ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 040516

  • U ziet opnieuw een rode candle in de grafiek, de AEX daalde met ťťn procent. Het steunniveau 429,9 werd doorbroken, de bodem rond 426,8 van 5 april jongstleden niet. Dit wil zeggen dat een stijging morgen mogelijk is, want in het gebied tussen 426,8 en 429,9 kan eventueel steun gevonden worden. In dit gebied ligt bovendien het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 378,5 - 458, dat is de magenta stippellijn rond 427,7 die eventueel voor steun kan zorgen. De AEX zou dus kunnen stijgen. Gaat de index morgen omhoog dan volg ik of lijn e wellicht doorbroken wordt, want dat is een potentiŽle weerstandslijn.

  • Wordt de bodem rond 426,8 daarentegen blijvend naar beneden doorbroken dan wordt het 50% niveau rond 418,3 het eerstvolgende doel. Het is uiteraard aan de markt om in te vullen wat het wordt, steun op of boven 426,8 of een daling eronder.

AEX daggrafiek BB 040516

  • Niet ver onder de candle van vandaag ziet u de onderste lijn van de Bollinger Bands. Het is een potentiŽle steunlijn, een lijn waar een bodem zou kunnen ontstaan. Daar moeten we dus op letten indien we morgen lagere standen op de borden zien.

AEX uurgrafiek 040516

  • De top van vanmiddag lag rond 431,7, een eventuele stijging boven dat punt zou een herstelbeweging betekenen. Doet dat verloop zich voor dan leest u in mijn updates waar weerstand gevonden zou kunnen worden, want dat zoek ik dan voor u (en mezelf uiteraard) uit.

  • Onder de laatste candle ziet u het Fibonacci niveau 427,7 uit de daggrafiek en de grens 426,8 die ik eveneens besprak. Daar kan in het geval van een voortzetting naar beneden steun liggen.

AEX kwartiergrafiek 040516

  • De AEX is bijna op het laagste punt van de dag gesloten, het sentiment is niet best. Alleen kopers tijdens de slotveiling hielden de moed er nog een beetje in, voor de rest was het in het laatste deel van de middag niets. De markt heeft bar weinig vertrouwen in een eventueel herstel. Morgen zal blijken of dat terecht was.

Resumerend: 

Onze AEX is een procent lager gesloten, onder het niveau 429,9 waar eerder een bodem lag. Er zijn twee potentiŽle steunniveaus, namelijk het 38,2% niveau rond 427,7 en het niveau 426,8 waar op 5 april jongstleden een bodem tot stand kwam. Zolang we boven 426,8 blijven kan er een stijging tot stand worden gebracht. Wordt de top rond 431,7 doorbroken dan stuurt de markt daadwerkelijk aan op een herstelbeweging. Deze top valt morgen overigens min of meer samen met lijn e in de daggrafiek. Geraakt de AEX onder 426,8 (zonder vervolgens terug te keren boven deze grens) dan wordt het 50% niveau rond 418,3 in de daggrafiek het volgende doel. De voorwaarde 'zonder vervolgens terug te keren boven deze grens' vermeld ik specifiek omdat er de laatste tijd vaak gekocht wordt bij dalingen onder voorgaande bodems. Bij krachtige dalingen lukt dat niet, want daarvoor is dan de druk te groot. Bij rustige dalingen is het echter aan de orde van de dag en dus iets om rekening mee te houden. 

En dan nog dit...

Vanavond wil ik u een patroon laten zien dat u niet vaak zult zien, daarvoor gaan we naar de daggrafiek van DSM.

  • Het patroon dat u binnen het vierkant ziet is een island reversal pattern oftewel eiland omkeerpatroon. Het wordt gekenmerkt door twee gaps die tegenover elkaar staan. Deze gaps zorgen ervoor dat de tussenliggende candles als een eiland afgezonderd staan van de andere candles in de grafiek, dat verklaart de naam van de formatie. Het toppatroon blijft niet vaak staan, meestal wordt het tweede gap toch nog gesloten. Ik zal de komende dagen dus zeker volgen of het gap dat gisteren ontstond eventueel toch nog overbrugd wordt door middel van een stijging naar de bovenkant rond Ä53,10 ervan. In principe staat er op dit moment echter een fraai toppatroon in de grafiek, een patroon dat als het tweede gap niet gesloten wordt het startpunt van een negatieve koersontwikkeling markeert. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 4 mei 2016, 19.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

4 mei 09.15u: Stijgende wig is nog niet afgerond

4 mei 10.00u: Steun rond 432,5 voor de beursindex

4 mei 11.00u: AEX gedaald naar bodem van gisteren

4 mei 12.00u: Index staat iets onder niveau 429,9

Vopak: Beeld positiever dan vorig jaar september

4 mei 14.00u: AEX is afgelopen uren blijven liggen

4 mei 15.00u: Een langgerekte vlag in ontwikkeling

4 mei 16.00u: Direct kopers actief na daling uit vlag

4 mei 17.00u: Top bij 50% niveau na korte stijging

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven