ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 120111

 • De AEX is vandaag net als gisteren 1,15% gestegen. De grootste winst is echter gelegen in het feit dat de top van vorige week dinsdag doorbroken is en dat betekent dat de beurs de opwaartse trend nieuw leven heeft ingeblazen.

 • Uiteraard moeten we nu op zoek naar mogelijke koersdoelen, zonder doel en besef van de punten waar we eventueel weerstand kunnen vinden is het immers blind handelen. Ik heb langs recente toppen lijn j getrokken. Die lijn die morgen rond 363,5 ligt is als de opwaartse beweging daadwerkelijk aangehouden wordt mijn eerste koersdoel.

 • Lijn j vormt samen met de horizontale lijn rond 353,1 een wijder wordende driehoek met horizontale onderzijde. De meningen over dit patroon lopen uiteen, de ene analist noemt het een toppatroon (bijvoorbeeld Thomas Bulkowsky), de ander een voortzettingspatroon (Martin Pring). Bulkowsky geeft in zijn boek 'Encyclopedia of Chart Patterns' overigens ook een voorbeeld waarin dit patroon als voortzettingspatroon dienst doet, voor diegenen die het boek bezitten op pagina 34. Hij noemt dat dan echter een "failure". We zullen zien, voorlopig houd ik er maar rekening mee dat er een uitbraak naar boven kan volgen. Komt die uitbraak er niet en daalt de index vervolgens dan kan ik me alsnog op een daling onder 353,1 richten, bij een daling vanaf lijn j zou namelijk een uitbraak naar beneden waarschijnlijk worden.

 • Ik wil voor het geval lijn j doorbroken wordt zoals u zult begrijpen een volgend doel hebben, dat haal ik uit de maandgrafiek.

AEX maandgrafiek 120111

 • Laat me eerst met nadruk stellen dat de candle van deze maand nog niet af is en dus nog van vorm zal veranderen. Dat gezegd hebbende constateer ik dat de stippellijn rond 378,4 het eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveau is als de AEX verder zou stijgen. Neem dat niet op een punt meer of minder. in juli 2008 ontstond er een bodem rond 374, het gebied 374 - 378,4 lijkt me daarom een zone waar we ons bij een doorbraak door lijn j in de daggrafiek op kunnen richten.

 • Een voorwaarde is er uiteraard ook, ik stel namelijk de eis dat de beursindex niet terugkeert onder de stippellijn rond 358,2 waar we nu zo enthousiast doorheen gebroken zijn. De AEX moet de maand januari boven deze grens eindigen en liefst zo overtuigend mogelijk.

AEX daggrafiek BB 120111

 • De beweging van vandaag heeft ons boven de bovenste lijn van de Bollinger Bands gebracht. Dit limiteert de opwaartse mogelijkheden de komende dagen, want een stand boven de banden blijft meestal niet lang gehandhaafd. Wellicht keert de index morgen al terug binnen de banden, dat zou een verklaarbare ontwikkeling zijn. De stap naar lijn j in de eerste grafiek kunnen we echter nog wel maken, die lijn ligt niet zo ver meer weg.

 • Belangrijk wordt nu de vraag of de bovenste lijn naar boven gaat draaien en zo een stijgende trend ontstaat. Daar moeten we de komende dagen naar gaan kijken.

AEX uurgrafiek 120111

 • In de uurgrafiek is zichtbaar dat de toppen op 306,6 en 360,9 van vorige week vandaag op een krachtige wijze doorbroken zijn. De doorbroken grens 360,3 zou nu een sterk steunniveau moeten worden. Een eventuele daling onder 360,6 zou na de stap van vandaag namelijk zwakte betekenen.

AEX kwartiergrafiek 120111

 • De kwartiergrafiek geeft ons nog twee lijnen om morgen op te letten. Allereerst is daar lijn k, de opvolgende trendlijn die vanmiddag de taak als steunlijn van lijn h overnam. Zolang we boven die lijn koersen is de beweging naar boven gericht. Zouden we daarentegen door de lijn zakken dan gaan we een correctie zien op de grote stijging van de afgelopen dagen. De stippellijn rond 360,6 is dan zoals ik bij de uurgrafiek vertelde een belangrijke potentiŽle steunlijn, andere mogelijke steunniveaus bepaal ik pas als er daadwerkelijk een daling onder lijn k is geweest.
 • De andere lijn van belang is lijn h', op die lijn wil ik mijn aandacht richten zouden we verder stijgen en boven 363,5 (lijn j in de daggrafiek) komen. Dat zou van die lijn namelijk een mooi korte termijn koersdoel maken.

Resumerend: 

Twee dagen met een stijging van 1,15% waren genoeg om het technische beeld geheel te veranderen. De AEX is doorgebroken naar boven en zet de opmars naar boven dus voort. Als we morgen verder stijgen is lijn j rond 363,5 in de daggrafiek mijn eerste doel. Die lijn zou weerstand kunnen vormen. Wordt hij echter doorbroken dan schakel ik voor een doel door naar lijn h' in de kwartiergrafiek. De maandgrafiek zegt ons dat we als we deze maand boven 358,2 blijven de komende tijd naar het gebied 374 - 378,4 kunnen gaan. Bepalend voor de grote lijn wordt de ontwikkeling ten opzichte van lijn j. Blijft deze lijn namelijk intact dan kan er eventueel een neerwaartse uitbraak uit uit de driehoek in de daggrafiek komen (onder 353,1), in plaats van een opwaartse. Een dergelijke ontwikkeling mogen we uiteraard niet missen, net zo min als een uitbraak naar boven. Voor de korte termijn let ik voor wat een mogelijke daling betreft echter eerst op lijn k in de kwartiergrafiek. Komen we onder die lijn dan gaan we een correctie in. Steun kan er dan liggen rond 360,6, andere mogelijke steunniveaus bepaal ik in mijn updates. Zolang we boven lijn k koersen kijk ik echter naar boven.

En dan nog dit...

Zoals de regelmatige lezers weten geef ik de DAX de laatste tijd regelmatig aandacht, dat doe ik op grond van een bijzonder patroon dat zich in de daggrafiek van deze index ontwikkelt.

 • De DAX is de afgelopen dagen sterk gestegen, wat van de candle van afgelopen maandag een bodem heeft gemaakt. Omdat ik die bodem tot uiting wil laten komen in de lijnen die ik trek heb ik lijn p, die ik eerder iets lager had staan, door deze bodem getrokken. De lijnen p en p' vormen samen een stijgende wijder wordende driehoek, wat een omkeerpatroon is. Je zou bij dit patroon dus een uitbraak naar beneden verwachten.
 • De ontwikkeling van vandaag dwingt me tot het plaatsen van een vraagteken bij deze vermeende toekomstige ontwikkeling. De index is namelijk teruggekeerd boven de eerder doorbroken trendlijn s en staat bijna bij de top die vorige maand iets onder 7090 werd neergezet. Een doorbraak door deze top zou een vervolg naar boven inhouden, de kans op een neerwaartse uitbraak door lijn p zou dan erg klein, zo niet verwaarloosbaar worden. Wordt 7090 daarentegen niet doorbroken dan zou de beweging omlaag toch nog plaats kunnen vinden. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 12 jan 2011, 19.35u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

11 jan 09.15u: Kopers direct in de aanval gegaan

11 jan 10.00u: AEX staat bij toppen van dit jaar

11 jan 11.00u: Top van vorige week is uitgenomen

11 jan 12.00u: Kopers zorgen voor steun rond 360

11 jan 13.00u: Markt houdt de blik nog naar boven

11 jan 14.00u: AEX hoger vanaf steun rond 360,3

11 jan 15.00u: Beursindex staat weer wat hoger

11 jan 16.00u: AEX onder stijgende lijn geraakt

11 jan 17.00u: Beursgraadmeter verder gestegen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven