ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 120613

  • De AEX-index is vandaag wederom gedaald, het slot lag driekwart procent onder dat van gisteren. Houd de stoelriemen dus maar vast, want er is nog geen einde gekomen aan de daling waarmee we eind mei los gingen. De hammer van gisteren werd niet bevestigd en het is dus niet zeker dat het laagste punt 346,1 van die candle het laagste punt van het koersverloop blijft. Dat moet de komende dagen nog blijken.

  • Belangrijk is in ieder geval het verloop ten opzichte van lijn a. Deze lijn ligt morgen rond 345,5 en is een belangrijke steunlijn. Zou die lijn doorbroken worden dan zou dat een negatieve ontwikkeling zijn. Het is een goede reden om van dag tot dag te volgen hoe het koersverloop ten opzichte van deze lijn eruit ziet.

AEX daggrafiek BB 120613

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is onverkort naar beneden gericht. Het is gezien de hellingshoek van de lijn en het gegeven dat we er voortdurend bij in de buurt blijven met de AEX een krachtige trendmatige beweging. Het is op grond hiervan onmogelijk te zeggen wanneer deze beweging stopt.

AEX uurgrafiek 120613

  • In de uurgrafiek heb ik me vandaag opnieuw moeten bezondigen aan het verschuiven van lijn i. U ziet de oorspronkelijke ligging van de lijn nog als lichtgrijze lijn in de grafiek. Ik heb de lijn verschoven omdat ik de top van vandaag mee wilde nemen in de lijn.

  • De trend blijft negatief zolang de AEX-index onder lijn i koerst. De enige manier waarop de markt een serieuze herstelbeweging op kan starten is door middel van de realisatie van een doorbraak door lijn i en de laatste top rond 351,9. 

  • Steun lag er aan het einde van de middag ter hoogte van de bodem van afgelopen vrijdag. Het is mogelijk dat we opveren vanaf deze grens. Een daling onder 347,2 en het laagste punt van gisteren 336,1 zou evenwel een vervolg naar beneden inhouden.

AEX kwartiergrafiek 120613

  • Het punt waar steun lag aan het einde van de middag was het 76,4% Fibonacci niveau dat ik vanmiddag plaatste. Het gebeurt niet vaak dat er hier steun ligt en een bodem ontstaat, maar de kans erop is aanwezig. Gaan we morgen omhoog dan kijk ik of we al dan niet door lijn i en de top rond 351,9 van vandaag breken, want die combinatie is essentieel wil de markt een einde aan de glijvlucht naar beneden maken.
  • Een daling onder 347,2 zou ons terug doen keren naar 346,1, een daling onder 346,1 zou een gang naar lijn a in de daggrafiek rond 345,5 betekenen.

Resumerend: 

De hammer van gisteren in de daggrafiek is vandaag niet bevestigd, dus we weten niet of het laagste punt 346,1 van gisteren het laagste punt van het koersverloop blijft. We staan echter op een punt waar eventueel steun kan liggen, namelijk op het 76,4% niveau in de kwartiergrafiek. Veren we op vanaf deze grens dan kijk ik of dat resulteert in een doorbraak door lijn i en de top rond 351,9, want dat zijn essentiŽle stappen die moeten worden gezet wil de markt een herstel bewerkstelligen. De trend is negatief zolang deze hordes niet zijn genomen. Zakt de AEX door 347,2 dan volgt een daling naar 346,1, zouden we onder dat niveau belanden dan wordt de cruciale lijn a rond 345,5 aan een test onderworpen.

En dan nog dit...

Terwijl centrale banken alle moeite doen om te rente omlaag te brengen en te praten loopt die momenteel overal ter wereld juist op. Het lijkt erop dat we aan het einde zijn gekomen van de mogelijkheden van centrale banken om te rente nog te besturen. Markten prijzen toenemende onzekerheid in en dat resulteert in oplopende rentestanden. In de grafiek van Nederlands 10-jaars papier is daarbij een patroon ontstaan dat ik u vanavond specifiek wil laten zien.

  • In de daggrafiek ziet u een afgerond omgekeerd hoofd en schouders patroon. Doel van het patroon is een toekomstige rente van ongeveer 2,35%, een doel dat geldig blijft zolang de koers boven de neklijn blijft. Daarbij neem ik enige ruimte, ik hanteer hiervoor een grens van 1,9%. Daaronder zou het patroon ongeldig worden en zouden we op zoek moeten naar nieuwe aanwijzingen. Op grond van het huidige beeld moet echter worden gezegd dat we rekening moeten houden met een rentestijging. Dit kan overigens negatief zijn voor aandelenmarkten. Stijgende rentes voor staatsobligaties lokken immers geld naar die veilige categorie, geld dat dan niet meer naar aandelen gaat. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 12 jun 2013, 18.35u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

12 jun 09.15u: Licht openingsverlies snel weggewerkt

12 jun 10.00u: Stijging in begin van de beursdag

12 jun 11.00u: Gedaald, maar al snel weer steun

Euro gestegen naar 61,8% niveau (valutaplaza)

12 jun 12.00u: Markt doet een doorbraakpoging

12 jun 13.00u: Dalende lijn doorbroken tijdens lunch

12 jun 14.00u: AEX is door grens 351,6 gebracht

12 jun 15.00u: Graadmeter is winst vrijwel kwijt

USG People: Na top bij 50% niveau weer onder druk

12 jun 16.15u: Door bodem van vanmorgen gezakt

12 jun 17.00u: AEX-index gedaald naar 76,4% grens

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven