ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 260313

  • De rechthoekige driehoek bestaand uit de stippellijn rond 348,6 en lijn x is niet afgerond, want de index vond steun ter hoogte van de laagste koers van gisteren. Er werd een hammer ontwikkeld en dat is een potentieel bodempatroon. Wat ons morgen te doen staat is kijken of deze candle door middel van een stijging bevestigd wordt als bodem.

  • Zou er inderdaad een stijging volgen dan wordt het tijd om op het koersverloop ten opzichte van lijn x te letten. Een eventuele doorbraak door deze lijn zou dan namelijk een significante verbetering van het beeld geven.

  • Zolang lijn x echter niet doorbroken is dienen we ook te letten op de mogelijkheid van een voortzetting naar beneden, tot onder de stippellijn rond 348,6 en de dubbele bodem rond 348 van gisteren en vandaag. Ik kwam gisterenavond tot de conclusie dat een daling onder het laagste punt 347,9 van die dag het 61,8% niveau rond 341,8 tot doel zou maken. Ik zou dan verifiŽren dat de tussenliggende niveaus 347,3 en 344,6 doorbroken worden. Dat blijft uiteraard staan.

AEX daggrafiek BB 260313

  • De winst van 0,16% van vandaag houdt in dat de AEX-index boven de middellijn van de Bollinger Bands bleef. De opwaartse trend in deze indicator bleef hierdoor intact, wat wil zeggen dat de aandelengraadmeter morgen verder zou kunnen stijgen. De hammer zou dan bevestigd worden, wat niet het geval zou zijn als de graadmeter onder 347,9 zou geraken. Dit zou namelijk de stijgende trend afbreken.

AEX uurgrafiek 260313

  • Een patroon in de uurgrafiek vormt een aanwijzing voor een daling die morgen zou komen. Het gaat om de rechthoek gevormd door de stippellijnen rond 348 en 350,1. Dit is een voortzettingspatroon en dat maakt een uitbraak naar beneden in dit geval tot de meest waarschijnlijke optie. Het doel van dit patroon zou dan 345,9 worden, bepaald aan de hand van de hoogte ervan. Het ligt midden tussen niveaus uit de daggrafiek, maar ik neem het in ieder geval mee.

  • Een daling zou in strijd zijn met de hammer in de daggrafiek, die voor morgen een stijging suggereert. Die stijging kan er wel komen, maar dan zal de AEX naar boven uit de rechthoek moeten breken. Ik kijk uiteraard of dit eventueel gebeurt, ook al zou er normaal gesproken een uitbraak naar beneden moeten komen bij deze formatie.

AEX kwartiergrafiek 260313

  • Breekt de index naar boven uit de rechthoek dan staat er een bodem, waarvoor zich op grond van de hoogte van dit patroon een doel van 352,1 laat bepalen. Dit valt samen met het 61,8% Fibonacci niveau van de daling van gisteren, wat het tot een aannemelijk doel maakt mocht het inderdaad van een stijging boven 350,1 komen. We moeten in dat geval uiteraard wel controleren dat 350,5 en 351,3 uitgenomen worden, twee potentiŽle weerstandsniveaus.
  • De rechthoek wordt op de gebruikelijke wijze afgerond bij een daling onder 348 en het laagste punt 347,9 van gisteren. Het zou een voortzetting naar beneden inhouden.

Resumerend: 

In de daggrafiek zagen we een hammer, een potentieel bodempatroon dat zegt dat we morgen gaan stijgen. De index vond in de daggrafiek met Bollinger Bands steun op de middellijn, dat versterkt dit beeld. In de uur- en kwartiergrafiek echter is sprake van een rechthoek. Dit patroon vormt een aanwijzing voor een daling, dat is althans de meest waarschijnlijke ontwikkeling bij deze formatie. Het is in tegenspraak met de hammer en Bollinger Bands grafiek. Breekt de AEX naar beneden uit tot onder 347,9 dan wordt de rechthoek afgerond, wat een doel van 345,9 zou geven. In de daggrafiek zou het doel 341,8 worden, met mogelijke steun rond 347,3 of 344,6. Verlaat de AEX de rechthoek aan de bovenzijde dan wordt het doel 352,1, ik controleer dan dat de grenzen 350,5 en 351,3 gepasseerd worden. Zou er een stijging komen dan is het verloop ten opzichte van lijn x in de daggrafiek cruciaal. Zou de lijn namelijk doorbroken worden dan zou dat, gezien het feit dat deze lijn en de stippellijn rond 348,6 samen een potentieel toppatroon vormen, een zwaarwegende verbetering zijn van het beeld. Dat patroon voorspelt momenteel namelijk een daling in de daggrafiek, een daling die er dan niet zou komen.

En dan nog dit...

In de Verenigde Staten blijft men overmoeibaar streven naar hogere koersen. Goede of slechte berichten, het doet niet terzake, Amerikaanse beleggers kijken verlangend naar boven. Waar zij naar kijken ziet u hieronder.

  • Er staan bovenin de grafiek twee stippellijnen. De eerste ligt op 1565,15 en is getrokken door de hoogste slotstand allertijden die op 9 oktober 2007 werd gerealiseerd. De stippellijn daarboven is de lijn door het allerhoogste punt ooit bereikt in de S&P500, dat tot stand kwam gedurende de handelsdag 11 oktober 2007. Het is met name het eerste niveau dat telt. Een nieuw hoogste slot ooit zou een belangrijke mijlpaal zijn, zo vinden velen althans. Ik denk daar anders over. In 2007 werd de voorgaande top uit het jaar 2000 gebroken in een technische situatie vergelijkbaar met de huidige. In de laatste maanden van 2007 en 2008 volgde een enorme daling. Een doorbraak zegt dus niet alles en heeft in ieder geval geen voorspellende waarde voor het koersverloop van de rest van dit jaar of volgend jaar. Dat verkiest men gezien de huidige voortdurende pogingen om de grens te doorbreken echter niet te zien, het niveau 1565,15 heeft een haast magische aantrekkingskracht. Reken maar dat het groots gemeld wordt in de media mocht die grens daadwerkelijk met een slotstand doorbroken worden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 26 mrt 2013, 19.13u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

26 mrt 09.15u: Er is een stijgende wig in wording

26 mrt 10.00u: Aandelen markt toont nog veerkracht

26 mrt 11.00u: AEX-index zijwaarts uit wig gegaan

26 mrt 12.00u: Index beweegt nog steeds zijwaarts

26 mrt 13.00u: Graadmeter tijdens de lunch omlaag

DSM: Stijgende trend, weerstand bij top uit 2011

26 mrt 14.00u: Dubbele bodem beursgraadmeter

26 mrt 15.15u: AEX terug bij toppen van vandaag

26 mrt 16.00u: Na dubbele bodem nu dubbele top

Ahold: Cruciale doorbraak gerealiseerd dit kwartaal

26 mrt 17.00u: Hogere bodem aandelengraadmeter

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven