ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 170414

 • De beurs is morgen gesloten, daarom begin ik vanavond met de weekgrafiek. De deze week gevormde candle is groen, want de beurs boekte winst ten opzichte van vorige week vrijdag. U moet zich van die winst echter niet teveel voorstellen, het ging slechts om 1,12 indexpunt. De ontwikkeling is desalniettemin als positief te kwalificeren, de ontstane candle is namelijk een bullish counterattack line. Het gaat om een potentieel bodempatroon. Het moet volgende week uiteraard nog bevestigd worden door middel van een groene candle, pas dan weten we zeker dat het om een bodem gaat. Dat is ons huiswerk voor volgende week vrijdag, want dan is de volgende candles immers af.

 • Vanaf dinsdag aanstaande, de beurs is ook maandag dicht, kijk ik uiteraard al naar de daggrafiek. Daar gaan we nu alvast naar toe, om te kijken waar ik dan specifiek op let.

AEX daggrafiek 170414

 • Gisteren tekende ik lijn t in de daggrafiek, vandaag heb ik daar lijn t' aan toegevoegd. De lijnen vormen samen een stijgende wig in wording, wat in theorie kan resulteren in een vervolg naar beneden. Het patroon wordt afgerond zodra er een uitbraak naar beneden tot stand wordt gebracht. Het koersdoel zou het 76,4% niveau rond 386,6 Fibonacci worden. Ik veronderstel dan dat de AEX door de bodem 391,3 en het 61,8% niveau 390,7 zou breken. Het is uiteraard zaak dat te verifiŽren, want dat zijn potentiŽle steunniveaus. Een eventuele daling onder 386,6 zou een terugkeer naar 379,8 veroorzaken.

 • Ik ben wellicht wat voorbarig met het plaatsen van lijn t', want er staat nog geen tweede top in de grafiek en de beursindex zou aanstaande maandag dus verder kunnen stijgen. De reden dat ik het toch deed is dat er in de uurgrafiek die we verderop zien wel een tweede top is gezet. Ik kan echter niet uitsluiten dat er een uitbraak naar boven volgt, de reden daarvoor bespreek ik bij de uurgrafiek.

AEX daggrafiek BB 170414

 • Eerst kijk ik echter nog even naar de daggrafiek met Bollinger Bands. Hier hoef ik niet veel tijd aan te besteden, de AEX kan in deze grafiek zowel verder omhoog naar de middellijn als naar beneden naar de onderste lijn. Laten we snel naar de uurgrafiek gaan.

AEX uurgrafiek 170414

 • In de uurgrafiek heb ik de stijgende wig uiteraard ook getekend, maar wacht, er is meer. Lijn t en de horizontale stippellijn rond 396,3 vormen samen een stijgende rechthoekige driehoek en dat is een omkeerpatroon. De uitbraak naar boven heeft al plaatsgevonden, een voortzetting naar boven ligt vanuit dit perspectief dus het meest voor de hand. Maar wacht, er is meer. Met de letters S en H heb ik de schouders en het hoofd van een omgekeerd hoofd en schouders patroon aangegeven. Ook dit patroon pleit voor de aanname dat de AEX volgende week dinsdag verder omhoog gaat. Voorwaarde is dat lijn t' doorbroken wordt, daar ga ik dus naar kijken. Wordt de lijn doorbroken dan wordt de bovenkant van het gap 401,2 het doel. Weerstand kan er onder 401,2 dan achtereenvolgens nog wel zijn bij 397,8 (38,2%), 399 (onderkant gap), de dalende lijn m, en 399,9 (50% niveau). Boven 401,2 is het 61,8% niveau rond 401,9 nog een potentiŽle barriŤre.

 • Blijft lijn t' intact dan is het eerste waar ik op let de beweging ten opzichte van de grens 396,3. Een terugkeer daaronder zou van de uitbraak van vanmiddag namelijk een valse uitbraak maken, met als mogelijk gevolg een daling. Na zo'n terugkeer kijk ik naar het verloop ten aanzien van lijn t, dit omdat een daling onder die lijn de afronding van de stijgende wig t-t' zou inhouden.

AEX kwartiergrafiek 170414

 • In de kwartiergrafiek ziet u de laatste fase van het koersverloop uit de uurgrafiek uitvergroot. De doorbroken grens 396,3 vormde steun, beleggers gingen aan het slot van de handel dus uit van een vervolg naar boven. We zullen aanstaande dinsdag zien of hun inschatting juist was.

Resumerend: 

In de weekgrafiek is een potentiŽle bodem gevormd, een bodem die de komende week nog als zodanig bekrachtigd dient te worden. Dat is iets om volgende week vrijdag naar te kijken. In de uurgrafiek staan twee met een uitbraak naar boven afgeronde patronen die een aanwijzing vormen voor hogere koersen. Het koersdoel ervan is 401,2. Onderweg naar boven zullen we bij 397,8, 399, lijn m en 399,9 moeten kijken of er eventueel een top komt te staan die de weg naar 401,2 blokkeert. Mocht 401,2 overigens niet alleen bereikt, maar ook doorbroken worden dan kan 401,9 nog een barriŤre zijn voor de AEX. Voorwaarde voor een stijging naar 397,8 of hoger is in ieder geval dat de AEX naar boven door lijn t' breekt. Doet de index dat namelijk niet en volgt een terugkeer onder 396,3 dan bestaat de kans dat de stijgende wig t-t ' in wording wordt afgerond met een uitbraak naar beneden. Die afronding zou een daling naar 386,6 of lager (379,8) aannemelijk maken. We moeten dan uiteraard controleren dat de index zoals verondersteld door 391,3 en 390,7 zakt, want dat zijn potentiŽle steunniveaus. Het is met al deze patronen al met al een technisch interessante situatie.

En dan nog dit...

Tot slot wil ik u laten zien naar welke grafiek ik voor wat de Europese markten betreft de komende weken specifiek zal kijken. Het is de daggrafiek van de Duitse DAX index.

 • In de grafiek ziet u bodems die zijn aangegeven met de cijfers 1, 2 en 3. Volgt de DAX de komende week of weken de zwarte pijl en breekt de index naar beneden door de stippellijn rond 8980 en de laatste bodem rond 8910 dan staat er een groot afgerond hoofd en schouders patroon in de grafiek. Het koersdoel van het patroon wordt dan de stippellijn rond 8150, mits de DAX vervolgens onder 8980 blijft.
 • Nu zijn er de laatste jaren maar weinig hoofd en schouders patronen gevormd (zie mijn column Niet afgeronde patronen uit februari 2013). Meestal volgt vanaf een bodem als die bij punt 3 tegenwoordig immers een stijging boven het vermeende hoofd, waardoor het toppatroon niet meer ontstaat. Dat zou de koersontwikkeling zijn van de groene pijl. In dat geval, hier een stijging boven de top rond 9795, gaat de DAX vervolgens naar ik aanneem hard omhoog. Er zou dan namelijk onvermijdelijk een short squeeze ontstaan. Het nu bijna afgeronde toppatroon geeft namelijk aan dat al veel partijen short zitten op dit moment en die zullen dan allemaal moeten draaien.
 • U ziet, er staat de komende weken veel op het spel. Snel naar boven of snel naar beneden, dat lijkt de keuze te zijn op grond van het bovenstaande beeld. Daarmee wil ik afsluiten, ik wens u fijne Paasdagen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 17 apr 2014, 19.44u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende pagina's:

17 apr 09.15u: Direct een potentieel toppatroon

17 apr 10.00u: Steun bij bodem van gisterenmiddag

17 apr 11.00u: Aandelenindex staat onder druk

17 apr 12.00u: AEX op en neer het afgelopen uur

17 apr 14.00u: Index is afgelopen uren gestegen

17 apr 15.00u: Beursindex opnieuw bij grens 396,3

17 apr 16.00u: Grens gepasseerd, nu zien wat volgt

17 apr 17.00u: Blijft men kopen, dat is de vraag

 

Agenda van maandag 14 apr t/m vrijdag 18 apr 2014

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven