ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 030417

  • De candle van vandaag is een engulfing bearish line, een potentieel toppatroon. Wordt het morgen bevestigd met een daling, dus met de vorming van een nieuwe rode candle, dan kunnen we daadwerkelijk van een top spreken. Gaat de beursgraadmeter morgen inderdaad omlaag dan let ik op het koersverloop ten opzichte van lijn v. Deze trendlijn moet als potentiŽle steunlijn gezien worden en ligt morgen rond 510,6. U ziet daar tevens de stippellijn door de top uit april 2015, een potentieel steunniveau. Bij een daling wordt het morgen een interessante dag.

  • Zou de top rond 518,3 van vandaag gepasseerd worden dan is de engulfing bearish line niet meer te gebruiken, een doorbraak door 518,9 houdt een voortzetting naar boven in.

AEX daggrafiek BB 030417

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands kan de middellijn eventueel voor steun zorgen, want dat is een potentiŽle steunlijn. Gaat de AEX omlaag dan houd ik het verloop ten opzichte van die lijn dus in de gaten.

AEX uurgrafiek 030417

  • In de daggrafiek zagen we een trendlijn als steunlijn en het horizontale niveau 510,6 als steunniveau. Er zijn nog een paar mogelijke steunniveaus, dat zijn achtereenvolgens de stippellijn rond 513,1, het 50% Fibonacci niveau van de stijging 506,2 - 518,3 rond 512,3, de stippellijn rond 511,6 en het 61,8% niveau rond 510,8. Dat zijn de eerste grenzen om op onze aandacht op te richten indien de AEX verder daalt.

AEX kwartiergrafiek 030417

  • Gaat de beursgraadmeter omhoog dan zal ik Fibonacci lijnen plaatsen teneinde potentiŽle weerstandsniveaus te vinden. We hebben op dit moment echter nog geen harde bodem, daarom kan ik dat nu niet doen.

Resumerend: 

De candle die vandaag in de daggrafiek ontstond is een potentieel toppatroon, namelijk een engulfing bearish line. Morgen moet blijken of het inderdaad een top wordt, daar is in de daggrafiek ter bevestiging een rode candle voor nodig. Gaat de index morgen omlaag dan zijn er meerdere punten waar een bodem zou kunnen volgen, dat zijn achtereenvolgens 513,1, 512,3, 511,6, 510,8 of 510,6. Het laatste niveau valt samen met de trendlijn v in de daggrafiek en is dus het belangrijkst. Bij een stijging zal ik in de kwartiergrafiek met nieuwe Fibonacci lijnen op zoek gaan naar mogelijke barriŤres, daarover leest u dan in mijn updates. Zou het hoogste punt 518,3 van vandaag doorbroken worden dan kunnen we de engulfing bearish line uit de daggrafiek niet meer gebruiken, boven 518,9 gaat het om een voortzetting omhoog.

En dan nog dit...

Vanavond bespreek ik twee grafieken met hetzelfde patroon, waarvan er een ongeldig werd en een nog in ontwikkeling is.

  • Vorige week woensdag schreef ik over een bijzonder patroon in daggrafiek van de CAC40, namelijk een omgekeerde driehoek gevormd door twee divergerende stijgende lijnen. Het ging om een potentieel toppatroon dat je maar zelden ziet. De CAC40 had hier volgens het boekje naar beneden uit moeten breken. Er kwam echter een uitbraak aan de bovenkant tot stand, waardoor het patroon ongeldig werd.
  • Tegelijkertijd vormde zich in de daggrafiek van de Eurostoxx50 eenzelfde patroon, dat zien we in de graifiek hieronder. 

  • Terwijl de CAC40 naar boven uitbrak is in deze grafiek een top gevormd bij de bovenzijde van het patroon. Hierop zou een daling naar lijn o moeten volgen, gevolgd door een uitbraak naar beneden waarmee de driehoek o-o'  afgemaakt wordt als toppatroon. Dat is zoals het hoort te gaan. Het wordt boeiend om te zien of de Eurostoxx50 zich in tegenstelling tot de CAC40 inderdaad zo gaat gedragen. Wat het daarnaast interessant maakt is dat je dit patroon niet vaak ziet en ik dus geen idee heb over de betrouwbaarheid ervan. Dit is dus een mooie praktijkles. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 3 apr 2017, 18.38u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

3 apr 09.15u: Maand gestart met gap naar boven

3 apr 10.00u: Stukje van het gap open gebleven

3 apr 11.00u: Lagere top in kwartiergrafiek AEX

OCI: Sinds uitbraak december in opwaartse beweging

3 apr 12.00u: AEX bij de top 518,1 van vanmorgen

3 apr 14.00u: Gap 12.00 uur werd meteen een top

3 apr 15.00u: Het gap van vanmorgen is gesloten

3 apr 16.00u: Beursgraadmeter alsnog verder omlaag

3 apr 17.00u: 38,2% Fibonacci niveau is doorbroken

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven