ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 220414

  • De AEX is op deze eerste dag van een vierdaagse beursweek gestart met een stijging van 0,4%. Beleggend Nederland richt zich dus nog steeds op een vervolg naar boven. Dat vervolg is in eerste instantie afhankelijk van lijn v die ik in de grafiek heb getekend, een lijn die ik vanmiddag in mijn update van 17u al plaatste in de kwartiergrafiek. Lijn v loopt parallel aan lijn t en vormt daarmee een potentiŽle vlag. Het is een voortzettingspatroon dat afgemaakt zou worden bij een uitbraak naar beneden, dus met een daling onder lijn t. Ik kijk morgen uiteraard of die daling er komt.

  • Een doorbraak naar boven daarentegen zou inhouden dat het patroon zich niet verder meer ontwikkelt en de AEX verder stijgt.

AEX daggrafiek BB 220414

  • De candle van vandaag ligt met het hoogste punt bij de middellijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle weerstandslijn, waardoor de kans aanwezig is dat de beursgraadmeter morgen de daling hervat. Verder omhoog kan de index alleen als de middellijn uitgenomen wordt.

AEX uurgrafiek 220414

  • In de uurgrafiek ziet u de lijnen v en t uit de daggrafiek. Ik volg morgen de stappen die we zetten ten opzichte van deze lijnen, wachtend op een uitbraak. Is dat een uitbraak naar boven dan wordt het patroon onbruikbaar als mogelijke vlag. Eventuele doelen zijn dan het 50% Fibonacci niveau van de daling 408,4 - 391,3 rond 399,9, de stippellijn rond 401,2 of het 61,8% niveau rond 401,9. Mocht er zich een doorbraak voordoen door dit laatste niveau zou resulteren in een terugkeer naar 408,4.

  • Een uitbraak naar beneden uit v-t zou dit kanaaltje afronden als vlag en dus een voortzetting naar beneden geven ter grootte van de daling die eraan voorafging.

AEX kwartiergrafiek 220414

  • Binnen het patroon v-t is aan de bovenkant een nog niet afgeronde kleine vlag neergezet. Dit nog niet afgemaakte patroontje toont dat beleggers aan een vervolg naar boven denken en niet aan een vervolg naar beneden. Het zou ongeldig worden bij een uitbraak naar beneden, hetwelk een kans op een daling naar lijn t zou geven. Een uitbraak naar boven uit dit vlaggetje zou in tegenstelling hiermee de kans op een doorbraak naar boven door lijn v groot maken.

Resumerend: 

De AEX steeg en maakte tegen het einde van de middag een top, waardoorheen ik in mijn update van 17u in de kwartiergrafiek lijn v tekende. Deze lijn heb ik overgenomen in de daggrafiek, omdat hij samen met lijn t een potentiŽle vlag vormt. Een uitbraak naar beneden uit dit patroon zou een voortzetting naar beneden inhouden, een uitbraak naar boven daarentegen zou het onbruikbaar maken. Bij een uitbraak naar boven zijn er drie mogelijke doelen, te weten 399,9, 401,2 of 401,9. Het zijn potentiŽle weerstandsniveaus. Zou 401,9 doorbroken worden dan volgt een stijging naar 408,4 of hoger. Een doel voor een uitbraak naar beneden bereken ik pas zodra het daadwerkelijk zover is dat er een daling onder lijn t staat. De markt stuurt gezien de kleine nog niet afgeronde vlag aan de bovenkant van het kanaal v-t namelijk nog aan op hogere koersen en ik wil eerst zien wat daarvan terechtkomt.

En dan nog dit...

Afgelopen donderdag schreef ik over de DAX en de keuze waar de Duitse markt voor staat. Vandaag volgde de ontwikkeling van een bodempatroon, voldoende reden om de index vanavond nogmaals te bespreken. Ik wil u aan de hand hiervan namelijk laten zien dat Duitse beleggers op enthousiaste wijze voor een vervolg naar boven gaan, althans in ieder geval op dit moment.

  • Het patroon binnen het vierkant is een zogenaamd island reversal pattern of eiland omkeerpatroon. De vijf candles in het midden worden links en rechts geflankeerd door gaps, waardoor zij los zijn komen te staan van de candles links en rechts ervan. Blijft het patroon staan, wat het geval is als het gap van vandaag de komende dagen open blijft, dan is dat een uitermate krachtig omkeerpatroon. We mogen dan een sterk vervolg naar boven verwachten. De bodemformatie blijft overigens niet vaak staan, dat is een zeldzaamheid. Het is daarom de komende dagen zaak om na te gaan of het gap van vandaag wellicht toch nog gesloten wordt door middel van een daling naar het hoogste punt van afgelopen donderdag 9418 of lager. Zolang dat niet gebeurt overheerst echter het optimisme bij onze oosterburen en dat is gezien dit patroon en de winst van 2% van vandaag vooralsnog erg groot. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 22 apr 2014, 18.58u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

22 apr 09.15u: Iets lagere opening binnen de wig

22 apr 10.00u: AEX staat boven de stijgende wig

22 apr 11.00u: Op dit moment nog geen uitsluitsel

22 apr 12.00u: Flink wat steun onder de beursindex

22 apr 14.00u: Weerstandsgrens niet doorbroken

22 apr 15.00u: Markt werkt aan hogere standen

22 apr 16.00u: AEX met S&P500 futs mee omhoog

22 apr 17.00u: Korte termijn top net boven 399

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven