ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 201213

  • Dit was een verrassende beursweek. De AEX brak vorige week naar beneden door lijn h en keerde deze week terug boven de lijn. Het is een ongewone ontwikkeling. De candle die daarbij werd gevormd is een engulfing bullish line en dat is een potentieel bodempatroon. Na een daling van slechts twee weken lijkt er al een bodem te staan. De candle moet vanzelfsprekend nog bevestigd worden. Volgt er volgende week vrijdag door een slot boven dat van vandaag nog een groene candle dan is de bodem bekrachtigd. Wordt vervolgens de top rond 398,6 gepasseerd dan wordt de stijgende trend voortgezet.

  • Het laagste punt van deze week lag rond 375,9. Belandt de aandelengraadmeter onder dit niveau dan wordt de candle van deze week op zijn beurt teruggedraaid en komt het alsnog van een vervolg naar beneden.

AEX daggrafiek 201213

  • In de daggrafiek werd vandaag het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 398,6 - 375,9 uitgenomen. Dit werd veroorzaakt door de expiratie, de handel bleek namelijk belang te hebben bij een expiratie rond 391 punten. Daar werd van vanmorgen al meteen op aangestuurd en de index werd de rest van de dag netjes in de buurt van deze grens gehouden. Het is de vraag of het 61,8% niveau zou zijn uitgenomen als het geen expiratiedag zou zijn geweest, maar dat is een vraag die zich niet laat beantwoorden. De doorbraak biedt in elk geval de mogelijkheid van een vervolg naar boven. Mogelijke doelen zijn het niet in de grafiek getekende 76,4% niveau rond 393,2, de stippellijn rond 394,1 en daarboven 398,9 of hogere niveaus.

  • Gisteren ontstond er een gap tussen 381,3 en 385,2 en ook vandaag werd er een klein gap gevormd. Ik neem op grond van mijn argumenten van gisteren aan dat beide gaps nog gesloten gaan worden en dat de beursgraadmeter op een zeker moment dus nog terug zal keren naar 381,3 of lager.

AEX daggrafiek BB 201213

  • De ontwikkeling in de daggrafiek met Bollinger Bands vormt echter een aanwijzing voor een vervolg naar boven. Zolang de AEX boven de middellijn blijft is de bovenste lijn van deze banden het doel.

AEX uurgrafiek 201213

  • In de uurgrafiek is de wig t-t' in ontwikkeling. Zo'n patroon resulteert meestal in een uitbraak naar beneden. Komt die er daadwerkelijk dan kan dat in theorie het begin zijn van een koersontwikkeling in de richting van beide open gebleven gaps.

  • Een uitbraak naar boven zou evenwel een opwaarts vervolg betekenen, dat begrijpt u.

AEX kwartiergrafiek 201213

  • De kwartiergrafiek voegt niets toe aan het voorgaande.

Resumerend: 

De aandelenmarkt realiseerde deze week een voor mij verrassende omkeer. De AEX keerde terug boven lijn h waar de beursindex vorige week naar beneden doorheen brak. Er werd daarbij een potentieel bodempatroon neergezet, volgende week moet blijken of dit bevestigd wordt met een slotstand op vrijdagavond die hoger is dan het slot van vandaag. Gaat de aandelenmarktindex daadwerkelijk verder naar boven dan zijn de grenzen 393,2, 394,1 of 398,6 in de daggrafiek mogelijke doelen. Een doorbraak door 398,6 zou een voortzetting van de opwaartse trend inhouden. Er kan echter ook een daling komen, want er staat een wig in de uur- en kwartiergrafiek. Een uitbraak naar beneden uit dat patroon zou de start van een daling naar 381,3 kunnen zijn, de onderkant van het gap van gisteren. Dat gap gaat eerdaags namelijk nog gesloten worden. Ik kan het vanzelfsprekend fout hebben, maar dat is wat ik vooralsnog aanneem.

En dan nog dit...

U ziet vanavond een grafiek met een verloop waar FED-voorzitter Bernanke niet blij mee zal zijn. Ik neem u mee naar de weekgrafiek van de Amerikaanse 10jaars rente.

  • De Amerikaanse 10jaars rente is gisteren naar boven door recente toppen gebroken, toppen die lagen bij een 38,2% niveau van de daling uit de jaren 2006 - 2012. De doorbraak is nog beperkt. Zet deze ontwikkeling echter door dan betekent het dat de rente op zal lopen naar het 50% niveau rond 3,34% of eventueel hoger. FED-voorzitter Bernanke zei afgelopen woensdag met nadruk de rente langer op een laag niveau te zullen houden dan voorheen gemeld. Zijn bedoeling met deze opmerking was de rente laag te houden. Dat is op de eerste dag na zijn besluit in ieder geval niet gelukt.
  • Tot slot wil ik u vertellen dat ik rond de feestdagen niet zal werken, ik neem de beursdagen vanaf aanstaande maandag 23 december tot en met dinsdag 31 december vrij. Een uitzondering maak ik voor de slotanalyse van 31 december, die zal ik wel schrijven. Deze analyse zal ik aan het begin van die avond plaatsen. Blijft me over u een fijne Kerst te wensen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 20 dec 2013, 19.28u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

20 dec 09.15u: Een klein sprongetje naar boven

20 dec 10.00u: AEX bijna bij 61,8% niveau 389,9

20 dec 11.00u: Aandelengraadmeter boven 61,8%

20 dec 12.00u: Beursindex vond steun rond 389,8

20 dec 14.00u: Markt kiest voor hogere standen

20 dec 15.00u: Poging om AEX door 391 te brengen

Vopak: Fonds dreigt dit kwartaal uit kanaal te breken

20 dec 16.00u: VS omhoog, maar AEX werd gedrukt

20 dec 17.00u: Langzaam maar gestaag naar boven

 

Agenda van maandag 16 dec t/m vrijdag 20 dec 2013

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven