ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 260713

  • Als Mario Draghi er begin deze maand niet was geweest om de markten naar boven te praten en Ben Bernanke niet in zijn spoor was gevolgd, dan had het er vandaag een stuk slechter uit gezien. Nu staan we met het hoogste punt 373,1 van deze week echter dicht bij de top 373,3 van mei van dit jaar en is de index niet ver meer verwijderd van de top rond 374,2 uit 2011. Eťn goede week is genoeg om de AEX-index door deze grenzen te laten breken.

  • De candle van deze week brengt echter twijfels daaromtrent. Het is namelijk een dark cloud cover en dat is een potentieel toppatroon. Volgende week is het zaak te kijken of deze negatieve candle bevestigd wordt, wat het geval is als er een rode candle op volgt. Het hoogste punt 371,1 van deze week zou in dat geval een nieuwe top in deze grafiek worden. We weten dus wat ons te doen staat.

AEX daggrafiek 260713

  • De candle van vandaag in de daggrafiek is eveneens een potentieel toppatroon, het is namelijk een engulfing bearish line. Er ontstond deze week al eerder zo'n candle, namelijk afgelopen woensdag. Die wist de markt donderdag door een stijging echter teniet te doen. De vraag is of men dat kunstje weet te herhalen, we zullen het aanstaande maandag zien. Volgt er die dag evenwel een daling dan staat er een top in deze grafiek.

AEX daggrafiek BB 260713

  • De trend zoals weergegeven door de Bollinger Bands in de daggrafiek blijft ondertussen onverminderd sterk. Deze trend blijft naar boven gericht zolang we boven de middellijn koersen.

AEX uurgrafiek 260713

  • De uurgrafiek toont ons met de laatste vier candles strijd tussen kopers en verkopers. Kopers wisten ondanks de daling onder het 50% Fibonacci niveau in deze grafiek tweemaal terug te slaan, zij brachten de index twee keer terug naar boven. Een daling naar het 61,8% niveau 366,6 had meer voor de hand gelegen. Afijn, dat is dan een doel zouden we komende maandag alsnog omlaag gaan. Lijn u zou overigens nog een rol kunnen spelen als steunlijn, daar moeten we dan wel op letten. Een eventuele daling onder 366,6 zou de bodem rond 362,5 tot richtpunt maken.

AEX kwartiergrafiek 260713

  • Omhoog gaan we als de toppen rond 369,2 en 369,3 uitgenomen worden. Zie ik de ontwikkeling van vanmiddag voor het gemak als een dubbele bodem dan zou dat een doel van ongeveer 370,8 geven. Er zou dan eventueel een nieuwe poging van de markt kunnen volgen om de toppen rond 373,3 en 374,2 te bereiken. Dit is technisch gezien de minst waarschijnlijke optie, maar de Amerikaanse markten werken sinds 17u aan herstel en dat zou maandag -als die ontwikkeling door wordt gezet- zomaar een hogere opening op kunnen leveren bij ons.

Resumerend: 

Een potentieel toppatroon in de weekgrafiek (dark cloud cover) en een potentieel toppatroon in de daggrafiek (engulfing bearish line) maken de kans op een daling voor de komende week het grootst. Richt ik me eerst op maandag dan hebben we in lijn u en het 61,8% niveau in de uurgrafiek rond 366,6 mooie doelen. Mochten we daaronder belanden dan wordt 362,5 het volgende richtpunt. Er wordt in de Amerikaanse markt vanaf 17u echter hard gewerkt aan herstel en ik wil en kan dus niet uitsluiten dat we toch weer naar boven gaan. Echt geloofwaardig zijn de ontwikkelingen in de VS allang niet meer, dus je moet alle opties open houden. Komt de AEX boven 369,3 dan geeft dat een eerste doel van ongeveer 370,8 en volgt misschien ook weer wel een nieuwe poging van de markt om de beursindex de grenzen 373,3 en 3774,2 te doen bereiken. Je weet het maar nooit tegenwoordig. Kijk ik evenwel niet naar de Amerikaanse ontwikkelingen, maar slechts naar de situatie in de AEX, dan zouden we zonder meer omlaag moeten gaan.

En dan nog dit...

Op 17 juni jongstleden vertelde ik u over de vorming van een omgekeerd hoofd en schouders patroon in de daggrafiek van de Nederlandse 10-jaars rente. Het patroon wees op een stijging van deze rente naar ongeveer 2,35%, het blijkt 2,11% te zijn geworden. De rente is vervolgens gedaald. Deze daling werd veroorzaakt door de uitspraak van ECB-voorzitter Draghi, die stelde dat de Europese rente nog lang laag zal blijven. Hij wist hiermee de lange rente naar beneden te praten. Kijk ik naar de grafiek dan kom ik tot de conclusie dat de woorden van Draghi maar tijdelijk van invloed zijn geweest, de lange rente loopt namelijk weer op.

  • Renteontwikkelingen zijn als de bewegingen van supertankers. Als er eenmaal richting is gekozen is het moeilijk het schip nog van richting te doen veranderen. In het geval van de Nederlandse rente is die richting na een langdurig proces dat een vol jaar in beslag nam in juni bepaald. De tanker is gedurende dat jaar geleidelijk van richting veranderd, een proces dat  in bovenstaande grafiek vorige maand met de vorming van het omgekeerd hoofd en schouders patroon werd afgerond. Draghi zag de wending en probeerde het schip nog te keren. De moeite lijkt echter tevergeefs. Het koersverloop van de 10-jaars rente verloopt tot dusverre namelijk volgens de klassieke weg. De koers is teruggekeerd naar de neklijn van het patroon, heeft net daarboven steun gevonden en heeft de stijging vanaf dat punt hervat. Een voortzetting naar boven ligt voor de hand, ECB-voorzitter Draghi zal met extremere stappen moeten komen wil hij dit proces nog keren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 26 jul 2013, 18.45u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

26 jul 10.00u: AEX na positieve start terug naar af

26 jul 12.00u: Beursgraadmeter staat op licht verlies

26 jul 15.00u: Index door bodem van gisteren gezakt

26 jul 17.00u: Graadmeter is na herstel verder gedaald

 

Agenda van maandag 22 jul t/m vrijdag 26 jul 2013

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven