ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 010416

  • Een nieuwe rode candle heeft ons deze week onder de dalende lijn o gehouden. De candle prikte er wel doorheen, maar het slot van de week lag eronder. De AEX is in de maandgrafiek overigens niet boven de lijn geweest, dat ziet u in de inzet links in de grafiek. In het stukje van de maandgrafiek dat u daar ziet kunt u vaststellen dat het hoogste punt van vorige maand min of meer op de lijn lag. Welke grafiek we echterl ook nemen, de dalende weerstandslijn bleef intact en dat kan in theorie resulteren in een vervolg naar beneden.

AEX daggrafiek 010416

  • De candle van vandaag kan onderdeel uitmaken van een eventueel vervolg naar beneden. Het gaat echter om een hammer, waarvan de onderkant bij een voorgaande bodem en dus bij een potentieel steunniveau staat. De hammer kan een bodem worden, als er aanstaande maandag tenminste bevestiging volgt met een groene candle. 

  • Die bevestiging kan op grond van deze grafiek inderdaad volgen. U ziet namelijk een gap tussen 434,9 en 439,6, een stuk koersgebied dat we overgeslagen hebben. Gaps worden meestal gesloten en het is dientengevolge mogelijk dat er een terugkeer naar 439,6 tot stand komt. Wordt die grens bereikt dan kan daar eventueel weerstand gevonden worden.

  • Het laagste punt van de hammer is 428,5. Belandt de aandelenmarktgraadmeter onder dat punt dan wordt de hammer geen bodem meer. Het volgende doel wordt dan het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 378,5 - 449,6 rond 422,5.

AEX daggrafiek BB 010416

  • De hammer steekt iets door de onderste lijn van de Bollinger Bands heen. Het gaat bij die onderkant om een potentiŽle steunlijn en dat geeft aan dat een stijging volgend op deze candle zeker mogelijk is.

AEX uurgrafiek 010416

  • Gaan we aanstaande maandag inderdaad omhoog en dus het gap in, dan kan er eventueel weerstand gevonden worden rond 435,9. Dit voormalige steunniveau zou immers een weerstandsniveau kunnen worden. Deze grens kan het sluiten van het gap eventueel dus in de weg staan.

AEX kwartiergrafiek 010416

  • Het waren vanmiddag de Amerikaanse markten die ons aan een herstel hielpen. Het verlies van de AEX bedroeg op het laagste punt van de dag 2,6%, we hebben het er met een verlies van 1,3% uiteindelijk dus goed vanaf gebracht. We kunnen komende maandag gaan kijken of het Damrak hierop voort weet te bouwen met een verder herstel en een terugkeer in het gap.

Resumerend: 

Een daling die zich deze week voordeed betekende dat de AEX in zowel de week- als de maandgrafiek onder de dalende weerstandslijn o bleef. Dit kan uitmonden in een vervolg naar beneden. Vandaag werd echter een hammer gevormd en dat is een potentieel bodempatroon. De onderkant staat zowel bij een grens waar eerder steun lag als bij de onderste lijn van de Bollinger Bands. Voeg hieraan toe dat we tussen 434,9 en 439,6 nog een gap te sluiten hebben en de verwachting is gerechtvaardigd dat we aanstaande maandag een stijging op de borden krijgen. Gaan we inderdaad het gap in dan kan er weerstand zijn bij 435,9, een niveau waar eerder bodems lagen. Dit niveau kan eventueel een sta-in-de-weg zijn bij een poging om het gap te sluiten. Wordt dat niveau doorbroken en het gap overbrugd dan kan er rond 439,6 mogelijkerwijs weerstand gevonden worden. De onderkant van de hammer lag op 425,5. Zou de graadmeter onder dit punt geraken dan heeft de hammer geen betekenis meer, het 38,2% niveau rond 422,5 wordt dan het eerstvolgende doel.

En dan nog dit...

In mijn slotanalyses van 11 en 18 maart jongstleden maakte ik op deze plaats gewag van een voortzettingspatroon dat zich in de weekgrafiek van London Brent olie aan het vormen was. U kunt dit via de knop 'historie' in de titelbalk indien gewenst nog teruglezen. Dat patroon in wording bespreek ik vanavond opnieuw, om reden dat het van belang is voor het toekomstig koersverloop van onze beurs.

  • Het patroon h-h' dat ik de vorige keren besprak en ook vanavond de revue laat passeren is een vlag in wording. Wordt dit patroon afgemaakt met een uitbraak aan de onderzijde dan is het af, wat een voorzetting van de daling van de olieprijs zou betekenen. Het is zolang het patroon nog niet daadwerkelijk is afgerond vanzelfsprekend zaak voorzichtig om te gaan met de formatie, je weet immers nooit met zekerheid of het inderdaad wordt afgemaakt. Er gaat echter zonder meer een alarmsignaal uit van de huidige situatie in deze grafiek. Daalt de olieprijs namelijk inderdaad verder dan ligt het in de lijn der verwachting dat aandelenkoersen internationaal opnieuw onderuit gaan. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 1 apr 2016, 19.19u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

1 apr 09.15u: Daling 1,2% bij opening beursmaand

1 apr 10.00u: Strijd in buurt van Fibonacci niveau

1 apr 11.00u: Een grillig koersverloop op onze beurs

1 apr 12.00u: Verloop kreeg vorm van stijgende wig

1 apr 14.00u: AEX de afgelopen uren verder gedaald

1 apr 15.00u: Beursgraadmeter staat weer wat lager

1 apr 16.15u: AEX omhoog met S&P500 futures mee

1 apr 17.00u: Index naar de onderkant van het gap

 

Agenda van maandag 28 mrt t/m vrijdag 1 apr 2016

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven