ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 200711

  • Laat ik vandaag met de weekgrafiek beginnen. De AEX is door een stijging van 1,4% namelijk teruggekeerd boven de eerder doorbroken stippellijn rond 326,9. Deze stippellijn was de neklijn van het hoofd en schouders patroon dat afgelopen maandag ontstond. Zo'n neklijn moet normaal gesproken weerstand vormen, het toppatroon blijft namelijk alleen geldig als de index niet terugkeert boven die lijn. De AEX is echter wel teruggekomen boven 326,9, waarmee het hoofd en schouders patroon zijn geldigheid heeft verloren. Kopende partijen hebben een knappe prestatie verricht. 

  • Het is uiteraard zaak de overblijvende twee beursdagen van deze week te controleren of we nu boven 326,9 blijven. Zou dat namelijk niet het geval zijn en zou er aanstaande vrijdag toch nog een slotstand onder 326,9 komen, dan ontstaat het patroon alsnog. De inzet van kopers van vandaag zou dan voor niets zijn geweest. Dat gezegd hebbende ga ik naar de daggrafiek.

AEX daggrafiek 200711

  • Het bodempatroon van gisteren, een bullish harami, is bevestigd door de stijging van vandaag. Ik heb daarom Fibonacci lijnen over de daling 347 - 323,1 geplaatst aan de hand waarvan we kunnen vaststellen waar weerstand zou kunnen liggen. Dit is het geval rond 332,2, 335 en 337,9. Verder kunnen de stippellijnen rond 340,3 en 343,3 eventueel een barrière worden. Ik zal bij elk van deze grenzen volgen of er eventueel een top ontstaat, want de kans op topvorming rond een van de genoemde grenzen is groot.

  • Lezers vroegen me of ik de gaps van 11 en 12 juli jongstleden niet mee moet nemen in mijn overwegingen. Gaps worden immers meestal gesloten. Deze gaps zijn echter dermate lang geleden gevormd dat de posities rond die gebieden inmiddels aangepast zullen zijn. De aantrekkingskracht is daardoor weg, daarom betrek ik ze niet in mijn analyse. Zouden we er toch terugkeren dan heeft dat niets meer te maken met die gaps, maar wordt bepaald door andere factoren. Een gap in een index behoudt namelijk maar enkele dagen zijn aantrekkingskracht.

  • Het gap dat ik wel meeneem is dat van vandaag tussen 326,7 en 327,8. Ik houd rekening met de mogelijkheid dat dit nog gesloten wordt. De stippellijn rond 326,9 zou dan overigens als steunlijn kunnen fungeren en kunnen voorkomen dat het helemaal dicht wordt gemaakt. Nu we immers terug zijn boven 326,9 zullen partijen met belang bij een stijging, het overgrote deel van de markt, vast proberen de beursindex boven die grens te houden. Daaronder zou immers alsnog het hoofd en schouders patroon worden gevormd dat vandaag teniet is gedaan.

AEX daggrafiek BB 200711

  • In de grafiek met Bollinger Bands is de middellijn de eerste potentiële weerstandslijn. We staan daar nog een stuk onder. Stijgen we verder dan houd ik de ontwikkeling ten aanzien van de lijn in ieder geval in de gaten.

  • De trend is nog steeds naar beneden gericht en dat blijft zo zolang we onder de middellijn koersen.

AEX uurgrafiek 200711

  • In de uurgrafiek ziet u het stijgend kanaal j-j'. De korte termijn trend is zolang we ons in dit kanaal bevinden naar boven gericht. Weerstand ligt er rond 330,8, breken we daar doorheen dan gaan we verder naar het Fibonacci niveau 332,2 dat ik bij de daggrafiek al besprak. Daarboven zouden lijn j' of de stippellijn rond 333,3 het doel worden.

  • Breken we naar beneden uit het kanaal dan is dat de aanzet tot een terugkeer naar het gap van vanmorgen. Ik speculeer normaliter niet op een uitbraak uit een kanaal, maar dat is dit keer vanwege het nog te sluiten gap een reële optie.

AEX kwartiergrafiek 200711

  • Wat de belangrijke grenzen naar boven zijn zagen we al in de uurgrafiek. Naar beneden is het niet alleen lijn j die telt, ook de bodem rond 329,1 en het steunniveau 328,8 zijn van belang. Eenmaal daaronder keren we terug naar de bovenkant van het gap 327,8, waar we dan vervolgens naar ik veronderstel ook doorheen zakken om terug te keren naar de stippellijn rond 326,9.

Resumerend: 

De AEX keerde vandaag met een sprong terug boven de neklijn 326,9, daarmee het toppatroon dat afgelopen maandag ontstond ongeldig makend. Zouden we aanstaande vrijdag overigens toch nog onder 326,9 sluiten dan ontstaat het patroon alsnog, ik let de komende dagen dus goed op het verloop ten opzichte van die grens. De kans op een daling is gezien het in principe nog te sluiten gap van vandaag nog aanwezig. Breken we in de kwartiergrafiek naar beneden door lijn j en de grenzen 329,1 en 328,8 dan keren we naar ik veronderstel terug naar 326,9. Daar moet dan blijken of er wel of geen steun ligt. Stijgen we morgen daarentegen dan blijft het gap open. Passeren we de weerstand rond 330,8 dan gaan we naar 332,2, daarboven naar 333,3 of de bovenkant van het kanaal j-j'. 

En dan nog dit...

Vandaag wil ik verder ingaan op de stijging van gisteren in de Verenigde Staten en een vergelijking maken met een recente ontwikkeling. Dat doe ik aan de hand van de daggrafiek van de Dow Jones index.

  • De Dow Jones brak gisteren net als de Nasdaq naar boven uit een vlag. Het patroon is net als dat van de Nasdaq erg groot en ik kijk er daarom met enige reserve naar. Ik wil een vergelijking maken met de ontwikkeling in mei van dit jaar. De Dow brak toen naar boven uit een patroon dat nog groter was dan het huidige, maar dat betekende geen voortzetting naar boven. De index keerde namelijk terug op haar schreden. Dit is het risico dat verbonden is aan een patroon dat te groot is. Ik wil hiermee overigens niet zeggen dat de graadmeter ook dit keer terug gaat komen op een voorgaande uitbraak. Na een uitbraak moeten we immers per definitie uitgaan van een vervolg naar boven. Het kan echter geen kwaad dit te controleren. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 20 jul 2011, 19.10u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en analyses:

20 jul 09.15u: AEX met sprong boven neklijn 326,9 

20 jul 10.00u: Markt laat het gap vooralsnog open

20 jul 11.00u: Wig en inverted hammer AEX-index

20 jul 12.00u: Snelle stijging vanaf bovenkant gap

20 jul 13.00u: AEX is door top van vanmorgen

Euro opnieuw in een driehoek (column valutaplaza)

20 jul 14.00u: Wigvorm in koersontwikkeling index

20 jul 15.00u: Beursindex heeft de wig nu verlaten

Vopak: Gecorrigeerd tot 23,6% Fibonacci niveau

20 jul 16.00u: Poging om bodem te maken na daling

20 jul 17.00u: Hammer AEX is een bodem geworden

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven