ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 120815

  • We hebben weken achter de rug waarmee de AEX met allerlei trucs naar boven werd gebracht, daar betaalden we vandaag met een verlies van 3,4% met zijn allen het gelag voor. Voorbeurs voorbereide hogere openingen, stijgingen tijdens lunchpauzes, extra koopopdrachten ingelegd bij weerstandsniveaus, patronen met uitbraken in een ongebruikelijke richting, we zagen de afgelopen weken een variŽteit aan tactieken uitgevoerd worden. Dat gebeurde op een knappe wijze, maar die manier van stijgen heeft zoals we vandaag zagen wel een keerzijde. Als een index namelijk met dergelijke kunstgrepen naar boven is gebracht maakt hem dat zeer bevattelijk voor tegenslag. Eťn slecht bericht, dit keer over de devaluatie van de Chinese munt, is dan genoeg om de beursgraadmeter hard onderuit te doen gaan. Dat gebeurde vandaag. De devaluatie van de yuan is niet meer dan een vervolgstap in de valutaoorlog die centrale banken al jaren voeren. Het is absoluut geen aanleiding voor een daling van 3,4%. Dat er toch zo'n daling op het bord kwam lag aan de ontwikkeling die eraan voorafging.

  • Het laagste punt van de dag was 475,3. Dit ligt niet ver meer boven het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 454,9 - 506,1 dat u rond 474,4 ziet. Het ligt voor de hand dat we naar dat niveau gaan.

  • Een eventueel tweede doel is de onderkant 471,2 van het gap van 10 juli jongstleden. Dit is net als het 61,8% niveau 474,4 een potentieel steunniveau waar in theorie een bodem kan ontstaan.

  • Tussen de candle van gisteren en vandaag staat een gap. Gaps worden meestal gesloten, maar bij deze heb ik mijn twijfels. We zouden het kunnen gaan sluiten, maar zeker ben ik daar niet van. Het gap was namelijk een breakaway gap waarmee boven 492,2 een hoofd en schouders patroon werd afgerond. Breakaway gaps worden niet altijd gesloten. De ontwikkeling boven 492,2 kan bovendien ook worden gezien als een toppatroon met de naam island reversal pattern, want de candles van 30 juli t/m 11 augustus staan door twee gaps links en rechts ervan los van de rest. Ze vormen als het ware een eiland, dat verklaart de naam van de formatie. Ik volg met de nodige nieuwsgierigheid wat het verloop wordt ten opzichte van het gap van vandaag, want ik ben benieuwd of het patroon blijft staan. Je ziet het namelijk niet vaak blijvend in een grafiek staan.

AEX daggrafiek BB 120815

  • Het slot van de dag lag onder de Bollinger Bands, waardoor een stijging mogelijk is. We zullen namelijk weer terug moeten keren binnen de banden. Lastig is wel dat dit nog wel eens een paar dagen kan duren. Het vormt voor morgen dus wel een mogelijkheid, maar geen garantie dat de AEX omhoog gaat.

AEX uurgrafiek 120815

  • Er was in het laatste uur een voorzichtig herstel. Volgt hierop een stijging boven het 61,8% niveau van de daling 483,8 - 475,3 rond 480,5 en de vandaag doorbroken stippellijn 480,8 dan brengt ons dat in een herstelbeweging. Daar ga ik dan in mijn updates op in.

AEX kwartiergrafiek 120815

  • Uit de kwartiergrafiek blijkt dat het voorzichtige herstel in het laatste uur gezorgd heeft voor de ontwikkeling van een nog niet afgeronde vlag. Een uitbraak naar beneden is het gebruikelijke verloop bij dit patroon, waarna het een koersdoel van ongeveer 472 geeft. Laten we in dat geval echter eerst kijken of er wellicht steun is in de buurt van het bij de daggrafiek besproken 61,8% niveau 474,4. Mocht daar geen steun zijn dan is het pas tijd om uit te gaan de daling naar 472 of het niveau 471,2 uit de daggrafiek.
  • Een eventuele uitbraak naar boven zou de vlag ongeldig maken en een herstelpoging inhouden. De vlag is overigens ondergeschikt aan het koersverloop en eventueel nieuws elders, dat wordt bepalend voor het vervolg en niet dit patroon.

Resumerend: 

De AEX is vandaag fors gedaald, namelijk met 3,4%. Er ontstond een gap tussen de candle van gisteren en die van vandaag. Gaps worden meestal gesloten, maar bij dit gap heb ik mijn twijfels. Het is immers een breakaway gap en de candles boven 492,2 kunnen gezien worden als een toppatroon met de naam island reversal pattern. De markt kan weliswaar kiezen voor een terugkeer naar het gap, maar ik wil er niet bij voorbaat van uit gaan dat de markt die keuze maakt. Het laagste punt van de dag was 475,3. Dit ligt net boven het 61,8% niveau 474,4 in de daggrafiek, dat hierdoor een plausibel doel is. Gaat de AEX daar inderdaad naar toe dan kan er daar eventueel een bodem worden gevormd. Ligt er geen steun dan geeft dat een vervolg naar het doel 472 van de vlag in de kwartiergrafiek of wellicht de onderkant van het gap van 10 juli jongstleden rond 471,2. Breekt de index daarentegen naar boven uit de vlag in de kwartiergrafiek en door weerstand rond 480,8 dan betekent dat een keuze voor een herstelbeweging. Daar ga ik dan in mijn updates verder op in.

En dan nog dit...

Vanavond wil ik teruggrijpen naar het koersverloop van 3 augustus jongstleden. De beurzen stegen die dag op onverklaarbare wijze, het was zoals ik die dag schreef alsof er iemand met een joystick aan het werk was. Er deden zich uitbraken naar boven voor uit patronen waarbij je normaliter een uitbraak naar beneden zou hebben gehad. Een van de grafieken waarin dat gebeurde was de daggrafiek van de DAX.

  • De DAX brak op 3 augustus (onder de pijl) naar boven uit de vlag die op dat moment in ontwikkeling was. Er was een daling voorafgegaan aan  het patroon, het had dus eigenlijk een uitbraak naar beneden moeten worden. De bodem net boven 10650 zou dan het koersdoel zijn geworden van het patroon. Het liep anders, de DAX brak naar boven uit. Die ongebruikelijke ontwikkeling is met de daling van vandaag rechtgezet, onze oosterburen hebben nu alsnog de daling die zij op 3 augustus hadden moeten hebben. De DAX zou de komende tijd alsnog naar de bodem net boven 10650 moeten gaan. Het kan eventueel nog wel van een poging komen om het gap van vandaag te sluiten. -Ad Nooten- 

 

 

Geplaatst woensdag 12 aug 2015, 18.45u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

12 aug 09.15u: Forse daling bij opening AEX-index

12 aug 10.00u: Groot verlies voor onze beursindex

12 aug 11.00u: Koersdoel hoofd schouders bereikt

12 aug 12.00u: Rust gekomen in het koersverloop

12 aug 14.00u: Korte stijging snel teruggedraaid

12 aug 15.00u: Kleine niet overtuigende stijging

12 aug 16.00u: Verlies neemt grote proporties aan

12 aug 17.00u: AEX nog steeds in dalend verloop

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven