ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 080515

 • De AEX-index sloot vandaag iets boven de slotstand van vorige week. Daar zag het eerder deze week niet naar uit, want de graadmeter stond op een zeker moment 3,7% onder het slot van vorige week donderdag. De AEX kwam echter sterk terug, wat in deze weekgrafiek een zogenaamde hammer opleverde. Het betreft een potentieel bodempatroon, de candle suggereert dat we de correctie achter de rug hebben. De hammer heeft de komende week vanzelfsprekend nog bevestiging nodig voordat we dit zeker weten, zoals dat voor elk candlestick patroon geldt.

 • De ontwikkeling van de hammer werd met name gedragen door een grote stijging van 2,5% van vandaag, laten we daar in de daggrafiek naar kijken.

AEX daggrafiek 080515

 • De kiem voor de stijging werd voorbeurs gelegd in de handel in FTI's. Hiermee werd een opening net boven de onderkant van de driehoek 482,1 - lijn r tot stand gebracht. De tweede stap volgde tijdens de lunchpauze, waarin kopers de index gebruik makend van het lagere volume in dit deel van de dag door een paar weerstandsniveaus brachten. De derde en beslissende stap werd na arbeidsmarktcijfers uit de Verenigde Staten gezet, cijfers die min of meer in de lijn der verwachting lagen. Daarop werd zowel bij ons als op de Amerikaanse aandelenmarkten positief gereageerd.

 • Het resultaat is een ongeldig geworden toppatroon. De driehoek gevormd door de stippellijn rond 482,1 en lijn r was afgelopen woensdag met een uitbraak naar beneden afgerond als toppatroon. De terugkeer van de AEX binnen de driehoek heeft van de uitbraak een valse uitbraak gemaakt. Het maakte het patroon ongeldig als toppatroon. Het is een ongebruikelijke ontwikkeling, veelal vormt de onderkant ervan weerstand.

 • We moeten gaan zoeken naar eventuele hindernissen. De index is niet ver meer verwijderd van de stippellijn rond 493,4, dat is een potentieel weerstandsniveau.

AEX daggrafiek BB 080515

 • Mogelijke weerstand is verder de middellijn van de Bollinger Bands, gaat de index omhoog dan kunnen we gaan kijken of wellicht een top wordt ontwikkeld bij deze lijn.

 • De AEX lag de voorgaande dagen buiten de banden. De index is nu overtuigend teruggekeerd binnen de indicator, waardoor alles weer open ligt.

AEX uurgrafiek 080515

 • Het hoogste punt van de dag was 491,1. Wordt dat uitgenomen dan volgt een stijging naar de stippellijn rond 493,4 die we al bij de daggrafiek zagen. Het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 510,6 - 470 rond 495,1 is het tweede mogelijke doel, verder kijk ik op dit moment nog niet.

 • De markt doet dat overigens wel. De stippellijn rond 483,8 is de neklijn van een omgekeerd hoofd en schouders patroon, waarvan het koersdoel 497,6 is.

 • Het patroon blijft geldig zolang de AEX boven 483,8 staat, want daar vinden we de neklijn van het bodempatroon.

AEX kwartiergrafiek 080515

 • De kwartiergrafiek voegt niets meer toe. De grafiek maakt net als de uurgrafiek duidelijk dat beleggers de komende week meer verwachten, want er werd tot het laatste moment gekocht. Griekenland, dat de markten eerder deze week nog zorgen baarde, is weer volledig buiten beeld.

Resumerend: 

Een hammer in de weekgrafiek en een terugkeer van de AEX in een eerder deze week afgerond toppatroon in de daggrafiek, dat zijn de belangrijkste gegevens van vandaag. Beide zaken suggereren dat de correctie achter ons ligt. De hammer moet nog wel bevestigd worden, dat is nog een onzekere factor. Beleggers vertrouwen er echter zonder meer op dat er dit weekend niets negatiefs gebeurt en dat er aanstaande maandag een vervolg naar boven komt. Er werd namelijk tot het laatst van de handelsdag gekocht. Mogelijke doelen bij een vervolg naar boven zijn 493,4 en 495,1, twee potentiŽle weerstandsniveaus waar een kans is op topvorming. De markt sorteert met het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat vanmiddag ontstond echter al voor op een stijging naar 497,6. Het patroon blijft geldig zolang de AEX boven 483,8 blijft, want daar ligt de neklijn van het patroon.

En dan nog dit...

Onze beurs was niet de enige met een technisch ongewone ontwikkeling, dat zag je in een aantal markten. Een voorbeeld is de Duitse markt.

 • Op 29 april jongstleden zagen we de vorming van een hoofd en schouders patroon in deze grafiek. De DAX eindigde vandaag boven de neklijn die u op 11675 ziet, formeel is het patroon dus ongeldig geworden. Ik houd nog een kleine slag om de arm, want ik wil nog wel graag de top rond 11750 van eerder deze week doorbroken zien met een slotstand. Bij neklijnen heb je soms namelijk wel eens tijdelijke overschrijdingen van de lijn. Ik wil zekerstellen dat het hier niet om een tijdelijke, maar om een permanente terugkeer boven de neklijn gaat. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 8 mei 2015, 18.48u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

8 mei 09.15u: Aanval geopend op onderkant driehoek

8 mei 10.00u: De doorbroken grens wordt verdedigd

8 mei 11.00u: Steun bij laagste punt eerste candle

8 mei 12.00u: AEX met kleine candles zijwaarts

8 mei 14.00u: Lunchpauze benut voor een aanval

8 mei 15.00u: De conclusie is duidelijk, ik zat fout

Euro nog steeds oplopend (analyse valutaplaza)

8 mei 16.00u: Winst AEX is nog verder opgelopen

8 mei 17.00u: Beursgraadmeter stijgt nog steeds

 

Agenda van maandag 4 mei t/m vrijdag 8 mei 2015

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven