ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • 'Het lange termijnbeeld ziet er niet goed uit", dat schreef ik in september 2015 in mijn vorige analyse van Vopak. Ik stelde dat op grond van een lagere top die was ontstaan en op basis van het beeld in de maandgrafiek waar ik het zo over zal hebben. Er is sindsdien echter verbetering opgetreden, waardoor ik niet zomaar meer kan zeggen dat het toekomstbeeld er niet goed uit ziet. Een hogere bodem heeft ervoor gezorgd dat ik lijn y kon tekenen. Door de toppen plaatste ik lijn y', waarmee we de driehoek y-y' in de grafiek hebben. Een driehoek is een voortzettingspatroon, de markt opteert dus vooralsnog voor een vervolg naar boven. Het patroon dient afgerond te worden met een uitbraak naar boven.

  • De vraag bij het optimisme dat schuilt in dit patroon is in hoeverre Vopak de bedrijfswinst in de toekomst nog op zal kunnen voeren. De bezettingsgraad van de opslagtanks is 94%, veel hoger is niet mogelijk. Het aantal tanks kan niet zomaar worden vergroot en dat vormt een limiet voor de winstgevendheid van Vopak. Ik zou wel eens willen weten hoe men dit in de markt ziet, het komt me voor alsof beleggers hier niet over na hebben gedacht. De toekomst zal het ons leren.

  • Op dit moment is het aandeel in ieder geval onderweg naar de bovenkant van de driehoek. Ik volg de komende maanden uiteraard of die wordt bereikt. Gebeurt dat namelijk niet dan kan het tij alsnog keren.

  • Zet het fonds een daling in dan let ik opnieuw op het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 32,30, dit omdat een eventuele daling onder dit niveau de afronding van een hoofd en schouders patroon zou veroorzaken. Een terugkeer naar 10,25 zou dan de waarschijnlijke ontwikkeling worden in het geval ook de bodem rond 27,45 naar beneden doorbroken wordt. Dat is pas aan de orde indien Vopak naar benden door lijn y breekt en de driehoek op deze wijze ongeldig wordt.

  • Tot dusverre is de markt dit jaar positief gestemd over het fonds. Dit kreeg zijn weerslag in de vorming en afronding van een dalende wig, een patroon op grond waarvan het aandeel naar lijn y' kan gaan, de bovenkant van de driehoek.

  • Steun was er in maart en april meerdere malen rond 42,50. Het momenteel sterke beeld zou verzwakken bij een daling onder dit niveau. Het zou immers een daling in de richting van de onderkant van de driehoek y-y' inhouden, terwijl de koers om de kans op een afronding met een uitbraak naar boven nu juist naar de bovenkant ervan zou moeten gaan. Er zou een risico bestaan op een daling onder lijn y, dus op een uitbraak naar beneden uit de driehoek. We zagen dat dit het patroon onbruikbaar zou maken.

Resumerend: 

De stijging van dit jaar heeft het beeld in de grafieken van Vopak verbeterd. Er is namelijk sprake van de vorming van de driehoek y-y' en dat is een potentieel voortzettingspatroon dan aangeeft dat de markt vooralsnog aan een vervolg naar boven denkt. Voor de realisatie van dat vervolg dient een uitbraak aan de bovenkant van de driehoek tot stand te worden gebracht. Het is de komende maanden dus allereerst zaak te volgen of het fonds verder stijgt naar de bovenkant van het patroon en als dat het geval blijkt te kijken of het van een uitbraak naar boven komt. Zou het aandeel dalen en onder het steunniveau 42,50 belanden dan betekent dat enige verzwakking. Het zou namelijk een daling in de richting van de onderkant van de driehoek inhouden. Die driehoek zou niet meer te gebruiken zijn indien het van een uitbraak aan de onderzijde mocht komen. In dat geval zouden we opnieuw moeten gaan letten op het verloop ten opzichte van de grens 32,30, dit omdat een eventuele daling onder dit niveau de afronding van een hoofd en schouders patroon zou veroorzaken. Een terugkeer naar 10,25 zou dan de waarschijnlijke ontwikkeling worden in het geval ook de bodem rond 27,45 naar beneden doorbroken zou worden. Zolang Vopak in de richting van de bovenkant van de driehoek y-y' beweegt is dit negatieve scenario niet aan de orde, dat betekent namelijk dat er wordt aangestuurd op hogere koersen. -Ad Nooten-

 

Geplaatst woensdag 4 2016, 14.02u.

 

Eerder van dit aandeel verschenen analyses:

250915: Het lange termijn beeld ziet er niet goed uit

031014: Bodempatroon, maar nog wel gap te sluiten

201213: Fonds dreigt dit kwartaal uit kanaal te breken

201213: Dalend in richting van onderkant trendkanaal

160113: Poging tot bodemvorming in stijgend kanaal

021012: Sterke opwaartse trend nog steeds intact 

250512: In sterke lange trend, nu een dalende wig

121211: Sterke opwaartse trend met stijgend kanaal

200711: Gecorrigeerd tot 23,6% Fibonacci niveau

140211: Wachten op beweging uit de rechthoek

200910: Bovenste van drie richtpunten is bereikt

160410: Stijgende trend duurt nog altijd voort

191109: Sterker gepresteerd dan ik verwachtte

200709: Gap ontstaan na verhogen verwachting

050509: Lijn doorbroken, nu weerstand oude bodem

160309: Toppatroon door stijging ongeldig geworden

240209: Toppatroon wijst op hervatting daling

111108: Pas op de plaats tot markt keuze maakt

050908: Koersdoel ondanks reparatie onveranderd

200808: Uitbraak uit wig betekent vervolg daling

250608: Op de terugtocht na valse uitbraak

230408: Doorbraak na verhoging winstverwachting

310308: Terug boven lange termijn lijn en neklijn

100108: Naar beneden door lange termijn trendlijn

261107: Stijgende trend gered, maar toch twijfels

291007: Omslag na cijfers mogelijk voorbode daling

190907: Fibonacci niveau 39,40 belangrijke grens

 

Nieuwsoverzicht Vopak

 

Naar boven