ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 270612

 • De financiŽle markten zouden er niet op vertrouwen dat er een oplossing komt uit de Europese top, zo werd de afgelopen dagen gezegd. De markt heeft dat vandaag weerlegd en hoe. Beleggers hebben er gezien de grote stijging van 1,4% die werd geboekt juist veel vertrouwen in. Ik kan me niet voorstellen dat men anders voorafgaand aan de bijeenkomst van regeringsleiders zo enthousiast had gekocht. Het enthousiasme werd overigens mede gevoed door een goed cijfer uit de Amerikaanse woningmarkt, een cijfer dat voor een short squeeze zorgde. Beleggers namen aan het einde van de handel echter geen gas terug en geloven dus in meer.

 • Het koersverloop plaatst me in technische zin voor een probleem. Was het twee dagen geleden een omgekeerd hoofd en schouders patroon dat ongeldig werd door een daling, vandaag keerde de index terug boven lijn v en werd de vlag v-v' die ik tekende ongeldig. De technische analyse wordt bepaald niet eenvoudiger door dergelijke ontwikkelingen. Je kunt momenteel geen patroon meer vertrouwen, ik kan alleen maar hopen dat dit slechts tijdelijk is.

 • Ik houd voor wat de vlag betreft overigens nog wel een kleine slag om de arm. Zouden we morgen namelijk weer onder lijn v komen dan behandel ik het patroon alsnog alsof het geldig is en ga er dan wederom van uit dat een daling aanstaande is. Loopt de beursindex daarentegen verder op dan is de vlag definitief ongeldig, waarop ik dan moet veronderstellen dat we een vervolg naar boven krijgen.

AEX daggrafiek BB 270612

 • De situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands wijst op een vervolg naar boven. De middellijn vormde voor de derde dag op rij steun en dat wil zeggen dat de markt de stijgende trend die deze indicator aangeeft vastgehouden heeft. De AEX zou dus verder op kunnen lopen.

AEX uurgrafiek 270612

 • Over onbruikbare patronen gesproken, in de uurgrafiek ziet u er in de vorm van de vlag e-e' nog een. Het is ongebruikelijk dat er zich een uitbraak naar boven voordoet uit dit patroon.

 • Opmerkelijk is het hoogste punt van vandaag. De beursindex reikte tot de laagste koers van vorige week vrijdag 298,2, de bovenkant van het gap dat die dag open bleef. Dit gap is alsnog gesloten.

 • De koersontwikkeling van vandaag noopt me tot het bepalen van mogelijke weerstandsniveaus. De stippellijn rond 298,2 is er een van, de stippellijn rond 298,5 daar net boven eveneens. Twee andere mogelijke barriŤres zijn het 50% en 61,8% Fibonacci niveau van de daling 304,7 - 293 op respectievelijk 298,8 en 300,2. In deze vier grenzen hebben we vier punten waar eventueel topvorming kan ontstaan. Een eventuele doorbraak door 300,2 zou een opwaarts vervolg naar 304,7 of hoger inhouden.

AEX kwartiergrafiek 270612

 • De markt gelooft in een voortzetting naar boven, dat blijkt wel uit de laatste serie candles. Men hield de beursgraadmeter vlak onder het weerstandsniveau 298,2 en staat daarmee als het ware klaar om dat te doorbreken.
 • Het beeld zou verzwakken mocht de aandelenindex onder 297,5 komen, dat zou immers topvorming betekenen. Zou dat gebeuren dan ga ik met behulp van dan nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen op zoek naar mogelijke steunniveaus. 
 • Het hoeft geen betoog dat de grenzen 293,4 en 293 dan de belangrijkste niveaus zouden zijn, daaronder zouden we immers alsnog verder dalen naar het niveau 290,1 uit de slotanalyse van gisteren of lager.

Resumerend: 

Beleggers stellen vertrouwen in Van Rompuy en consorten, tot een andere conclusie kan ik na vandaag niet komen. De AEX steeg met 1,4%, waardoor de vlag v-v' in de daggrafiek ongeldig werd. Er is een voortzetting naar boven nodig om dit patroon ongeldig te houden. De uit te nemen grenzen in dit kader zijn de niveaus 298,2, 298,5, 298,8 en 300,2, worden die gepasseerd dan gaat de beursindex naar 304,7 of hoger. Een speciaal geval wordt het als de beursgraadmeter niet verder stijgt en in de daggrafiek daardoor weer onder lijn v terecht komt. Ik heb besloten de vlag in dat vooralsnog hypothetische geval met terugwerkende kracht als geldig te beschouwen. Het zou dan ook inhouden dat ik dan opnieuw uit zou gaan van een neerwaarts vervolg. Dit is een optie zouden we onder 295,7 belanden. Komt de AEX onder die koers dan ga ik op zoek naar mogelijke steunniveaus en houd ik zeker in de gaten wat de aandelenindex ten opzichte van de grenzen 293,4 en 293 doet. Daaronder zou de index namelijk toch nog onderuit gaan en dalen naar 290,1 of lager. Daar ziet het op dit moment uiteraard niet naar uit, maar ik heb graag alle mogelijke scenario's paraat en wilde dit dus toch meenemen. 

En dan nog dit...

Aan de hand van de volgende grafiek wil ik u laten zien dat het nog geen uitgemaakte zaak is dat de Europese beurzen verder stijgen. We kijken naar de daggrafiek van de Eurostoxx50 index.

 • De daling van afgelopen maandag betekende de afronding van de stijgende wig y-y'. Het gegeven dat de Eurostoxx50 1,8% is gestegen maakt dit patroon echter nog niet ongeldig. Het patroon verliest die geldigheid alleen bij een terugkeer van de index boven lijn y. Een doorbraak door de top rond 2232 zou dan bodemvorming en een verder herstel betekenen. Er is ook nog een potentieel scenario waarin er een lagere top ontstaat onder 2232, gevolgd door een daling onder de stippellijn rond 2121. Er zou dan een hoofd en schouders patroon gevormd worden, waarna de daling die voortvloeit uit de wig y-y' alsnog zijn beslag zou krijgen. U ziet dat de kaarten nog niet definitief geschud zijn, al hebben kopers met de forse stijging van vandaag natuurlijk wel een voornamere plaats aan de tafel gekregen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 27 jun 2012, 19.54u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

27 jun 09.15u: Gestegen, maar nog wel binnen vlag

27 jun 10.00u: Nog geen verandering na de opening

27 jun 11.00u: Een sterke verdediging rond 293,4

Valutamarkt stuurt aan op daling euro (valutaplaza)

27 jun 12.00u: Stijgende wig ontwikkeld in grafiek

27 jun 13.00u: Herstelbeweging AEX in lunchpauze

27 jun 14.00u: AEX met kunstgrepen naar boven

27 jun 15.00u: Tegengestelde signalen in grafiek

DSM: Vlag in daggrafiek rond 50% Fibonacci niveau

27 jun 16.00u: Uitbraak AEX naar boven uit patroon

27 jun 17.00u: Beursgraadmeter omhoog geschoten

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven