wekt de suggestie dat we komende maandag al meteen verder dalen, want dat patroon heeft een koersdoel van plusminus 505,2. De AEX is echter voor de tweede dag op rij onder de Bollinger Bands in de daggrafiek gesloten en dat wil zeggen dat we juist rekening moeten houden met een herstel waarmee een terugkeer binnen de banden wordt gerealiseerd. Ik laat het maar in het midden, want een terugkeer kan ook nog een dag of wat uitblijven. Worden de niveaus 510,6 en 512,3 echter doorbroken dan betreft dat de start van een herstelbeweging, wat dan overigens nog niets zegt over de duur en lengte daarvan.

En dan nog dit...

De euro was deze week door uitlatingen van ECB-voorzitter Draghi nogal in beweging. De munt kwam daarbij vlakbij een belangrijke grens.

 • De grens die bijna werd bereikt is de stippellijn rond $ 1,146. Er zijn sinds begin 2015 meerdere toppen ontstaan in de buurt van dit niveau. De grens werd een paar keer even doorbroken, maar dat bleken steeds weer tijdelijke bewegingen. Het zou een belangrijke stap zijn zou het niveau blijvend doorbroken worden, ik zal komende maand dus zeker nagaan of dat eventueel gebeurt. De trend van dit moment is naar boven gericht zolang de euro boven lijn q koerst. Topvorming is gezien de zwaarte van het weerstandsniveau de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Dat zegt echter niet alles, zelfs het zwaarste weerstandsniveau zal op een gegeven moment als het maar vaak genoeg wordt geprobeerd doorbroken worden. Juli wordt dus een spannende maand in het verloop van onze munt. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 30 jun 2017, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

30 jun 09.15u: Eerste candle van de dag is hammer

30 jun 10.00u: Koersverloop met vorm van een wig

30 jun 11.15u: Stijging na afronding stijgende wig

30 jun 12.00u: Beursindex bij 38,2% Fibonacci grens

30 jun 14.00u: Een korte termijn top bij 50% niveau

30 jun 15.00u: Vlag is afgerond met een uitbraak

30 jun 16.00u: AEX index staat bij 61,8% niveau

30 jun 17.00u: Steun gevonden bij 76,4% grens

 

Agenda van maandag 26 jun t/m vrijdag 30 jun 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven