ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 100413

  • De aandelenmarkten zijn vandaag volledig uit hun dak gegaan, waaronder de Amsterdamse markt. De AEX sloot 2,1% hoger, zonder dat er ook maar enige aanleiding was voor een dergelijke grote winst. Het zorgde voor een aanzienlijke verbetering van het technische beeld, laten we daar snel naar gaan kijken.

  • Afgelopen vrijdag schreef ik over de driehoek a-c, dat voortzettingspatroon heeft zich door de lange groene candle van vandaag verder ontwikkeld. Het patroon is nog niet afgerond, want daarvoor hebben we nog een uitbraak naar boven nodig. Lijn c moet dus doorbroken worden. Voordat we bij lijn c kunnen geraken zal echter eerst lijn x gepasseerd moeten worden, daar ligt bij een voortzetting naar boven dus zeker mijn aandacht.

  • Er is echter nog een andere hindernis waar mee afgerekend moet worden voordat lijn x aangevallen kan worden. In de grafiek staan Fibonacci lijnen over de daling 356,2 - 337,9. Rond 349,2 ligt het 61,8% niveau van deze daling en dat niveau is nog niet uitgenomen. Dit houdt in dat we theoretisch nog topvorming kunnen krijgen bij deze grens. Ik leg me voor morgen dus allereerst de taak op om te kijken of dit Fibonacci niveau wel of niet doorbroken wordt. Bij een doorbraak komt er een aanval op lijn x, bij een top ga ik kijken wat er bij niveaus gebeurt waar eventueel steun zou kunnen liggen.

AEX daggrafiek BB 100413

  • We zagen in de vorige grafiek potentiŽle weerstand, in de daggrafiek met Bollinger Bands zien we dat ook. De AEX heeft hier namelijk de middellijn bereikt en die lijn moet gezien worden als mogelijke weerstandslijn. Er kan eventueel topvorming optreden, de dag van morgen zal ons leren of dat in dit geval zo is.

AEX uurgrafiek 100413

  • In de uurgrafiek ziet u dezelfde Fibonacci lijnen als in de daggrafiek. De laatste twee candles staan met het lichaam onder het niveau en dat is dus niet doorbroken. Gebeurt dat alsnog en komen we boven het hoogste punt 349,5 van vandaag dan gaan we naar lijn x voor een doorbraakpoging. Bij topvorming moeten we evenwel op zoek naar mogelijke steunniveaus.

AEX kwartiergrafiek 100413

  • De eerste steunniveaus waar we als er zich een daling voor zou doen mee te maken hebben zijn de Fibonacci niveaus betreffende de stijging 345,1 - 349,5 in de kwartiergrafiek. Punten waar eventueel een bodem kan volgen zijn 347,8, 347,3 en 346,8. Een eventuele daling onder 346,8 zou inhouden dat de index naar 345,1 of lager gaat.

Resumerend: 

De AEX steeg vandaag fors, waarmee de markt verder invulling gaf aan de driehoek a-c die in ontwikkeling is. Wil die driehoek afgerond worden dan moet er een uitbraak naar boven worden gerealiseerd, dus een stijging boven lijn c. Voordat het zover kan komen zal echter eerst lijn x uitgenomen moeten worden. Naar lijn x gaan we als het 61,8% niveau 349,2 en de top 349,5 van vandaag gepasseerd worden. Er kan evenwel ook nog een top ontstaan bij dit 61,8% niveau, iets waar ik zeker op wil letten. Gaan we morgen omlaag dan kan er steun zijn rond 347,8, 347,3 en 346,8, punten waar dan een bodem gevormd zou kunnen worden. Een eventuele daling onder 346,8 zou de index naar 345,1 of lager doen gaan.

En dan nog dit...

Hebt u ook het idee dat de economie er veel beter voorstaat dan in 2007? Amerikaanse beleggers hebben dat als je het afmeet aan het koersverloop wel. Zij hebben de S&P500 index vanavond zonder enige aarzeling naar de hoogste koers ooit gebracht, boven het hoogste punt 1576,09 uit 2007 waar u in de onderstaande daggrafiek een stippellijn ziet.

  • Het is natuurlijk niet werkelijk zo dat Amerikaanse beleggers de economische situatie als beter dan vijf jaar geleden kwalificeren. De stijging heeft een andere oorzaak. De FED stort dermate veel nieuwe dollars in de markt dat we kunnen spreken over een gekochte stijging, dat geld moet immers toch ergens naar toe. De theorie, vorig jaar in een hoorzitting letterlijk uitgesproken door FED-voorzitter Bernanke, is dat stijgende aandelenmarkten de economie aan doen trekken. De Amerikaan gaat zich dan immers rijker voelen en meer geld uitgeven. Het is een simplistische gedachte en de omgekeerde wereld. De situatie op de aandelenmarkten hangt normaal gesproken af van de staat van de economie en de verwachtingen die leven. Dat verband is echter weg, Bernanke draait het om. Het jaar 2013 wordt in dit opzicht een boeiend jaar, een jaar waarin duidelijk zal worden of het experiment van Bernanke, waarbij de Japanse centrale bank zich sinds kort nadrukkelijk heeft gevoegd, slaagt en daadwerkelijk economische groei veroorzaakt of de wereld in een grotere malaise brengt dan zij ooit heeft gekend. Er staat veel op het spel. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 10 apr 2013, 19.17u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

10 apr 09.15u: Wederom hoger na winst in VS

10 apr 10.00u: Sterk begin van de handelsdag

10 apr 11.00u: Koersverloop is weer doorzichtig

Onze munt is in herstel (analyse valutaplaza)

10 apr 12.00u: AEX inderdaad verder omhoog

10 apr 13.00u: Een vloertje onder index rond 345

10 apr 14.00u: Vloertje wordt zorgvuldig verdedigd

10 apr 15.00u: Beursgraadmeter bij het 50% niveau

10 apr 16.00u: AEX hoger en bijna bij 61,8% grens

10 apr 17.00u: Aandelenindex op winst van 2,3%

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven