ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 290114

  • Het koersverloop was als een achtbaanrit vandaag. De AEX-index stond kort na de opening op een winst van 1,1%. De graadmeter zette vervolgens echter een daling in, wat de beursgraadmeter halverwege de middag op een verlies van 1,9% bracht. Er trad vervolgens herstel op na de opening in de VS, waardoor het verlies uiteindelijk beperkt bleef tot 0,7%. Het was een gekkenhuis.

  • Een belangrijk gegeven is dat de aandelengraadmeter lijn v bereikte. Deze lijn is de onderste lijn van de grote wig v-w. Een uitbraak naar beneden is bij een patroon als dit het meest gebruikelijk. Daar is het vandaag nochtans niet van gekomen, het slot lag namelijk ruim boven lijn v. Ik ga morgen uiteraard kijken of het eventueel alsnog van een uitbraak komt. Een hervatting van de opwaartse trend is echter mogelijk zolang we boven lijn v koersen.

  • Het laagste punt van de dag lag rond 384,7, daaronder zou er een vervolg naar beneden ontstaan. Eerste doel zou 380 zijn, het niet in de grafiek getekende 38,2% niveau van de stijging 331 - 408,1, respectievelijk het laagste en het hoogste punt van de wig v-w. De bodem rond 375,9 is een tweede potentieel doel. Hiermee kunnen we in het geval van een daling even vooruit.

AEX daggrafiek BB 290114

  • Dat er een daling komt ligt op grond van de situatie in de Bollinger Bands daggrafiek evenwel niet voor de hand. De AEX staat namelijk wederom onder de banden, waardoor de mogelijkheid van een terugkeer binnen de banden en dus van een stijging bestaat. Die optie moeten we dus open houden.

AEX uurgrafiek 290114

  • De AEX bereikte met de laatste candle de stippellijn door de bodem van eergisteren. Dit is een potentieel weerstandsniveau en dat wil zeggen dat we morgenochtend direct een vervolg naar beneden zouden kunnen krijgen.

  • Wordt het hoogste punt 389,7 van de laatste candle echter doorbroken dan kijk ik rond twee Fibonacci niveaus van de daling 396,5 - 384,7 naar eventuele topvorming. Het zijn de grenzen 390,6 en 392. Een doorbraak door 392 zou een terugkeer naar 396,5 of hoger geven.

AEX kwartiergrafiek 290114

  • In de kwartiergrafiek ziet u de stijgende wig r-s. Het patroon is nog niet afgerond, het is pas af als er een uitbraak naar beneden wordt gerealiseerd. Dat zou dan een vervolg naar beneden inhouden, met een reŽle kans op een daling onder de bodem 384,7 van vandaag.
  • Een uitbraak naar boven uit de wig s-r zou het patroon onbruikbaar maken en op kracht in de markt wijzen.

Resumerend: 

Het koersverloop van vandaag leek met bewegingen van +1,1% naar -1,9% en tenslotte -0,7% op een rit in een achtbaan. De schrik zat er goed in, maar uiteindelijk liep alles met een sisser af. Het belangrijkste gegeven is dat de AEX-index boven lijn v is gesloten. Dit wil zeggen dat de stijgende trend zoals die door die lijn wordt weergegeven intact is gebleven. Dat houdt dan weer in dat de beursgraadmeter morgen op zou kunnen lopen. Dit gebeurt daadwerkelijk bij een stijging boven 389,7. Weerstand kan er liggen bij 390,6 of 392, daarboven zou er naar alle waarschijnlijkheid een terugkeer naar 396,5 of hoger komen. Er staat echter een stijgende wig in de kwartiergrafiek. Breekt de marktindex naar beneden uit dat patroon dan betekent dat een voortzetting naar beneden. Volgt daar een daling onder 384,7 op, dan gaat de graadmeter naar ik aanneem naar 380 of 375,9. De grenzen aan de hand waarvan we morgen het koersverloop kunnen beoordelen en het vervolg in kunnen schatten zijn hiermee weer bekend, het huiswerk is gedaan.

En dan nog dit...

De Dow Jones keerde eind vorige week terug in een stijgend kanaal waaruit de graadmeter in december naar boven was uitgebroken. De bovenkant van dat kanaal fungeert nu als weerstandslijn, dat wil ik u vanavond laten zien.

  • De candle van vandaag ligt met de bovenkant tegen lijn b', de bovenste lijn van het kanaal b-b' waarbinnen de Dow Jones is teruggekeerd. Van belang is vanavond het koersverloop ten opzichte van de bodem rond 15703 uit december van het afgelopen jaar. Een slot onder dat niveau zou negatief zijn en theoretisch kunnen uitmonden in een terugkeer naar lijn b. Een slot boven lijn b' daarentegen zou getuigen van kracht en op een herstelpoging duiden. Om 20.00u komt huidig FED-voorzitter Bernanke voor het laatst aan het woord bij de bekendmaking van het rentebesluit van deze maand. De druk op hem om de huidige maatregelen niet te verminderen, maar te handhaven zal ongekend groot zijn. Geeft hij toe, dat is de vraag. Na achten weten we het. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 29 jan 2014, 18.44u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

29 jan 09.15u: Centrale banken geven koopsignaal

29 jan 10.00u: Na tienen alsnog in richting van gap

29 jan 11.00u: Bovenkant gap wordt goed verdedigd

Rust in markt euro/dollar (analyse valutaplaza)

29 jan 12.00u: Verdediging niet bestand tegen druk

29 jan 14.00u: AEX is verder gedaald tijdens lunch

29 jan 15.00u: Daling van index houdt nog altijd aan

29 jan 16.00u: Licht herstel na Amerikaanse opening

29 jan 17.00u: Herstelbeweging nog steeds intact

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven