ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 050815

  • Er is opnieuw terreinwinst geboekt in onze aandelenindex, de AEX steeg namelijk met 0,7%. De index nadert belangrijke grenzen. De eerste is de stippellijn rond 504,8. Zou die stippellijn doorbroken worden dan staat er een enorm omgekeerd hoofd en schouders patroon in de grafiek. De stippellijn rond 504,8 is de neklijn, de bodems met de blauwe stippen de schouders en het hoofd. Het koersdoel zou 554,7 worden.

  • Voorwaarde voor een voortzetting naar dat doel zou zijn dat ook weerstand rond 506,1, 509,1 en 510,6 vervolgens doorbroken wordt. De eerste grens is de plaats waar vorige maand een top ontstond. De grens 509,1 is het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 703,2 - 195. Het niveau 510,6 is het tot nog toe hoogst bereikte punt dit jaar. Al deze grenzen zullen met slotstanden moeten worden doorbroken wil de markt invulling geven aan het potentiŽle omgekeerd hoofd en schouders patroon in deze grafiek.

  • De huidige trend wordt letterlijk ondersteund door lijn r, dat is namelijk de steunlijn waar we mee te maken hebben. De ontwikkeling is in elk geval positief zolang de graadmeter boven deze lijn koerst.

AEX daggrafiek BB 050815

  • De index kan in de daggrafiek met Bollinger Bands nog verder naar boven, want de bovenste lijn is nog niet bereikt. Het is doordat deze lijn daalt slechts bij benadering te zeggen waar de AEX en de lijn elkaar zouden kunnen ontmoeten, dat zal bij een directe voortzetting naar boven tussen 509 en 510 zijn. Gaan we verder naar boven dan is dat iets om in de gaten te houden, want de bovenste lijn is een potentiŽle weerstandslijn waar in principe een top gevormd kan worden.

AEX uurgrafiek 050815

  • In de uurgrafiek heb ik lijn r iets hoger gelegd dan voorheen, ik heb de lijn namelijk in overeenstemming met de ligging in de daggrafiek gebracht. Die grafiek is namelijk het voornaamst. De zaken verlopen positief zolang we boven deze lijn staan. Mogelijke doelen zijn 504,8, 506,1, lijn r' of 509,1.

AEX kwartiergrafiek 050815

  • De stijging verliep vanmiddag moeizaam, dat ziet u in de kwartiergrafiek. De AEX keerde na de afronding van een klein omgekeerd hoofd en schouders patroon steeds weer terug naar beneden, waardoor ik uiteindelijk lijn x heb getekend. De wigvorm van de lijnen x en r dwingt ons een eventuele daling onder lijn r niet uit te sluiten. Daar wil ik echter nog niet op vooruitlopen, laat ik volstaan met de opmerking dat een achtereenvolgende daling onder lijn r en de bodem rond 501,9 op enige verzwakking zou wijzen. Mocht die ontwikkeling zich voordoen dan ga ik daar in mijn updates uiteraard op in. 
  • Een doorbraak door lijn x zou een voortzetting omhoog veiligstellen, een voorzetting naar de potentiŽle weerstandslijn 504,8 of wellicht hoger.

Resumerend: 

De winst van 0,7% van de AEX-index heeft de graadmeter dicht bij belangrijke niveaus gebracht. Voor de korte termijn is de stippellijn rond 504,8 het belangrijkst. Een slotstand boven die lijn zou zoals we in de daggrafiek zagen namelijk de afronding van een omgekeerd hoofd en schouders patroon met als koersdoel 554,7 betekenen. Naar dat doel zouden we uiteraard alleen kunnen gaan als de besproken grenzen 506,1, 509,1 en 510,6 vervolgens eveneens met slotstanden doorbroken worden. Het is lijn r in de grafieken die ons nog steeds naar boven voert. Blijven we morgen boven die lijn dan stijgt de graadmeter dus verder. We moeten gezien het feit dat de lijnen x en r in de kwartiergrafiek samen een wig vormen evenwel niet uitsluiten dat het van een daling komt. Zou de AEX door lijn r en de laatste bodem rond 501,9 zakken dan zou dat enige verzwakking inhouden, waar ik dan in mijn updates op in ga. Wordt lijn x doorbroken dan speelt deze wig geen rol meer, de index gaat dan naar 504,8 of wellicht hoger.

En dan nog dit...

Verrassend vandaag was het verschil in koersontwikkeling tussen de AEX en de AMX. Terwijl de AEX steeg brak de AMX naar beneden uit het patroon dat ik gisterenavond besprak.

  • De AMX brak naar beneden uit de vlag die ik gisteren tekende. De markt koos hiermee voor een vervolg naar beneden voor deze index. Dat is verrassend in het licht van de koersontwikkeling van de AEX. Een verder stijgende AEX in combinatie met een verder dalende AMX is iets dat we niet mogen verwachten. Een van de twee zal moeten veranderen van richting. Omdat het koersverloop van de AEX erg geforceerd is, daar schreef ik de afgelopen dagen over, sluit ik niet uit dat het de AEX gaat zijn die van richting verandert. Ik zeg dat wel met enige reserve, want de kracht van kopende partijen in die index is de laatste dagen groot en de door hen toegepaste tactieken zijn sterk en goed uitgevoerd. De trend in de AEX is bovendien naar boven gericht, aarzelingen bij een eventuele draai heb ik dus wel. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 5 aug 2015, 18.53u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

5 aug 09.15u: Voorbeurshandel gaf een doorbraak

5 aug 10.00u: Doorbroken niveau aanvankelijk steun

5 aug 11.00u: De markt laat weer veerkracht zien

5 aug 12.00u: Hogere bodem gevormd in de AEX

5 aug 14.00u: Patroon afgerond met een stijging

5 aug 15.00u: AEX na stijging weer onder druk

Unilever: Sterke trend, met een versnelling omhoog

5 aug 16.00u: Neklijn werd opnieuw goed verdedigd

5 aug 17.00u: Gedaald, snel na doorbraak top 503,5

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven