ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 260215

  • Net als gisterenavond begin ik vanavond met de maandgrafiek van de AEX-index. Eergisteren tekende ik lijn k in deze grafiek. Hierbij opperde ik de mogelijkheid dat deze lijn een weerstandslijn kon worden en een kanaal zou kunnen gaan vormen met lijn p. Als u goed kijkt ziet u dat de AEX iets boven lijn k is gesloten. Deze lijn ligt namelijk rond 481, terwijl het slot 482,5 was. De lijn is dus doorbroken. Verderop in deze analyse zal ik u laten zien hoe dit tot stand kwam. Het slot boven lijn k wil in principe zeggen dat de beursindex verder gaat richting 509, het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195.

  • Morgen krijgt de candle in deze maandgrafiek zijn definitieve vorm. Zou er zich morgen een daling voordoen dan ontstaat een bijzondere situatie. Ik zal lijn k dan iets hoger moeten tekenen, namelijk door de top van vandaag. Er ontstaat dan evengoed een trendkanaal. Sluit onze marktgraadmeter daarentegen hoger dan heeft de lijn geen waarde meer en komt het dus niet meer van de vorming van een kanaal.

AEX daggrafiek 260215

  • De daggrafiek laat niets aan duidelijkheid te wensen over, onze aandelenmarkt gaat met een nieuwe groene candle voor een opwaarts vervolg. Meer kan ik op grond van deze grafiek niet zeggen.

AEX daggrafiek BB 260215

  • Het technische beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands is eveneens sterk. De AEX is opnieuw bij de bovenste lijn gebleven, die daardoor sterk oploopt. Het is een fraaie naar boven gerichte trendmatige beweging.

AEX uurgrafiek 260215

  • De top 481,1 van gisteren werd vanmiddag doorbroken. Dit is belangrijk omdat lijn k in de maandgrafiek deze maand rond dit niveau te vinden was. Met de top werd dus ook deze lijn uitgenomen, zoals we al zagen in de maandgrafiek.

AEX kwartiergrafiek 260215

  • De doorbraak door 481,1 kwam door ťťn lange groene candle in de kwartiergrafiek tot stand, de candle boven de pijl die van 15.30u tot 15.45u gevormd werd. Het was een waar vertoon van kracht van de kant van partijen die de AEX kochten. Ik wil u dit laten zien aan de hand van de 1minuut grafiek.

AEX 1minuut grafiek 260215

  • De stijging tussen de blauwe pijlen is de beweging waar het om gaat. De AEX steeg in een kwartier tijd met een half procent. Hierbij werden meerdere gaps gevormd, een illustratie dat er stevig werd gekocht. Als er een nieuwsbericht is dat de markt verrast wil het nog wel eens voorkomen dat er gaps in deze grafiek ontstaan. Dit keer was er echter geen nieuws, de ontwikkeling kwam uit het niets. Het was een knap opgezette aanval, waarmee kopers de markt letterlijk overrompelden en de index overtuigend boven 481,1 wisten te zetten. Vervolgens werd rond 481,2 voor steun gezorgd. Er werd een verdediging opgezet waarmee voorkomen werd dat de graadmeter terugkeerde onder het kort daarvoor doorbroken niveau. Ik kijk met enig ontzag naar de ontwikkelde kracht. De manier waarop onze beursindex hier op een effectieve en uiterst geraffineerde wijze werd bestuurd heeft indruk gemaakt op me. Ik had gelukkig geen positie. Je zult echter maar gespeculeerd hebben op een daling en je plots geconfronteerd zien met deze beweging. Je bent door de verrassende snelheid kansloos in zo'n situatie.
  • Ik denk dat dit offensief te maken heeft gehad met het potentiŽle kanaal in de maandgrafiek en met het hoofd en schouders patroon dat tot de doorbraak door 481,1 nog gevormd kon worden. Beide zaken moesten worden voorkomen en ik veronderstel dat dit de reden was voor deze -waarschijnlijk computergestuurde- charge. Morgen zal blijken of de kopers hun doel hebben bereikt. Zou de AEX terugvallen dan is dat namelijk niet het geval.

Resumerend: 

Sterk opererende partijen hebben de AEX vanmiddag met een korte charge boven de top van gisteren 481,1 en lijn k in de maandgrafiek gebracht. De markt werd min of meer overvallen. De stand boven lijn k wil in principe zeggen dat we uit kunnen gaan van een vervolg richting 509, het lange termijn 61,8% niveau in de maandgrafiek. Er ontstaat in dat geval geen trendkanaal in de grafiek, waarmee het kopende deel van de marktdeelnemers dan een belangrijke slag slaat. Valt de beursindex echter terug en komt er een slot onder dat van vandaag dan ligt het anders. We moeten lijn k dan weliswaar iets hoger tekenen (door de top van vandaag), maar er ontstaat dan in de maandgrafiek toch nog een trendkanaal. Het offensief van vanmiddag mag dan sterk zijn geweest, helemaal is men er hiermee dus nog niet. Ik kijk morgen daarom niet alleen of de AEX verder naar boven gaat, maar ook of de index eventueel terugvalt onder de vanmiddag uitgenomen grens.

En dan nog dit...

De aandelenmarkt in Frankfurt doet het net als de onze erg goed. De DAX nadert wel een koersdoel in de daggrafiek en het wordt wat dat betreft dus oppassen.

  • In de DAX daggrafiek ziet u de rechthoek 10595 - 10985, dat patroon werd vorige week vrijdag afgerond met een uitbraak naar boven. Tussen de lijnen van de rechthoek ziet u een verticaal lijntje. Een kopie van dat lijntje heb ik op de stippellijn 10985 gezet, de bovenkant ervan is het koersdoel. Dit ligt rond 11375. Een koersdoel is niet zaligmakend, het wordt de ene keer overtroffen en de andere keer net niet bereikt. Met een DAX nog maar 45 punten onder het doel wordt het dus opletten. In theorie gaat de index echter naar 11375. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 26 feb 2015, 18.52u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

26 feb 09.15u: Dag start met potentieel toppatroon

26 feb 10.00u: Lichte druk, maar nog geen beslissing

26 feb 11.00u: AEX opgelopen naar 61,8% niveau

26 feb 12.00u: Poging om met 61,8% af te rekenen

26 feb 14.00u: Gestegen naar het 76,4% niveau

26 feb 15.00u: Poging om een bodem neer te zetten

OCI: Zonder nieuws plotseling een krachtige stijging

26 feb 16.00u: Knappe aanval door grote kopers

26 feb 17.00u: AEX zal vast wel boven 481,1 sluiten

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven