ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 220311

  • De AEX is vandaag na een stijging tot iets onder de stippellijn rond 358,2 licht lager gesloten. Het gap van gisteren bleef hierdoor open, wat wil zeggen dat ik rekening blijf houden met een terugkeer naar dit gisteren overgeslagen gebied. Het ligt tussen 353,3 en 354,3, we zouden naar 353,3 of lager gaan willen we het daadwerkelijk gaan sluiten.

  • Kijk ik voor alle zekerheid toch nog naar boven dan constateer ik dat de stippellijn rond 358,2 en het 50% niveau rond 358,7 de eerste potentiŽle weerstandsniveaus zijn waar een top kan ontstaan. We zijn de stippellijn rond 358,2 vandaag overigens dusdanig dicht genaderd dat de candle van vandaag al een top zou kunnen worden. 

  • Zouden we echter verder stijgen en rond de grenzen 358,2 of 358,7 geen top maken dan gaan we naar het 61,8% niveau rond 362,4, een grens die dan eventueel samen met de stippellijn rond 363 voor topvorming zou kunnen zorgen.

AEX daggrafiek BB 220311

  • De candle van vandaag staat wat dichter bij de middellijn van de Bollinger Bands, maar nog wel ruim eronder. De dalende trend is intact, wat wil zeggen dat we de daling kunnen hervatten. Zouden we verder stijgen dan kan de middellijn een weerstandslijn zijn.

AEX uurgrafiek 220311

  • In de uurgrafiek vond vanmiddag een uitbraak uit het kanaal d-d' plaats. Ik ga ervan uit dat deze uitbraak onderdeel uitmaakt van een beweging naar de onderkant van het gap 353,3 - 354,3. Er lag vanmiddag steun rond 355,4. Zakken we morgen door dit niveau dan neem ik dat gap als richtpunt, eerst de bovenkant en daarna bij een daling onder dat niveau de onderkant.

AEX kwartiergrafiek 220311

  • Uit de kwartiergrafiek wordt duidelijk dat kopers de zaak aan het eind van de middag nog bij hebben gestuurd. Er stond op dat moment een vlag waarop normaliter een daling had moeten volgen. Kopers gebruikten de rust vlak voor het slot om de index naar boven uit het patroon te brengen, waarmee het ongeldig werd. Ook ongeldig werd het hoofd en schouders patroon dat eerder op de middag was ontstaan. De graadmeter kwam namelijk boven de neklijn van het patroon die rond 356,2 lag. De kopers sloegen dus twee vliegen in ťťn klap, een handige manoeuvre. Zowel het hoofd en schouders patroon als de vlag wezen op een vervolg naar beneden. Komen we morgen alsnog onder wat de vlag had moeten worden dan kost het nogal opzichtig handelen de kopers van vanmiddag geld. We keren dan alsnog terug naar het gap van gisteren. De kopers die voor de voorlaatste candle zorgden verdienen echter geld als we boven lijn d komen, want dan stijgt de index toch verder en halen zij hun gelijk. Zoals het er nu voorstaat kan lijn d nog weerstandslijn blijven en ervoor zorgen dat we alsnog naar beneden gaan.

Resumerend: 

De AEX steeg vandaag aanvankelijk en kwam dusdanig dicht bij de weerstandslijn 358,2 in de daggrafiek dat er een top zou kunnen ontstaan. Dit zou het geval zijn mocht er morgen een rode candle volgen. De kans daarop acht ik vanwege het nog te sluiten gap zonder meer aanwezig. Belanden we onder wat in de kwartiergrafiek een vlag had moeten worden dan gaan we naar de bovenkant van het gap van gisteren 354,3 en naar ik veronderstel daarna ook naar de onderkant ervan rond 353,3 of lager. Breken we daarentegen naar boven door lijn d dan zet de beursindex de stijging toch voort. Weerstand kan er liggen rond de top vandaag, rond 358,2 en 358,7. Zouden we hier geen top vormen en door 358,7 breken dan gaan we naar de grenzen 362,4 of 363 uit de daggrafiek.

En dan nog dit...

De Japanse beurs is na gisteren gesloten te zijn geweest vannacht 4,4% gestegen. De Nikkei was afgelopen vrijdag al iets boven de grens van 9100 punten geŽindigd die ik vorige week dinsdag als belangrijke grens voor het vervolg noemde. Vandaag werd die grens overtuigend doorbroken, reden om vandaag de daggrafiek van de Nikkei erbij te pakken.

  • De candle van vandaag betekent het sluiten van het gap dat op 15 maart jongstleden ontstond. Vandaag werd er echter ook een gap neergezet dat nog gesloten zou kunnen gaan worden, daarom moeten we rekening houden met een daling naar het hoogste punt van afgelopen vrijdag 9275 of lager. Het gap van 14 maart (bij lijn a) speelt wat mij betreft geen rol meer. Dit is een breakaway gap waarvan ik veronderstel dat het open blijft. Dat doe ik omdat het boven het 61,8% niveau ligt dat ik met andere Fibonacci niveaus aan de grafiek heb toegevoegd. Dit ligt rond 9875 en ik neem zolang het tegendeel niet bewezen is aan dat de Nikkei hier niet boven gaat komen. Eventueel kan het hoogste punt van vandaag al de top worden, want de bovenkant van een gap kan zodanig veel weerstand geven dat het een opmars als deze keert. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst dinsdag 22 mrt 2011, 18.32u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 mrt 09.15u: Licht hogere opening van de AEX

22 mrt 10.00u: Afgelopen kwartier wat druk op AEX

22 mrt 11.00u: Markt weet stijging nog te behouden

22 mrt 12.00u: AEX is alsnog door trendlijn gezakt

22 mrt 13.00u: Grens 356,2 AEX opnieuw verdedigd

22 mrt 14.00u: Steunniveau bleef nog net intact

22 mrt 15.00u: Kopers houden tot dusverre vol

AMG: Versnelling in een al maanden durende stijging

22 mrt 16.00u: Hoofd en schouders patroon AEX

22 mrt 17.00u: Vlag in wording in kwartiergrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven