ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 180417

  • Onze aandelenmarktgraadmeter AEX is vandaag naar beneden door lijn v gebroken. Dit is de start van een correctie, waarbij vooraf niet te zeggen is hoe lang die gaat duren en hoe ver die gaat reiken. We zullen dat van steunniveau tot steunniveau moeten beoordelen.

  • Het eerste steunniveau waarvan onder lijn v sprake was, de stippellijn rond 510,6, is vandaag naar beneden doorbroken. Het niveau speelt op het eerste gezicht geen rol meer. De grens werd vorige maand echter al een paar keer doorbroken en de AEX keerde steeds terug boven het niveau. Dit wil zeggen dat ik een eventueel herstel niet uit mag sluiten.

  • De daggrafiek geeft ons een doel dat we kunnen gebruiken indien de beursindex daarentegen onder het laagste punt 509,5 van vandaag geraakt en dus verder daalt. Dit is de stippellijn rond 506,2 door de bodem die op 27 maart jongstleden tot stand kwam.

AEX daggrafiek BB 180417

  • De daggrafiek met Bollinger Bands vertelt ons dat de marktgraadmeter vlak boven een potentiŽle steunlijn staat. Het betreft de onderste lijn van de Bollinger Bands en daar kan in theorie steun gevonden worden. Dit kan eventueel dus resulteren in een beweging naar boven.

  • Bij een voortzetting naar beneden zou de onderste lijn evenwel gaan dalen, waardoor een negatieve trend tot ontwikkeling zou kunnen komen. Het hangt in eerste instantie af van wat morgen het verloop wordt ten opzichte van de lijn waar we vlak boven staan.     

AEX uurgrafiek 180417

  • De voorlaatste candle in de uurgrafiek van onze beursindex is een interessante. Het gaat om een zogenaamde engulfing bearish line, een candle die door de laatste candle bevestigd is als top. Vanuit deze grafiek gezien ligt een voortzetting naar beneden voor de hand.

AEX kwartiergrafiek 180417

  • Zolang die voortzetting naar beneden niet tot stand is gekomen doen we er goed aan potentiŽle weerstandsniveaus bij de hand te hebben voor het geval de markt kiest voor een beweging omhoog. Bij een stijging boven de laatste top rond 512,2 zijn dat achtereenvolgens 512,8, 513,2, 513,6 en 514,1. Het zijn Fibonacci niveaus waar ik vanmiddag in mijn updates van 16.00 uur over schreef. De stippellijn rond 514,7 door bodems van afgelopen donderdag kan eventueel ook weerstand worden.

Resumerend: 

De AEX index brak vandaag naar beneden door lijn v in de daggrafiek en dat mag gezien worden als de start van een correctie. Het zegt over de lengte noch over de duur van de correctie iets, daarom wil ik de ontwikkeling van steunniveau tot steunniveau volgen. Het slot van vandaag lag iets onder het steunniveau 510,6, je zou dus zeggen dat de AEX verder moet dalen. De graadmeter keerde echter vorige maand al een paar keer terug boven het niveau en staat bovendien vlak boven de onderste lijn van de Bollinger Bands, een stijging is dientengevolge toch nog mogelijk. Komt de AEX boven de laatste top rond 512,2 in de kwartiergrafiek dan kunnen we gaan kijken wat de koersontwikkeling wordt ten opzichte van de potentiŽle weerstandsniveaus 512,8, 513,2, 513,6, 514,1 en 514,7. De voorlaatste candle in de uurgrafiek geeft als engulfing bearish line echter een voortzetting naar beneden aan. Wordt het laagste punt van vandaag rond 509,5 naar beneden doorbroken dan wordt de bodem van de 27 maart jongstleden rond 506,2 het eerstvolgende doel, daar kijk ik dan verder. 

En dan nog dit...

Op maandag 3 april jongstleden vertelde ik u op deze plaats over een patroon dat zelden voorkomt, namelijk een omgekeerde driehoek bestaand uit twee uit elkaar lopende stijgende lijnen. Er waren twee grafieken met dit patroon, namelijk de daggrafiek van de CAC40 met een ongeldig geworden patroon en de Eurostoxx50 met een patroon dat nog in ontwikkeling was. Dat laatste patroon is vandaag afgemaakt met de uitbraak naar beneden die past bij deze zeldzame formatie.

  • De wijder wordende driehoek met divergerende stijgende lijnen is een potentieel toppatroon. Het wordt afgerond met een uitbraak aan de onderkant en dat is wat in deze grafiek is gebeurd. Lijn n is als neklijn van een eerder afgerond omgekeerd hoofd en schouders patroon een potentiŽle steunlijn. Daar kan dus eventueel een bodem tot stand komen. Een bodem kan ook volgen bij een van de drie Fibonacci niveaus rond 3395, 3360 of 3325. Een eventuele daling onder 3325 zou een terugkeer naar de bodem uit februari van dit jaar rond 3215 of lager als gevolg krijgen en zou dus negatief zijn. Komt in deze grafiek daarentegen bij of boven 3325 een volgende bodem tot stand dan kan de vervolgbeweging toch nog positief uitpakken, in weerwil van de uitbraak van vandaag. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 18 apr 2017, 18.44u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

18 apr 09.15u: Een tikje hoger om kwart over negen

18 apr 10.00u: Beursgraadmeter snel onderuit gegaan

18 apr 11.00u: AEX is blijven liggen rond stand 10.00u

18 apr 12.00u: Beursindex naar beneden door 510,6

18 apr 14.00u: Daling tijdens lunchpauze gestopt

18 apr 15.00u: Iets gestegen vanaf steunniveau

18 apr 16.00u: Omhoog na de Amerikaanse opening

18 apr 17.00u: Na half uur handel VS volgde daling

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven