ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 150612

 • De beurs is als je de commentaren mag geloven en de koerswinst van met name vandaag (+1,9%) ziet verworden tot een loterij zonder nieten, een tombola waaruit slechts een stijging kan en mag rollen. Stemt de Griekse bevolking aanstaande zondag voor een pro-Europese partij dan gaan de indices uit opluchting omhoog, stemt men voor het linkse Syriza dan gaan de koersen omhoog door ondersteuning van centrale banken. Deze ontwikkeling baart me zorgen, want het is sterk de vraag of je onder deze omstandigheden nog kunt spreken over een vrije markt. Staat de ontwikkeling op die markt beleidsmakers niet aan dan grijpen zij immers in. Zij kunnen dit doen omdat ze over een ongelimiteerde hoeveelheid geld beschikken en bovendien buiten elke vorm van democratische controle vallen. Vraagt u zich echter eens af wat het betekent als centrale banken bepalen wat op de financiŽle markten acceptabel is en wat niet. Het is in mijn optiek een brug te ver.

 • Beleggers hebben in ieder geval eieren voor hun geld gekozen en hebben op de uitlatingen van centrale banken hun shortposities eruit gegooid. Speculeren op een daling is onder deze omstandigheden immers levensgevaarlijk. De AEX is door de dalende lijn r gebroken en dat betekent dat we in principe een bodem hebben in deze grafiek.

 • Kijk ik vanuit deze bodem naar boven dan zie ik rond 302,5, 309,1 en 315,7 potentiŽle weerstandsniveaus. Het zijn de Fibonacci niveaus van de daling 337,2 - 281, punten die we als mogelijke doelen kunnen gebruiken voor de beweging omhoog. Een stijging naar het 38,2% niveau rond 302,5 zou er dus op zijn minst in zitten.

AEX daggrafiek 150612

 • In de daggrafiek ziet u een met de letters S en H aangegeven omgekeerd hoofd en schouders patroon. Het is echter de vraag of we het als afgerond moeten zien. Het slot van deze handelsdag lag weliswaar boven de stippellijn op 296,8, maar net onder de laatste top 297,7. Het is een twijfelgeval. Laten we doen alsof het afgerond is en een koersdoel bepalen voor de formatie, dat komt uit rond 312,6. Op 312,4 ziet u een lijn door toppen van eind april, die lijn zou dan het koersdoel worden. Onderweg zouden dan de grenzen 299,9 (oude bodem april), 302,5 (38,2%) en 309,1 (50%) uitgenomen worden, iets dat we uiteraard wel zouden moeten verifiŽren.

 • Er is echter nog een andere invalshoek en die wil ik u aan de hand van de onderstaande extra grafiek tonen.

AEX daggrafiek 150612

 • In deze grafiek heb ik de stijgende wig u-u' getekend. Zou de index onder lijn u' blijven en vervolgens naar beneden door lijn u breken dan wordt het patroon afgerond en daalt de beursindex alsnog. De markt zou dan door de stijging van vandaag geheel op het verkeerde been staan, wat dan in een razendsnelle neerwaartse beweging zou resulteren. Het is een potentieel scenario dat we onder ogen moeten zien zolang de AEX niet naar boven door lijn u' breekt. Deze lijn ligt aanstaande maandag rond 298,2. De onderste lijn van de wig, lijn u, vinden we die dag rond 291,4.

 • De stijgende wig u-u' is niet de enige factor op grond waarvan we een daling niet uit mogen sluiten, hieronder ziet u er nog een.

AEX daggrafiek BB 150612

 • De AEX heeft de bovenste lijn van de Bollinger Bands bereikt. Deze lijn geldt als potentiŽle weerstandslijn en dat impliceert dat topvorming mogelijk is. Hier ga ik komende maandag dus zeker naar kijken.

 • Het is uiteraard ook mogelijk dat we toch een stijging krijgen, een situatie waarin de bovenste lijn en de beursindex samen op gaan lopen naar boven. Zeker van topvorming kan ik dus geenszins zijn, ik houd die optie slechts open.

AEX uurgrafiek 150612

 • In de uurgrafiek ziet u dat het patroon dat gisterenochtend nog een hoofd en schouders patroon leek te worden niet meer kan ontstaan. De aandelengraadmeter is vrijwel teruggekeerd bij de top van 11 juni jongstleden. Wel kan er hier in principe nog een dubbele top ontstaan, wat het zaak maakt om aanstaande maandag te controleren of we al dan niet door 297,7 breken.

 • Waar we ook naar moeten kijken is het verloop ten opzichte van de wig t-t' die u ziet in de grafiek. Een voortzetting naar boven komt er alleen onder voorwaarde dat de AEX naar boven uit dit patroon breekt, dus afrekent met lijn t'. Breekt de aandelenindex daarentegen naar beneden uit de wig dan komt er een neerwaartse correctie op de stijging van de afgelopen twee dagen, een correctie waarvoor ik dan aan de hand van nieuw te plaatsen Fibonacci de mogelijke steunniveaus zal vaststellen. Het zou voorbarig zijn als ik dat op dit moment al doe, want de markt toonde vanmiddag door de realisatie van een slot op vrijwel het hoogste punt van de dag haar optimisme. Beleggers voorzien een stijging, dat spreekt uit het feit dat men tot het laatste moment van de dag kocht.

AEX kwartiergrafiek 150612

 • Kopers hebben de beweging naar boven vandaag op een fraaie manier in gang gehouden, zij kochten namelijk op precies de goede momenten. Na een doorbraak door het weerstandsniveau 295,4 hield men het motortje gaande door voor steun te zorgen bij die grens en bij 296,8 gebeurde vervolgens hetzelfde. Of dat op toeval berustte of niet laat ik ter uw beoordeling. Feit is dat de op deze wijze rond 296,6 en 295,2 gevormde bodems komende maandag naast lijn t een rol van betekenis spelen. Zakt de beursgraadmeter achtereenvolgens door lijn t en deze twee bodems dan betreft het een kentering. Ik zal hier zeker op letten.
 • Ik kijk zoals ik bij de uurgrafiek zei ook naar het verloop ten opzichte van lijn t', de bovenste lijn van de wig t-t'. Een doorbraak door die lijn betekent tenslotte een voortzetting naar boven, naar de grens 299,9 uit de daggrafiek of hoger.

Resumerend: 

Lijn r in de weekgrafiek is doorbroken en dat houdt in dat we een bodem hebben in die grafiek. In de daggrafiek is er daarnaast sprake van een omgekeerd hoofd en schouders patroon, zij het dat deze formatie nog wel een stijging boven de laatste top 297,7 behoeft. Als we veronderstellen dat die stijging er komt, dan levert dat het dan afgeronde patroon als doel de stippellijn rond 312,4 in de daggrafiek op. Er liggen in de daggrafiek tussen 312,4 en 297,7 echter nog drie mogelijke weerstandsniveaus, namelijk 299,9, 302,5 (50%) en 309,1. Het lijkt me verstandig om in het geval de AEX daadwerkelijk verder stijgt van niveau tot niveau te volgen wat er gebeurt. De index zou dan echter naar 312,4 kunnen gaan. Uit de stijgende wig u-u' en de mogelijke weerstand van de bovenste lijn van de Bollinger Bands blijkt evenwel dat we ons nog niet zeker weten van een vervolg naar boven. Daarvoor zal namelijk eerst lijn u' doorbroken moeten worden die maandag rond 298,2 ligt. Gebeurt dat en vindt er in de uur- en kwartiergrafiek een uitbraak naar boven uit de wig t-t' plaats, dan kan het vizier zonder meer naar boven worden gericht. Het wordt anders mocht de AEX-index in de daggrafiek binnen de stijgende wig u-u' blijven en dalen onder lijn t en de bodems 296,6 en 295,2 in de kwartiergrafiek. We krijgen in dat geval namelijk een correctie op de laatste stijging en dienen scherp te gaan letten op het verloop ten opzichte van de onderzijde van de wig u-u' in de daggrafiek die maandag rond 291,4 ligt. Breken we daar namelijk naar beneden doorheen dan is de wig afgerond en vervolgt onze aandelenmarktgraadmeter toch nog de neerwaartse trend.

En dan nog dit...

Een factor van belang in het koersverloop van komende week is uiteraard de ontwikkeling in de Verenigde Staten. Laten we kijken naar de daggrafiek van de S&P500 index van zeven uur vanavond.

 • De S&P500 is met twee lijnen in gevecht, namelijk de stippellijn rond 1335 en het dalende 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 daar net boven. Beide lijnen zijn in potentie weerstandslijnen, lijnen die een omkeer kunnen veroorzaken, net als het niveau 1340 door voorgaande bodems net daarboven trouwens. Een doorbraak door 1340 zou bodemvorming inhouden en er zou een stevige stijging volgen. Het patroon onder de stippellijn rond 1335 is namelijk een omgekeerd hoofd en schouders patroon dat afgerond wordt bij een slot boven 1335 en zou een koersdoel van 1383 geven. Topvorming in het gebied 1335 - 1340 zou daarentegen een slechte ontwikkeling zijn, met name als daarop een daling onder de laatste bodem rond 1306 zou volgen. Op dit moment is de Amerikaanse markt in ieder geval bezig met een doorbraakpoging, een poging waarvan het resultaat gezien de stijgingspotentie die er bij een stijging boven 1340 zou zijn ook voor ons belangrijk is. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 15 jun 2012, 19.40u.

 

Er zijn vandaag geen updates verschenen.

 

Agenda van maandag 11 jun t/m vrijdag 15 jun 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven