ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Aperam kwam vorige week donderdag nabeurs met cijfers, die zoals u aan het koersverloop in de daggrafiek hierboven ziet goed vielen in de markt. De koers van het aandeel maakte vrijdag een sprong naar boven en steeg sterk. Er ontstond een gap dat gezien moet worden als een breakaway gap. Met dit gap werd namelijk zowel de top uit november 2014 uitgenomen, als een voortzettingspatroon afgerond. Dit laatste ziet u in de weekgrafiek die volgt.

  • Het omgekeerd hoofd en schouders patroon in niet het enige patroon dat kan worden onderscheiden, er is in de maandgrafiek namelijk ook nog een ander voortzettingspatroon afgerond. Het gaat om de driehoek f-f ', een formatie waarvoor een doel van 39,80 kan worden berekend.

  • We hebben dus twee mogelijke doelen, namelijk 33,30 en 39,80, maar toch wil ik me daar nog niet op richten. Linksboven in de grafiek ziet u rond 32,20 het hoogste punt dat het fonds kort na de start van de notering in Amsterdam bereikte. Dat is een potentieel weerstandsniveau en het lijkt me dan ook het beste dat we ons eerst op dat niveau richten. Daarna zien we dan wel of we naar 33,30 en bij een stijging daarboven eventueel naar 39,80 kunnen gaan kijken, want dat is pas aan de orde bij een doorbraak door 32,20.

  • Tot slot keer ik nog even terug bij het breakaway gap van afgelopen vrijdag in de daggrafiek. Dit is een type gap dat relatief vaak open blijft. In theorie hoeven we dus geen rekening te houden met een terugkeer naar 26, de onderkant van het gap. Het is echter geen wetmatigheid dat breakaway gaps open blijven, soms worden ze toch gesloten. Ik zie ze dan ook niet graag, want het zet je doordat je een daling niet geheel uit kunt sluiten als het ware in een spagaat. Mijn insteek is gevallen als deze is de volgende, ik kijk van dag tot dag in de daggrafiek of er zich eventueel een toppatroon uit de candlestick techniek voordoet. Komt die top er voortijdig, in dit geval dus voordat 32,20 is bereikt, dan houd ik vervolgens rekening met een mogelijke daling naar het gap. Wordt 32,20 bereikt en doorbroken dan richt ik me op 33,30 en kijk daar verder of het aandeel een top vormt of verder stijgt.

Resumerend: 

Aperam is in de weekgrafiek naar boven uit een omgekeerd hoofd en schouders patroon gebroken, een patroon met een koersdoel van 33,30. Patroon en doel blijven geldig zolang het aandeel boven lijn e blijft. Een andere interpretatie van het koersverloop is die van de afronding van een driehoek in de maandgrafiek en die formatie geeft een koersdoel van 39,80. Er kan zoals we zagen echter nog weerstand liggen rond 32,20. Het aandeel gaat pas naar 33,30 als deze weerstand uitgenomen wordt. Op 39,80 zou ik me pas willen richten bij standen boven 33,30. Het breakaway gap dat is ontstaan maakt het me echter lastig. Hoewel dit soort gaps meestal niet gesloten worden is het geen wet van Meden en Perzen dat het open blijft. We moeten in het achterhoofd dus altijd rekening houden met de mogelijkheid van een terugkeer naar 26, ook al is de kans daarop klein. Ik kijk om die reden zolang 32,20 niet is doorbroken van dag tot dag of er eventueel een toppatroon komt in de daggrafiek, bereid om in zo'n geval toch rekening te houden met een eventuele terugkeer naar 26. Ik sta hiermee als het ware in een spagaat, maar dat moet dan maar. -Ad Nooten-

 

Geplaatst maandag 16 feb 2015, 11.59u.

 

Eerder van dit aandeel verschenen analyses:

190814: Sinds begin augustus bezig aan correctie

120614: Koersverloop overtrof mijn verwachtingen

040414: Tijd om te kijken naar eventuele topvorming

081113: Stijgende trend, koers nabij weerstand

090513: Stijgend naar neklijn afgerond H&S patroon

220113: Drie grenzen zijn komende tijd van belang

210812: Hersteld en nu bij 38,2% Fibonacci niveau

220312: Situatie onzeker door daling na vlag

 

Nieuwsoverzicht Aperam

 

Naar boven