ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 050516

  • Er staat een groene candle in de grafiek, die binnen de candle van gisteren valt. Het gaat om een potentieel bodempatroon met de naam bullish harami. Morgen zou de bevestiging moeten volgen, dus een groene candle. Blijft die uit dan is het geen bodem. De vraag is overigens wat de waarde is van een potentiŽle bodem op een dag dat het overgrote deel van de beleggers niet handelt, zoals vandaag op Hemelvaartsdag.

  • De dalende lijn e bleef intact, want het slot lag onder deze lijn. De realisatie van een herstelbeweging vergt een doorbraak door deze lijn. Zolang de doorbraak niet is gerealiseerd is het verstandig om rekening te houden met een vervolg naar beneden. Mogelijke doelen bij een daling zijn het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 378,5 - 458 rond 427,7 of de stippellijn door de bodem van 5 april jongstleden rond 426,8. Mocht de marktindex naar beneden door 426,8 breken dan wordt het 50% niveau rond 418,3 het volgende doel.

  • Doelen bij een stijging zijn nog niet te geven. Om die te kunnen bepalen wil ik eerst zeker zijn van een bodem en dat kan ik op grond van het voorgaande nog niet zijn.

AEX daggrafiek BB 050516

  • De AEX staat iets boven de onderste lijn van de Bollinger Bands en dat is een potentiŽle steunlijn. Gaan we omlaag dan verdient het dan ook aanbeveling om te kijken of deze lijn de index misschien opvangt.

AEX uurgrafiek 050516

  • In de uurgrafiek ziet u een bijzonder patroon, namelijk een diamant. Het patroon bestaat uit vier lijnen en is een potentieel bodempatroon dat wordt afgerond in het geval van een uitbraak naar boven. Een uitbraak naar beneden nochtans zou het patroon zijn waarde doen verliezen.

AEX kwartiergrafiek 050516

  • Komt het van een uitbraak naar boven (door lijn i') en een doorbraak door de stippellijn rond 432,5 dan hebben we in de top rond 434,6 een eerste koersdoel. Dat is namelijk het eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveau.
  • Verlaat de AEX de diamant naar beneden (door een daling onder lijn i) dan zijn de grenzen 427,7 en 426,8 die we al in de daggrafiek zagen mijn mogelijke doelen.

Resumerend: 

Zowel in de daggrafiek als in de uur- en kwartiergrafiek zien we een potentieel bodempatroon. In de daggrafiek gaat het om een bullish harami, die morgen bevestiging behoeft. Het patroon in twee andere grafieken is een diamant, een patroon dat afgerond wordt indien het van een uitbraak aan de bovenzijde komt. Bij een uitbraak naar boven en een stijging boven 432,5 zou de top rond 434,6 het eerste doel worden, andere doelen kan ik zolang we geen bevestigde bodem hebben nog niet bepalen. We hebben in de daggrafiek nog te maken met lijn e, de dalende trendlijn die ondanks de potentiŽle bodempatronen nog voor een vervolg naar beneden kan zorgen. Zou de beursindex naar beneden uit de diamant breken dan kunnen we dat patroon niet meer gebruiken. Mogelijke koersdoelen bij die ontwikkeling zijn de grenzen 427,7 of 426,8 uit de daggrafiek. Zou het steunniveau 426,8 naar beneden doorbroken worden dan is een vervolg naar het 50% niveau in de daggrafiek rond 418,5 de waarschijnlijke optie. 

En dan nog dit...

Waar ik op stille dagen als vandaag en morgen met veel nieuwsgierigheid naar kijk is hoe patronen die kort daarvoor zijn ontstaan zich houden. In Philips bijvoorbeeld is afgelopen dinsdag een toppatroon afgerond, dat zomaar ongeldig zou kunnen worden als beleggers even hun best doen. Vandaag bleef het echter geldig.

  • Het patroon dat afgelopen dinsdag tot stand kwam is een hoofd en schouders patroon. Het koersdoel van deze formatie is ongeveer Ä21,40, het toppatroon en dus ook het doel blijven geldig zolang het aandeel onder de neklijn blijft. De neklijn van het patroon is de stippellijn rond Ä23,50. Ik neem daarbij overigens wel enige marge, zeg maar dat ik het patroon bij een slotstand boven het hoogste punt van de candle van afgelopen dinsdag Ä23,85 als ongeldig zou verklaren. Zolang dat punt niet is doorbroken ga ik voor de komende tijd uit van een daling van dit aandeel. Als u hier klikt kunt u overigens de analyse lezen die ik afgelopen maandag over Philips en het onheilspellende beeld in de grafieken van dit aandelenfonds schreef, mocht u die beschouwing gemist hebben. Het patroon hierboven is relevant in dit kader. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 5 mei 2016, 18.25u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 mei 09.15u: Positieve start op rustige beursdag

5 mei 10.00u: AEX zijwaarts na de positieve start

5 mei 11.00u: Met korte aanval verder naar boven

5 mei 12.00u: AEX gedaald en bijna terug bij 429,9

5 mei 14.00u: Even onder 429,9, snel weer erboven

Unilever: Mooie stijgende trend, wel met dubbele top

5 mei 15.00u: Twee hammers bij steunniveau 429,9

5 mei 16.00u: Er werd direct gekocht na doorbraak lijn

Heineken: Dubbele top en een omgekeerd H&S patroon

5 mei 17.00u: AEX staat ruim boven het slot van gister

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven