ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 240114

  • Valutabewegingen in een aantal markten zorgden vanmorgen voor druk op de beurzen, die hierdoor onderuit gingen. De AEX verloor op ťťn dag 2,5%. Dit zorgde in de weekgrafiek voor een overtuigende top bij lijn w, de bovenste lijn van de wig v-w. De gebruikelijke ontwikkeling bij een oplopende wig als deze is die van een uitbraak naar beneden. Dit zou betekenen dat er een daling naar lijn v komt, gevolgd door een neerwaartse doorbraak van die lijn. Ik controleer de komende weken of dit inderdaad gebeurt. Lijn v ligt de aanstaande beursweek rond 386,8.

AEX daggrafiek 240114

  • Het koersverloop sinds eind december 2013 is een kopie van de ontwikkeling van half oktober tot begin december van vorig jaar. Ik schreef afgelopen woensdag al over deze gelijkenis en wil hier dus verder geen woorden meer aan vuil maken. De analogie hield stand.

  • Ik wil nog wel wat zeggen over de daling van vandaag. Die kon zo groot worden door de aard van het koersverloop dat we kenden. De voortdurende stijging van de AEX was het resultaat van goed uitgevoerde, naar ik aanneem computergestuurde tactieken. Plotse stijgingen na dalingen onder trendlijnen, voorbeurs voorbereide sterke openingen, extra koopopdrachten bij weerstandsniveaus, potentiŽle toppatronen die al ongeldig werden nog voordat zij werden afgerond, stijgingen opgezet tijdens lunchpauzes, dat zijn zo de strategieŽn die werden toegepast. Een beurs waar slechts dat de basis van de opmars is moet op een zeker moment wel onderuit gaan en fors ook. Het is slechts wachten op een aanleiding en die was er in de valutaperikelen vandaag.

  • In de daggrafiek ziet u Fibonacci lijnen over de stijging 375,9 - 408,9. Er resteren twee potentiŽle steunniveaus die we bij een vervolg naar beneden ook als koersdoelen kunnen gebruiken. Het gaat om het 50% niveau rond 392,4 en het 61,8% niveau rond 388,5. De stippellijnen op die niveaus zijn met lijn v de belangrijke potentiŽle steunlijnen.

AEX daggrafiek BB 240114

  • De daling van 2,5% deed ons onder de onderste lijn van de Bollinger Bands eindigen. Dit is een situatie die over het algemeen niet lang aanhoudt, op een zeker moment moet een index terugkeren binnen de banden. Dit wil zeggen dat we met een stijging rekening moeten houden.

  • Helaas kunnen er ook wel eens een paar dagen overheen gaan voordat zo'n terugkeer er komt. Dat maakt het complex. Elke dag dat we eronder koersen zullen we voor de daaropvolgende dag rekening moeten houden met een mogelijke terugkeer, het is niet anders. Of die terugkeer er maandag echter al komt kan ik niet zeggen.

AEX uurgrafiek 240114

  • In de uurgrafiek ziet u lijn n. Die wil ik aanstaande maandag gebruiken als middel om te beoordelen of de markt al dan niet een herstelpoging waagt. Een doorbraak door lijn n zou wijzen op zo'n poging.

AEX kwartiergrafiek 240114

  • Ik heb lijn n ook opgenomen in de kwartiergrafiek, zodat we komende maandag in deze grafiek meteen zien waar we staan ten opzichte van deze lijn. De trend blijft naar beneden gericht zolang de AEX-index eronder koerst.

Resumerend: 

De AEX ging vandaag met 2,5% onderuit, waardoor er een top is gevormd bij lijn w in de week- en daggrafiek. Lijn w is de bovenste lijn van de oplopende wig v-w. Zo'n wig wordt over het algemeen afgemaakt met een uitbraak naar beneden, reden om de komende tijd van een daling naar en onder lijn v uit te gaan. Gaat de beursgraadmeter komende maandag inderdaad verder omlaag dan zijn er twee mogelijke doelen, namelijk 392,4 en 388,5. De stippellijnen op deze niveaus zijn in potentie steunlijnen, net als lijn v die komende week rond 386,8 loopt. Ik gebruik lijn n in uur- en kwartiergrafiek om vast te stellen of de daling aanhoudt. Zolang de beursindex onder de lijn koerst is een vervolg naar beneden aannemelijk, wordt de lijn daarentegen doorbroken dan waagt de markt een herstelpoging.

En dan nog dit...

In de Belgische beursgraadmeter was achteraf gezien nog het beste zichtbaar wat er vandaag te gebeuren stond. Er stond gisterenavond namelijk een patroon in de daggrafiek van de BEL20 dat een aanwijzing daarvoor vormde.

  • Het zijn zelfs twee patronen, die samen wezen op een mogelijke daling. Het belangrijkste daarvan was de wig, die vandaag afgerond werd met een uitbraak naar beneden. Binnen die wig was een dubbele top gevormd, wat in de praktijk gezien moet worden als de bevestiging van de wig. De patronen zeiden uiteraard niets over de grootte van de daling van vandaag, want daarover zegt een wig in deze vorm vooraf niets. De BEL20 blijkt te zijn gedaald tot het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 2747-2975 rond 2888. Daar vond de index steun, waardoor er komende maandag in principe bodemvorming mogelijk is. Een voortzetting naar beneden zou nochtans een gang naar 2861 of eventueel 2834 waarschijnlijk maken, met een kleine kans op steun bij de bodem rond 2876. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 24 jan 2014, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

24 jan 09.15u: Gestegen en bijna bij 38,2% niveau

24 jan 10.00u: Het feest was snel over op de beurs

24 jan 11.00u: Technische analyse niet afgedaan

24 jan 12.00u: AEX heeft zojuist grens 399,1 bereikt

24 jan 14.00u: Gap van 27 dec is alsnog gesloten

24 jan 15.00u: Vlag in wording in de kwartiergrafiek

24 jan 16.00u: Patroon afgerond met een uitbraak

24 jan 17.00u: Het koersdoel van de vlag is bereikt

 

Agenda van maandag 20 jan t/m vrijdag 24 jan 2013

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven