ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 250313

  • De AEX opende vanmorgen vanwege het met Cyprus bereikte akkoord 1,!% hoger, maar sloot 0,6% lager. We kregen hierdoor een interessant patroon in de grafiek, namelijk de rechthoekige driehoek gevormd door lijn x en de stippellijn rond 348,6. Het is een patroon dat over het algemeen fungeert als omkeerpatroon, waardoor een daling het meest waarschijnlijke scenario is geworden.

  • Mocht het inderdaad van een uitbraak naar beneden komen dan laat zich op grond van de hoogte van het patroon het koersdoel van 341 punten berekenen.

  • Ik heb de grafiek vanwege de mogelijke daling voorzien van Fibonacci lijnen over de stijging 333 naar 356,2. Dit geeft ons namelijk potentiŽle steunniveaus, dat zijn de grenzen 347,3 (38,2%), 344,6 (50%) en 341,8 (61,8%). Wordt de driehoek uit het vorige punt afgemaakt met een uitbraak naar beneden dan neem ik op grond van deze niveaus niet 341 tot doel, maar het 61,8% niveau rond 341,8. Het is uiteraard verstandig te verifiŽren dat de AEX vervolgens door 347,3 en 344,6 zakt, gezien het feit dat daar eventueel nog steun kan liggen.

  • Verbetering komt er alleen in het geval de aandelenindex stijgt en door lijn x breekt. De driehoek zou zich dan immers niet verder meer ontwikkelen.

AEX daggrafiek BB 250313

  • Een stijging is in principe nog steeds mogeliijk daar de marktindex de middelllijn van de Bollinger Bands heeft bereikt, maar hier niet doorheen is gezakt. Het gaat namelijk om een potentiŽle steunlijn. De index moet dan morgen wel meteen oplopen.

AEX uurgrafiek 250313

  • In de uurgrafiek ziet u dat men op de beurs in het voorlaatste uur geprobeerd heeft een bodem te maken, dat blijkt uit de hammer die ontstond. De candle is echter niet bevestigd, waardoor we niet zeker kunnen zijn van de vorming van een bodem.

AEX kwartiergrafiek 250313

  • De stippellijn door het laagste punt van afgelopen vrijdag werd in de laatste fase van de handelsdag een weerstandslijn. Wil de markt alsnog herstel bewerkstelligen dan moet deze hindernis alsnog genomen worden. Het komt er op neer dat de AEX boven de toppen rond 349,9 moet komen. Als dat gebeurt blijkt daaruit dat de markt een herstelpoging doet, waarop ik dan in mijn updates de mogelijke barriŤres vermeld. Dat is op dit moment prematuur omdat er nog geen betrouwbare bodem staat.
  • Het laagste punt van de dag was 347,9, een achtereenvolgende daling onder 348,6 en 347,9 zou inhouden dat we een neerwaarts gericht vervolg krijgen. 

Resumerend: 

De lange rode candle in de daggrafiek heeft gezorgd voor de vorming van een rechthoekige driehoek, een potentieel toppatroon dat afgerond zou worden bij een uitbraak naar beneden. Dit gebeurt daadwerkelijk bij een daling onder de onderste lijn 348,6 van dit patroon en het laagste punt 347,9 van vandaag. Koersdoel zou dan worden het 61,8% niveau 341,8 in de uurgrafiek, met de kanttekening dat we dan wel zouden moeten controleren of de AEX door 347,3 en 344,6 zakt. Dat zijn namelijk potentiŽle steunniveaus. Een daling is gezien de driehoek de meest waarschijnlijke ontwikkeling. Zolang het patroon echter niet daadwerkelijk is afgerond met een uitbraak naar beneden is de kans aanwezig dat de aandelenmarkt toch nog een poging naar boven waagt. Dit is het geval bij een stijging boven 349,9. In mijn updates zal ik dan de mogelijke hindernissen vermelden. Lijn x is dan uiteraard van cruciaal belang, dit omdat een eventuele doorbraak door deze lijn de zaak substantieel zou verbeteren.

En dan nog dit...

Met name het Franse koersverloop was uitzonderlijk vandaag, kijkt u met me mee.

  • De stemming onder Franse beleggers wisselt van dag tot dag, zo schreef ik vorige week donderdag. Er was op dat moment een rechthoek in ontwikkeling. Het bijzondere aan het koersverloop van vandaag is nu dat de CAC40 vanmorgen de bovenkant van dit patroon bereikte, daar weerstand ondervond en vervolgens naar beneden uitbrak. Waar ik naar aanleiding van dit verloop de komende tijd in geÔnteresseerd ben is naar het koersverloop ten opzichte van de stippellijn rond 3600 punten. De markt slaagde er deze maand in de vorming van een hoofd en schouders patroon te voorkomen door middel van de realisatie van een stijging boven de top rond 3795. Een daling onder 3600 zou alsnog topvorming betekenen en inhouden dat deze actie door kopers tevergeefs zou zijn geweest. Boeiend dus om te volgen welke stappen de komende tijd in Frankrijk ten opzichte van dit niveau worden gezet. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst maandag 25 mrt 2013, 19.14u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 mrt 09.15u: Forse sprong naar boven bij opening

25 mrt 10.00u: Hammer net boven neklijn patroon

25 mrt 11.00u: Damrak volgt futures VS nog niet

25 mrt 12.00u: Dalende lijn nogmaals weerstand

25 mrt 13.00u: Candle werd een korte termijn top

25 mrt 14.00u: Omgekeerd patroon werd ongeldig

ING: Wachten op stap buiten de zone Ä5,40 - Ä7,90

25 mrt 15.00u: Bodem bij 61,8% Fibonacci niveau

25 mrt 16.00u: Daling, geÔnitieeerd vanuit de VS

25 mrt 17.00u: Koopbereidheid nog steeds aanwezig

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven