ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 220114

  • Vanavond wil ik een vergelijking trekken tussen het koersverloop uit de maanden oktober/november van het afgelopen jaar en de koersontwikkeling sinds de laatste week van december van dat jaar. Om beide periodes staat een oranje ellips. Als u de tijd neemt om met me mee te kijken zult u zien dat de gelijkenis groot is. Aan beide fases ging een snelle stijging vooraf. In die stijging ontstond er in het laatste deel van de beweging een gap, waarop er vervolgens steun kwam te liggen bij de bovenkant ervan. Dit ziet u boven de cijfers 1. De bovenkant van het gap werd zorgvuldig en succesvol verdedigd. Vervolgens kwam er een geleidelijke voortzetting naar boven, met daarin een moment waarop kopers de controle even verloren. Dit moment ziet u boven de cijfers 2. De vorm van de candles is niet geheel gelijk, maar de ontwikkeling is gelijkaardig. Kopende partijen herpakten zich namelijk vlot, zorgden voor een snelle winst en wisten vervolgens op een hoger niveau wederom een vloertje onder de AEX te leggen. Dit is de ontwikkeling boven de cijfers 3. Als de vergelijking op blijft gaan zou de AEX-index binnenkort onderuit moeten gaan. Wat nog ontbreekt is een 'trigger', een aanleiding voor een dergelijke daling. Zodra die aanleiding er is komt het van een snelle daling, als de vergelijking tenminste stand houdt. Ik volg het voor u.

  • Het is uiteraard onzeker of dit scenario zich daadwerkelijk gaat ontrollen. Het loopt anders mocht de beursgraadmeter naar boven door de recente top rond 408,9 en de grens 409,5 uit mijn slotanalyse van afgelopen vrijdag breken en daar ook boven blijven. Op 409,5 ligt in de hier niet geplaatste weekgrafiek namelijk de bovenkant van de wig v-w. Een uitbraak naar boven zou een sterke ontwikkeling zijn en zoals ik vrijdagavond schreef resulteren in een vervolg naar 423. Die mogelijkheid houd ik open zolang we geen daling onder het laatste vloertje rond 404,9 hebben gehad.

AEX daggrafiek BB 220114

  • Vanuit de Bollinger Bands gezien moeten we ons op gaan maken voor een stevige beweging, al kan niet gezegd worden wanneer en in welke richting. De band versmalt zich en dat is vaak een voorbode voor een felle stijging of daling. Laten we dus goed opletten de komende dagen.

AEX uurgrafiek 220114

  • De markt heeft in ieder geval weer een nieuwe beweging omhoog ingezet, met lijn l als steunlijn. Het verloop is positief zolang de aandelenmarktgraadmeter boven deze lijn staat.

  • In de daggrafiek noemde ik de grens 404,9, op grond van deze uurgrafiek let ik echter liever op de bodem rond 404,3 van gisteren. Zodra we door die bodem zakken gaat het los, want dan krijgen we wellicht een ontwikkeling gelijk aan die van de eerste week van december in de daggrafiek. De eerste doelen zijn dan 401,1, 400,5 of het buiten beeld gelegen niveau 399,1, want ik denk niet dat het 61,8% niveau rond 403,7 dan nog een rol zou spelen. Verloopt alles analoog dan zou de index vervolgens ook door 399,1 zakken.

AEX kwartiergrafiek 220114

  • De kwartiergrafiek voegt niets meer toe aan het voorgaande, wat gezegd moest worden is gezegd.

Resumerend: 

Herhaalt het koersverloop van oktober tot december 2013 zich en krijgen we binnenkort een stevige daling voor onze kiezen of schiet de AEX-index door naar 423, dat is de vraag na de bovenstaande analyse. Breekt de beursgraadmeter naar boven door 408,9 en 409,5 en blijft de index daar vervolgens ook op overtuigende wijze boven dan komt het van een voortzetting naar 423. Zakt de aandelenindex daarentegen door 404,3 dan komt er naar ik veronderstel een daling naar 401,1, 400,5 of 399,1, waar de index vervolgens als de vergelijking met vorig jaar op blijft gaan ook doorheen zakt. De Bollinger Bands wijzen met een versmalling op een felle beweging, maar geven geen uitsluitsel over de richting. Het is dus nog even afwachten of we inderdaad een herhaling van zetten krijgen en onderuit gaan of een geheel nieuwe ontwikkeling krijgen.

En dan nog dit...

Amerikaanse beleggers opteren tot dusverre voor een vervolg naar boven, dat wordt duidelijk uit de volgende grafiek.

  • De S&P500 staat in deze grafiek net onder de grens van 1850 punten waar inmiddels drie toppen zijn ontstaan. De laatste dateert van gisteren. Wordt de grens doorbroken dan is dat een sterke ontwikkeling. De bedoeling van de markt is duidelijk. Zolang de index bij dit niveau in de buurt blijft is het zonneklaar dat men een doorbraak nastreeft. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 22 jan 2014, 18.59u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 jan 09.15u: Beurs is de dag voortvarend gestart

22 jan 10.00u: Kopers raakten het initiatief kwijt

22 jan 11.00u: AEX nogmaals bij het 38,2% niveau

Sterke euro drukt winst (analyse voor valutaplaza)

22 jan 12.00u: Winst voor een groot deel verdwenen

22 jan 14.00u: Een herstel tijdens de lunchpauze

22 jan 15.00u: Index door 61,8% Fibonacci grens

22 jan 16.00u: Vloertje onder de beursgraadmeter

FUGRO: Een dalende trendlijn en enkele wiggen

22 jan 17.00u: Het vloertje wordt fier verdedigd

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven