ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 290612

 • De financiŽle markten waren vandaag in een jubelstemming naar aanleiding van het Europese akkoord dat vannacht in Brussel werd gesloten. De AEX steeg 3,4% en onze aandelenmarkt was daarmee nog een van de minst presterende markten. Voor Duitsland zijn de druiven overigens zuur, het land heeft eerst op het voetbalveld en daarna op het politieke speelveld de strijd van ItaliŽ verloren. Bondskanselier Merkel moest inbinden, net als premier Rutte trouwens. Met ingang van vandaag zijn het niet meer de degelijke landen die het voor het zeggen hebben in Brussel, maar landen met een van oudsher losse financiŽle moraal. Dit is een proces dat al enige tijd gaande is. Zo kwam de ECB vorig jaar in Italiaanse handen en zit daar bovendien een Portugees als tweede man. De Europese Commissie wordt al enige tijd geleid door de Portugees Barroso. De macht verschuift dus naar het zuiden. Het is als ik naar de huidige ťn historische financiŽle mores van de zuidelijke landen kijk nog maar de vraag of u en ik daar blij mee moeten zijn.

 • De stijging van vandaag heeft in de maandgrafiek bijgedragen aan een degelijke bodem. Het zag er in het begin van de maand even naar uit dat de AEX door het 61,8% niveau 287,2 ging zakken, wat in een terugkeer naar de bodem rond 256,4 zou hebben geresulteerd. Nu staat er echter een bodem, want de daling van de maand mei is vrijwel teruggedraaid. De komende maand moet blijken of we hierop voort kunnen bouwen.

 • Het is essentieel dat de markt komende maand voortbouwt op deze bodem. Vorig jaar mei werd namelijk de stijgende wig q-q' afgerond, een patroon met het extreem lage koersdoel van 130 punten. De bodem rond het 61,8% niveau houdt in dat het Damrak de daling naar dat doel nog af kan wenden. Daar is dan overigens nog wel een stijging boven de laatste top rond 337,2 voor nodig, we zijn er dus nog niet.

AEX weekgrafiek 290612

 • U las bij de weekgrafiek dat de opdracht aan de markt is te zorgen voor een stijging boven de top rond 337,2. In de weekgrafiek van de AEX-index ziet u aan Fibonacci lijnen over de daling 337,2 - 281 dat daarvoor in ieder geval de grenzen 309,1 en 315,7 gepasseerd zullen moeten worden. Dit zijn respectievelijk het 50% en het 61,8% niveau. Daar ligt de komende weken dus de focus. Het eerste niveau waar we naar onderweg zijn is 309,1, die grens hebben we bijna bereikt.

AEX daggrafiek 290612

 • Bij de daggrafiek schreef ik de afgelopen dagen over de vlag v-v' die was gevormd. De sprong van vandaag betekende een overtuigende terugkeer binnen deze formatie. Dit is niet het vervolg dat bij de vlag hoort, het patroon is ongeldig en ik zal het na vandaag dan ook uit de grafiek verwijderen. Ik heb het vooruitlopend daarop al een lichtgrijze kleur gegeven, ten teken dat het niet meer relevant is.

 • Kijkt u naar de candle van vandaag en die van gisteren dan ziet u daar veel ruimte tussen. Deze ruimte heet een gap. Gaps worden meestal gesloten en dat is reden voor mij om te veronderstellen dat de AEX begin volgende week terug zal keren naar het hoogste punt van gisteren 298,8 teneinde het overgeslagen gebied alsnog te bewandelen. Of dat meteen zal gebeuren of na een stijging tot het 50% niveau 309,1 kan ik niet zeggen.

AEX daggrafiek BB 290612

 • Uit de daggrafiek met Bollinger Bands wordt eveneens duidelijk dat we rekening moeten houden met een daling. De beursindex is namelijk naar  boven de banden gebroken en dan dien je rekening te houden met een terugkeer binnen deze indicator. Dat doe ik aanstaande maandag dan ook.

AEX uurgrafiek 290612

 • Kijk ik in de uurgrafiek naar mogelijke steunniveaus dan moet ik me vooralsnog beperken tot de stippellijn rond 304,7 en de contouren van het open gebleven gap rond 298,8 en 301,9. Fibonacci niveaus kan ik niet vaststellen, want er staat nog geen nieuwe korte termijn top in de grafiek.

AEX kwartiergrafiek 290612

 • De kwartiergrafiek oogt door de vele lijnen warrig, maar ik heb de lijnen met opzet laten staan. Het koersverloop had de vorm van een grote wig en daarop volgt bij een uitbraak naar beneden normaliter een daling. Vandaag echter maakte de candle waarmee de uitbraak uit de wig plaatsvond deel uit van een kleine vlag en de aandelenmarkt koos ondanks de daling onder de wig dus voor de weg naar boven in de laatste fase van de handelsdag. Dit tekent het positieve sentiment in de markt, beleggers waren er tot het laatste moment van de dag van overtuigd dat we komende maandag verder omhoog gaan. Of dat een vergissing of een juiste inschatting is zal maandagmorgen blijken.

Resumerend: 

Er staat een overtuigende bodem bij het 61,8% niveau in de maandgrafiek en dat is belangrijk gegeven. Het wil namelijk zeggen dat de markt de mogelijkheid heeft behouden om een daling naar het extreem lage doel van 130 punten van de stijgende wig q-q' in die grafiek af te wenden. De index moet daarvoor dan wel door het 50% niveau 309,1 en het 61,8% niveau 315,7 in de weekgrafiek worden geleid, waarna vervolgens ook de top rond 337,2 moet worden uitgenomen. Dat is wat het Damrak in de zomermaanden te doen staat. De AEX beweegt op dit moment in de richting van de grens 309,1. Het is mogelijk dat we aanstaande maandag al naar die grens gaan, maar zeker ben ik daarvan niet. De index staat namelijk in de daggrafiek boven de Bollinger Bands. Ik ga er bovendien van uit dat er op een zeker moment een daling naar 298,8 gaat volgen waarmee het gap dat vandaag tussen 298,8 en 301,9 open bleef alsnog gesloten wordt. We zullen zien. Weerstand kan er in ieder geval liggen rond 309,1, steun rond 304,7. Een eventuele daling onder dat laatste niveau zou de aanloop zijn voor een terugkeer naar 298,8, mits er uiteraard een daling onder 301,9 op volgt.

En dan nog dit...

De kaarten zijn voor wat de Eurostoxx50 betreft nog niet echt geschud, zo schreef ik afgelopen woensdag. Dat ligt na vandaag anders.

 • De Eurostoxx50 sloot 4,96% boven het slot van gisteren en bovendien letterlijk op het hoogste punt van de dag. Veel optimistischer dan dit kun je het niet krijgen. De Europa overkoepelende index sloot ruim boven de stijgende wig y-y' en het is duidelijk dat dit patroon geen rol meer speelt. Het is zaak uit te gaan van een beweging naar boven, een beweging waarbij uiteraard wel rekening moet worden gehouden met eventuele weerstandsniveaus. 
 • Om die te bepalen plaatste ik Fibonacci lijnen over de daling 2611 - 2050. PotentiŽle weerstandsniveaus zijn de grenzen 2265 (38,2%), 2330 (50%) en 2400 (61,8%). Het is de komende tijd zaak te volgen of er bij een van deze drie grenzen eventueel een top komt te staan, om te beginnen dus bij de grens waar de Eurostoxx50 vandaag exact op is geŽindigd. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 29 jun 2012, 20.08u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

29 jun 09.15u: Akkoord leidt tot sprong van 2%

29 jun 10.00u: AEX is zojuist het gap in gegaan

29 jun 11.00u: Dalende wig bij het 23,6% niveau

29 jun 12.00u: Kanaal voortgekomen uit de wig

29 jun 13.00u: Aandelenmarkt voelt zich sterk

29 jun 14.00u: Kopers reageerden snel op daling

29 jun 15.00u: AEX is door recente top gebroken

29 jun 16.00u: Vlag en voortzetting naar boven

29 jun 17.00u: Kort voor slot nogmaals een vlag

 

Agenda van maandag 25 jun t/m vrijdag 29 jun 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven