ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 190111

  • Er staat een top in de daggrafiek van de AEX-index. De beursgraadmeter is na een hogere opening 1,6% onder het slot van gisteren geŽindigd, wat een potentieel toppatroon met de naam engulfing bearish line heeft doen ontstaan. De candle omvat maar liefst vijf voorgaande candles en dat is een krachtig signaal. Ik denk hoewel de candle nog bevestigd moet worden met een volgende rode candle dat we een top hebben gezet. Ik ga morgen uiteraard wel controleren of die bevestiging er daadwerkelijk komt, dus of er inderdaad een daling volgt.

  • De daling betekent een neerwaartse uitbraak uit de wig p-j, de gebruikelijke ontwikkeling bij een patroon als dit. Het is de start van een correctie, wat overigens niets over de grootte of tijdsduur van deze correctie zegt.

  • De AEX is teruggekeerd bij de stippellijn rond 358,2. Dit is de stippellijn waarover ik een week geleden bij de maandgrafiek schreef dat we deze maand erboven moesten blijven. Morgen moet duidelijk worden of dit nog kan lukken of niet.

  • Zakken we door 358,2 dan is het cruciale niveau vervolgens de stippellijn rond 353,1. Dat is namelijk de onderzijde van de wijder wordende driehoek gevormd door die stippellijn en lijn j. Een daling onder 353,1 zou van dat patroon een toppatroon maken. Dalen we verder dan is dit daarom de grens waarop ik gefocust zal zijn.

AEX daggrafiek BB 190111

  • De vandaag ontstane candle staat met de onderzijde op de middellijn van de Bollinger Bands. Deze middellijn kan in principe nog steun bieden. De lijn is overigens een gewoon 20daags gemiddelde, de betekenis ervan is niet groot. Het zijn bij deze indicator met name de buitenste lijnen die tellen. Zakken we door de middellijn dan is de kans op een daling naar de onderste lijn aanzienlijk.

AEX uurgrafiek 190111

  • Kijken we vervolgens naar de uurgrafiek dan blijkt dat ook hier de kans op steun nog aanwezig is. De laatste candle staat met de onderkant op het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 353.6 - 364,4 en dat wil zeggen dat er hier eventueel een bodem kan ontstaan.

  • Zakken we daarentegen door de grens dan keren we terug naar de bodem rond 353,6 of de bij de daggrafiek besproken grens 353,1.

AEX kwartiergrafiek 190111

  • De kwartiergrafiek voegt aan het voorgaande niets toe. De grafiek geeft geen indicatie voor de vervolgbeweging.

Resumerend: 

Er staat een engulfing bearish line in de grafiek die maar liefst vijf voorgaande candles omvat. Omdat we daarnaast naar beneden uit de wig p-j zijn gebroken is de kans dat het om een top gaat erg groot. De stippellijn rond 358,2 die we hebben bereikt kan samen met de middellijn van de Bollinger Bands en het 61,8% niveau in de uurgrafiek echter nog voor bodemvorming zorgen. Daar dienen we morgen dus allereerst op te letten. Zouden we door 358,2 zakken dan richt ik mijn aandacht geheel op de grens 353,1, in de wetenschap dat dit niveau dan cruciaal is voor het toekomstig verloop.

En dan nog dit...

Vandaag wil ik twee grafieken ter sprake brengen. Eerst kom ik namelijk terug op de daggrafiek van de DAX die ik gisteren besprak, daarna breng ik de daggrafiek van de Dow Jones ter sprake.

  • Lijn t in de daggrafiek van de DAX waar ik gisteren over schreef is vandaag een weerstandslijn gebleken. De opwaartse trend is hierdoor overgegaan in het stijgend kanaal p-t. Ik neem voorlopig aan dat de DAX nu naar de onderzijde van dit kanaal zal dalen. Onderweg kijk ik uiteraard wel uit voor een bodempatroon, want je weet bij een stijgend kanaal nooit helemaal zeker of de onderkant ervan wordt bereikt.

  • De Dow Jones is gisteren naar boven door lijn t' gebroken, waarmee de index de ongebruikelijke beweging van een uitbraak naar boven uit een grote oplopende wig realiseerde. Ik denk echter niet dat de graadmeter nog verder zal stijgen. Kijkt u naar de indicator onder de grafiek (RSI oftewel Relative Strength Index) dan ziet u dat deze voor de derde keer een lagere top heeft gemaakt. De eerste was de top in de eerste week van november, de tweede de top in de eerste week van januari en de derde lijkt vandaag te volgen. Ik heb een dalende lijn langs deze toppen getekend. De Dow zelf heeft in deze periode steeds hogere niveaus bereikt. De indicator heeft de nieuwe hoogtepunten niet bevestigd, wat divergentie wordt genoemd. Ik veronderstel op grond van deze divergentie dat de uitbraak van gisteren teruggedraaid gaat worden, waarna de index alsnog naar lijn t gaat. Het zou de komende beursdagen eerst van een terugkeer naar lijn u moeten komen. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 19 jan 2011, 19.03u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

19 jan 09.15u: Hogere opening snel teruggedraaid

19 jan 10.00u: Markt deed tweede poging omhoog

19 jan 11.00u: Graadmeter is onder lijn r gekomen

19 jan 12.00u: Poging om hogere bodem te maken

19 jan 13.00u: Index even onder 362,6 geweest

19 jan 14.15u: Daling na cijfers Goldman Sachs

19 jan 15.00u: Neerwaartse uitbraak van AEX

19 jan 16.00u: AEX afgelopen uur onderuit gegaan

19 jan 17.00u: Index bijna terug bij grens 358,2

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven