ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 310812

 • De maand augustus is voorbij en dat is het geŽigende moment om de slotanalyse te beginnen met de maandgrafiek. De beurs heeft deze maand winst geboekt, dat ziet u aan de groene candle. Het lichaam van deze candle lag echter onder het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 374,2 - 256,4 dat rond 329,2 te vinden is. De beursindex is er net als in maart van dit jaar wel boven geweest, maar handhaafde zich niet boven het niveau. Dit is hierdoor nog steeds niet doorbroken en het gevolg hiervan zou kunnen zijn dat de aandelengraadmeter de komende maand daalt. 

 • Dat zou jammer zijn, want de markt heeft de uitgelezen gelegenheid om een voortzetting naar boven te realiseren en zo af te rekenen met de grote stijgende wig q-q' met het koersdoel van 130 punten, die vorig jaar mei ontstond. Een stijging naar 374,2 is noodzakelijk om het gevaar van dit patroon weg te nemen. Dat zou kunnen worden bewerkstelligd als de beursindex door het 61,8% niveau 329,2 en de top rond 337,2 van dit jaar breekt, want dat zou ruimte geven naar 374,2.

 • Een eventuele daling zou daarentegen een dubbele top betekenen rond dat laatste niveau, waar het risico van een hervatting van de daling automatisch aan gekoppeld zou zijn. De maand september wordt een belangrijke maand in dit verband.

AEX weekgrafiek 310812

 • De AEX-index is deze week uit het stijgend kanaal x-x' gebroken, iets dat vorige week al het geval was in de daggrafiek van de graadmeter. De candle waarmee deze uitbraak in de weekgrafiek tot stand kwam roept echter twijfels op omtrent het vervolg, want het is een doji. Komt de AEX onder het laagste punt 326,9 van deze candle dan is dat het startsein voor een correctie. Breekt de index daarentegen door het hoogste punt 332,9 van de candle dan heeft de uitbraak uit het kanaal geen negatieve gevolgen en stijgt de graadmeter verder voor een doorbraakpoging door 337,2.

AEX daggrafiek 310812

 • In de daggrafiek ziet u een bijzondere ontwikkeling. De aandelenindex brak door lijn e, maar sloot vervolgens precies op de lijn. Dit houdt in dat we de lijn nog niet als doorbroken mogen behandelen. De AEX zou komende week dientengevolge ondanks de stijging van vandaag toch nog kunnen dalen. Lijn d, die vandaag steun vormde, en lijn e kruisen elkaar aanstaande maandag rond 328 en dat is daarom een niveau om in het achterhoofd te houden. Mocht de index immers onder 328 openen dan houdt dat een neerwaartse doorbraak door lijn d in, terwijl lijn e dan gehandhaafd blijft als weerstandslijn. De kans op een daling onder 326,9, het laagste punt van gisteren, zou dan groot zijn.

 • Een andere ontwikkeling is dat de beursindex boven 328 blijft, waarmee lijn e dan alsnog doorbroken blijft en lijn d gehandhaafd als steunlijn. Dit zou de kans op een vervolg naar boven groot maken.

AEX daggrafiek BB 310812

 • Het was vandaag niet alleen lijn d in de vorige grafiek die steun vormde, maar ook de onderkant van de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek. De lijnen van de indicator bewegen momenteel zijwaarts en de conclusie op grond hiervan is dat we komende maandag zowel een stijging als een daling kunnen krijgen.

AEX uurgrafiek 310812

 • In de uurgrafiek wil ik de stippellijn rond 330,7 bespreken. Hier ontstonden eerder deze week twee toppen. Het leek er vanmiddag op dat de lijn doorbroken ging worden, maar die beweging hield geen stand. Dit wil zeggen dat het niveau 330,7 nog steeds als barriŤre moet worden gezien, samen met de top rond 331,3 van vandaag uiteraard. Worden die grenzen doorbroken dan volgt een stijging naar de stippellijn rond 332,2 of de top 332,9. Dit laatste is het hoogste punt van de doji uit de weekgrafiek, een punt dat we vervolgens zouden moeten breken wil er een vervolg richting 337,2 kunnen komen.

 • De stippellijn rond 327,2 is een belangrijk steunniveau en is in combinatie met de bodem rond 326,9 van belang mocht de index dalen. Een eventuele daling onder deze twee niveaus zou een neerwaartse voortzetting geven.

AEX kwartiergrafiek 310812

 • Uit de weekgrafiek blijkt dat er vanmiddag nog steun lag rond 327,8, want daar ontstond een bodem. Zou de index onder die bodem komen dan is er een gerede kans op een daling onder 327,2 en 326,9.
 • Stijgt de index dan zijn de grenzen 330,7 en 331,3 zoals ik bij de uurgrafiek schreef de niveaus waarop we onze aandacht kunnen richten.

Resumerend: 

De AEX steeg deze maand weliswaar, maar brak op maandbasis uiteindelijk niet door het 61,8% niveau 329,2. Dit heeft als mogelijk gevolg dat de index in september theoretisch nog zou kunnen dalen. In de weekgrafiek zagen we een uitbraak uit het stijgend kanaal, ook dat zou in een daling kunnen resulteren. Dat gebeurt echter alleen bij een daling onder de doji in de grafiek, dus onder 326,9. Boven dit niveau kan er nog steun liggen rond 328 (lijn d daggrafiek), 327,8 (bodem kwartiergrafiek) en 327,2. Een correctie komt er alleen als de AEX-index door deze vier grenzen zou zakken. Lijn d vormde vandaag echter steun, dus de graadmeter kan komende week ook verder stijgen. Dit gebeurt mocht de AEX boven 328 blijven en door 330,7 en 331,3 breken. Er is vervolgens een stijging boven de doji in de weekgrafiek, dus boven 332,9 nodig om de index verder richting 337,2 te doen gaan.

En dan nog dit...

Er zijn vandaag diverse grafieken die de moeite van het bespreken waard zijn. De meest opvallende is, zeker in het licht van de grote winsten die andere indices vandaag boekten, echter de daggrafiek van de Nikkei. Deze graadmeter verloor na tegenvallende cijfers 1,6%, iets waar andere markten overigens in het geheel niet op reageerden.

 • De Japanse markt was duidelijk niet voorbereid op de cijfers. De industriŽle productie daalde onverwachts en de deflatie won aan kracht. Het nieuws zorgde voor een uitbraak naar beneden uit de vlag die in ontwikkeling was, terwijl je bij dit patroon normaal gesproken een uitbraak naar boven ziet. De vraag is nu in hoeverre Japanse beleggers zich aanstaande maandag door de wereldwijd gestegen markten laten motiveren om toch weer te gaan kopen. Dat zal moeten blijken. Steun kan er zijn bij de Fibonacci niveaus rond 8775 en 8665 en bij de stippellijn daar net onder op afgerond 8640. Het wordt in ieder geval interessant om te zien wat de Japanse belegger na het weekend doet met de tegenstelling tussen de forse daling bij hen en de winsten elders. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 31 aug 2012, 18.53u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

31 aug 09.15u: AEX is gestart met een hammer

31 aug 10.00u: Kopers beheersen de aandelenmarkt

31 aug 11.00u: AEX gestegen naar weerstandslijn

31 aug 12.00u: De beurs doet het wonderlijk goed

31 aug 13.00u: AEX slim verder naar boven gebracht

31 aug 14.00u: Beursindex nog rond grens 330,7

31 aug 15.00u: Top gevormd bij de grens 330,7

31 aug 16.15u: Daling, maar direct weer herstel

31 aug 17.00u: AEX weer in beweging naar boven

 

Agenda van maandag 27 aug t/m vrijdag 31 aug 2012

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven