ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 160215

  • Een rode candle en een daling van 0,45%, dat is de oogst van de eerste beursdag van deze week. Impulsen van buiten ontbraken, want de Amerikaanse markten blijven vandaag gesloten. Ik aarzel dan ook met het trekken van een conclusie uit deze ene rode candle. Het is in ieder geval een potentiŽle top, dat kan ik wel zeggen.

AEX daggrafiek BB 160215

  • De daling past in het beeld van de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek. De bovenste lijn heeft zich als weerstandslijn gedragen en dat is een normale ontwikkeling. Er kan in principe een daling volgen.

AEX uurgrafiek 160215

  • Uit de uurgrafiek blijkt evenwel dat de kans op een vervolg naar boven niet verkeken is. De AEX vond namelijk steun ter hoogte van het 61,8% Fibonacci niveau van de laatste stijging in de grafiek. Een bodem bij een 61,8% niveau kan resulteren in een vervolg naar boven.

  • Boven de stippellijn rond 463,5 staat echter een toppatroon en op dat patroon zouden we nog verder kunnen dalen. Laten we dat in de kwartiergrafiek nader bekijken, want daar is de formatie beter te zien. 

AEX kwartiergrafiek 160215

  • Het gaat om een hoofd en schouders patroon. Klap ik het om naar beneden dan geeft dat een koersdoel van ongeveer 461 punten. Rond 461,4 ligt echter een potentieel steunniveau, daarom richt ik het vizier bij een voortzetting naar beneden op dat niveau. Bij een daling onder die grens zouden 461 of de bodem rond 460 volgende mogelijke doelen worden.
  • De laatste candles in de kwartiergrafiek vormen samen een driehoek. Hier ging een daling aan vooraf en afronding met een uitbraak naar beneden is dan ook de meest aannemelijke ontwikkeling. De AEX zou dan naar 461,4 of lager gaan.
  • Een uitbraak naar boven uit de driehoek zou het patroon onbruikbaar maken. Het is dan zaak om te kijken of er weerstand wordt gevonden rond 463,5, want dat is dan van belang in verband met de geldigheid van het hoofd en schouders patroon. Dat blijft alleen bruikbaar op voorwaarde dat de AEX onder 463,5 blijft, waar de neklijn van het patroon ligt.

Resumerend: 

Wallstreet bleef vandaag gesloten en dat houdt in dat we voorzichtig moeten zijn met de conclusies die voortvloeien uit deze analyse. Er staat een rode candle in de daggrafiek en dat is in ieder geval een potentiŽle top. In de kwartiergrafiek is een hoofd en schouders patroon afgerond, waarop ik als mogelijke doelen 461,4, 461 en 460 koos. Bij elk van deze grenzen kan steun gevonden worden. De driehoek in de kwartiergrafiek wijst op een voortzetting naar beneden, voor wat dit op een dag waarop de Amerikaanse markten dicht zijn waard is. Een uitbraak naar beneden betekent een daling naar 461,4 of eventueel lager. Komt er een uitbraak naar boven uit dat kleine patroontje dan wordt het zaak te kijken of het hoofd en schouders patroon geldig blijft, waarvoor het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 463,5 dan bepalend is. Een terugkeer boven dit niveau zou het patroon onbruikbaar maken.

En dan nog dit...

In de daggrafiek van de DAX is een patroon ontstaan dat de moeite van het volgen waard is, het gaat om een rechthoek.

  • De rechthoek bestaat uit de stippellijnen in de buurt van 10590 en 10985. Een uitbraak naar boven zou de afronding van dit patroon en een vervolg naar ongeveer 11380 betekenen. Er ging een stijging aan dit patroon vooraf en daarop is een voortzetting naar boven de meest voorkomende ontwikkeling. Een uitbraak naar beneden zou daarentegen topvorming inhouden, op die mogelijkheid let ik voor alle zekerheid zolang er geen doorbraak aan de bovenzijde is gerealiseerd. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 16 feb 2015, 18.43u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

16 feb 09.15u: Beeld in eerste kwartier onveranderd

16 feb 10.00u: Steun in de buurt van lijn i in grafiek

16 feb 11.00u: Geduldig wachten op de beslissing

Aperam: Voortzettingspatronen afgerond na cijfers

16 feb 12.00u: Patroon zou afgerond kunnen worden

16 feb 14.00u: AEX is even onder 463,5 geweest

16 feb 15.00u: Het schiet niet op in Amsterdam

16 feb 16.00u: Hoofd en schouders in kwartiergrafiek

16 feb 17.00u: AEX uiteindelijk toch naar beneden

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven