ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 210612

 • Onze aandelenbeursgraadmeter heeft een aanval op de bovenste lijn van het kanaal v-v' gedaan, maar brak daar uiteindelijk niet doorheen. Het slot lag namelijk 0,4% onder dat van gisteren. Dit is een belangrijk gegeven. Het kanaal v-v' is in potentie namelijk een vlag, een patroon dat afgerond zou worden bij een uitbraak naar beneden en dan een vervolg omlaag zou aangeven. 

 • Op dit moment staat er evenwel een omgekeerd hoofd en schouders patroon in de grafiek dat eerder werd afgerond, een patroon met een koersdoel van 312,4. Dit patroon blijft geldig zolang de beursindex boven de neklijn rond 296,8 ervan blijft. Dalen we morgen verder dan is dat dus een punt om in de gaten te houden. Een eventuele daling onder dat niveau zou het omgekeerd hoofd en schouders patroon namelijk ongeldig maken en de kans op afronding van de vlag doen toenemen. 

 • Mocht de AEX morgen daarentegen stijgen en alsnog door lijn v' breken dan is de kou uit de lucht. De beursgraadmeter gaat dan naar het 50% niveau 309,1 of, als 309,1 doorbroken zou worden, naar de stippellijn rond 312,4.

 • De candle van vandaag is een inverted hammer en dat is negatief. Het betreft namelijk een potentieel toppatroon. Er is net als bij elk candlestick patroon echter nog wel bevestiging nodig, bevestiging die er hier zou komen als er morgen een rode candle volgt.

AEX daggrafiek BB 210612

 • De AEX is teruggekeerd binnen de Bollinger Bands, iets dat zoals ik gisteren schreef op een zeker moment wel moest gebeuren. Een index blijft namelijk niet lang buiten de banden. Morgen staan hierdoor alle opties weer open, zowel een stijging als een daling zijn mogelijk.

AEX uurgrafiek 210612

 • In de uurgrafiek heb ik langs twee toppen de lijn y getekend. Deze lijn vormt samen met de stippellijn op 300,2 een potentieel omkeerpatroon, dat afgerond zou worden zodra er zich een daling onder 300,2 voordoet. Het is een wijder wordende driehoek met horizontale onderkant. Voor dit patroon laat zich een doel van 296 berekenen, overeenkomend met bodems die op 18 juni jongstleden ontstonden.

 • Bij dit patroon is een uitbraak naar beneden het meest aannemelijk. Ik houd zolang het niet is afgerond echter ook het verloop ten opzichte van lijn y in het vizier. Zouden we namelijk naar boven door die lijn breken dan wordt de driehoek ongeldig en stijgt de beursindex toch verder.

 • Het ontstaan van dit potentiŽle omkeerpatroon is overigens een boeiende ontwikkeling, waarom vertel ik u hieronder.

AEX kwartiergrafiek 210612

 • Er leek zich tot ťťn uur vanmiddag een hoofd en schouders patronen voor te gaan doen, een patroon dat zou zijn ontstaan bij een daling onder 300,2. Het kwam echter van een scherpe stijging en een doorbraak door de top van vanmorgen, waardoor deze formatie zich niet meer voor kon doen. De essentiŽle stappen waarmee het patroon onmogelijk werd gemaakt zijn aangegeven met de pijlen. Het is niet de eerste keer dat de vorming van een potentieel hoofd en schouders patroon met een felle stijging verijdeld wordt. Het gebeurt tegenwoordig zelfs dermate vaak dat ik vermoed dat dit te maken heeft met computerprogramma's die mogelijke hoofd en schouders patronen onderkennen en daarop handelen. Doel is de afronding ervan te voorkomen. Er wordt een felle stijging gestart, die stijging veroorzaakt een short squeeze en dat draagt dan weer bij aan de kracht van de opwaartse beweging. Ontwikkelingen als deze komen steeds vaker voor. Kijk bijvoorbeeld naar het koersverloop van de S&P500 futures op 21 mei jongstleden of naar de uurgrafiek van 15 juni jongstleden. Het zijn maar twee voorbeelden, maar ze geven in combinatie met de ontwikkeling van vandaag een goed inzicht hoe computerhandel de ontwikkelingen verandert.
 • Komt het morgen evenwel van een daling onder 300,2 dan hebben deze computerprogramma's toch nog het nakijken. Er staat dan namelijk alsnog een toppatroon in de grafiek. Dat zou een boeiende ontwikkeling zijn, in de wetenschap dat kopers vandaag juist zo stevig hun best hebben gedaan om dat te voorkomen. Deze mogelijkheid heeft morgen mijn aandacht, zo mag u van me aannemen.

Resumerend: 

De AEX is na een uitbraakpoging uit het kanaal v-v' met een verlies van 0,4% gesloten. Het kanaal bleef intact en dat is van belang omdat het een potentiŽle vlag betreft. Deze vlag zou afgerond worden op het moment dat de index naar beneden uit het patroon breekt, een scenario om rekening mee te houden. Daalt de index morgen verder binnen het kanaal dan kijk ik wat de graadmeter doet ten opzichte van de neklijn 296,8 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat onlangs werd afgerond. Een slot daaronder zou dit patroon immers ongeldig maken. Er staat een wijder wordende driehoek in uur- en kwartiergrafiek, een patroon dat afgemaakt zou worden bij een daling onder 300,2. Dit zou een doel van 296 punten geven, wat meteen een risico op een daling onder de genoemde neklijn 296,8 zou geven. Slaagt de markt er daarentegen in de aandelenindex morgen boven lijn y in uur- en kwartiergrafiek en dus tevens boven lijn v' in de daggrafiek te brengen, dan is er geen vuiltje meer aan de lucht. De index gaat in dat geval namelijk door naar 309,1 of 312,4. De driehoek maakt een daling vooralsnog tot de meest waarschijnlijke optie. maar zekerheid is er zolang het nog niet is afgerond met de gebruikelijke uitbraak naar beneden uiteraard nog niet. 

En dan nog dit...

Voor wat de ontwikkelingen elders betreft zag het er om 19.30u vanavond niet goed uit. We werpen een blik op de daggrafiek van de S&P500.

 • Er werd op 15 juni jongstleden een omgekeerd hoofd en schouders patroon ontwikkeld in deze grafiek. Het koersdoel van dit patroon werd niet bereikt, want er is een top gevormd bij het 61,8% Fibonacci niveau van de daling in mei. De S&P500 is vanaf deze grens teruggekeerd naar de neklijn op 1335 en dreigt deze momenteel te doorbreken. Sluit de index onder deze grens dan kan er een streep door het patroon. Het mag duidelijk zijn dat dit een negatieve ontwikkeling zou zijn. Zou de Amerikaanse markt echter kans zien de index de dag boven 1335 te laten eindigen dan behoudt zij daarmee nog stijgingsperspectief. Het koersverloop verkeert hiermee in een kritieke fase. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 21 jun 2012, 19.47u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

21 jun 09.15u: Direct omhoog na lagere opening

21 jun 10.00u: AEX staat bij bodem van gisteren

21 jun 11.00u: Beursgraadmeter beweegt omhoog

21 jun 12.00u: Potentieel lagere top kwartiergrafiek

21 jun 13.00u: Lagere top AEX-index is bevestigd

ING: Vlag rond cruciaal 61,8% Fibonacci niveau

21 jun 14.00u: AEX snel opgelopen naar top 303,3

21 jun 15.00u: Doorbraak omhoog na slechte cijfers

21 jun 16.15u: Daling door meerdere slechte cijfers

21 jun 17.00u: AEX is afgelopen half uur gestegen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven