ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 140111

  • Er heeft zich deze week een belangrijke ontwikkeling voorgedaan. De AEX is namelijk boven de stippellijn gesloten die door de top op 358,2 uit april van vorig jaar loopt. Dit maakt zoals ik afgelopen woensdag in mijn slotanalyse bij de maandgrafiek vaststelde een voortzetting naar het gebied 374 - 378,4 waarschijnlijk, mits de AEX niet terugvalt onder 358,2. Zou dat laatste namelijk wel gebeuren dan wordt de doorbraak teruggedraaid, waarop we dan alsnog op een daling zouden moeten gaan rekenen. Vooralsnog echter moeten we uitgaan van een vervolg naar boven.

AEX daggrafiek 140111

  • In de daggrafiek ziet u dat we vandaag steun vonden bij die stippellijn op 358,2 waar ik hierboven bij de weekgrafiek over schreef. We zijn er iets onder geweest, maar er uiteindelijk ruim boven gesloten. De grens fungeert als steunniveau en vormt zolang dat zo blijft de basis voor een vervolg naar boven.

  • Het eerste doel waar dat vervolg ons naartoe kan brengen is lijn j. Deze lijn ligt aanstaande maandag rond 364,2. 

  • De Amerikaanse beurzen zijn aanstaande maandag gesloten vanwege Martin Luther King Day. Het volume is laag op dergelijke dagen en daar maakt de markt meestal dankbaar gebruik van om op een gemakkelijk wijze een stijging te realiseren. De grens 364,2 moet bij dunne handel haalbaar zijn, als er in het weekend tenminste geen verstorend nieuws komt en de Amerikaanse beurzen vanavond een goed slot neerzetten.

AEX daggrafiek BB 140111

  • De Bollinger Bands staan een stijging niet in de weg. De lijnen van deze indicator stijgen en geven daarmee een opwaartse trend weer. Het vormt geen garantie voor een stijging, maar geeft wel aan dat er een goede kans is dat we verder omhoog gaan.

AEX uurgrafiek 140111

  • In de uurgrafiek is een harde bodem ontstaan rond 358,2 en het 50% Fibonacci niveau van de stijging 353,6 - 362,4. De beursgraadmeter is vanaf die bodem scherp opgelopen, waarmee de opwaartse trend is hervat. Het ligt voor de hand dat we verder omhoog gaan. We moeten daarvoor nog wel de potentiŽle weerstand rond 361,4 blijvend uitnemen, dat lukte vanmiddag net niet. Het hoogste punt van vanmiddag lag rond 361,6. Breken we door die grens en blijven we erboven dan gaan we naar 362,4 of hoger.

  • Toch kun je nooit uitsluiten dat er een top ontstaat bij een beeld als dit. Er kan immers nog van alles gebeuren. Dit krijgt uiteraard mijn aandacht.

AEX kwartiergrafiek 140111

  • Er is nog geen enkel teken van topvorming, daarom wil ik daar nog niet op vooruitlopen. Stijgen we aanstaande maandag niet verder en komen we onder lijn o dan zal ik met Fibonacci lijnen alsnog de mogelijke steunniveaus bepalen, Dat wil ik nu nog niet doen, want dat zou voorbarig zijn. Zolang we ons boven lijn o bevinden ligt de grens 362,4 immers binnen handbereik, want dan is een vervolg naar boven het meest logisch. Ik volg de ontwikkelingen ten aanzien van deze lijn in verband met een eventuele doorbraak vanzelfsprekend wel goed. De lijn is namelijk erg steil en kan niet lang standhouden.

Resumerend: 

De AEX heeft de week doordat we er vandaag steun vonden afgesloten boven 358,2. Zolang we er nu maar boven blijven zijn we zoals ik afgelopen woensdag constateerde onderweg naar het gebied 374 - 378,4. Eerst krijgen we echter te maken met lijn j, een lijn die maandag rond 364,2 ligt en waar we naar toe gaan zodra we door 362,4 weten te breken. We dienen dan af te rekenen met het potentiŽle weerstandsniveau 361,4. Dat is nog niet blijvend doorbroken en dat wil zeggen dat er eventueel nog een top kan volgen bij deze grens. Dat kan niet meer als we boven 361,6 komen en blijven, dan gaan we naar 362,4 of hoger. Wordt het hoogste punt van vanmiddag 361,6 daarentegen een top dan plaats ik maandag in mijn updates Fibonacci lijnen om de mogelijke steunniveaus vast te stellen. Dat wil ik nu nog niet doen, zolang we boven lijn o in de kwartiergrafiek koersen is een vervolg naar boven tenslotte de meest logische stap. Een trend is een trend tot anders blijkt, wat ook opgaat voor een korte termijn beweging.

En dan nog dit...

Precies een week geleden meldde ik op deze plaats voor de euro uit te gaan van een daling naar $1,26. De ontwikkeling van deze week dwingt me dit te herzien, de euro is namelijk een stuk sterker geworden.

  • De euro is door twee factoren gestegen. De eerste positieve invloed kwam van de als succesvol beschouwde plaatsing van Portugese, Spaanse en Italiaanse leningen. Een tweede stimulans ging uit van ECB-president Trichet die meldde in de nabije toekomst  een renteverhoging niet uit te sluiten als toenemende inflatie een hogere rente noodzakelijk zou maken. Deze beide factoren zorgden voor een sterk herstel van de euro ten opzichte van de dollar. 
  • De munt was vorige week vrijdag onder het 76,4% niveau geraakt, waarop ik uitging van een daling naar het 100% niveau $1,26. Dat moet ik nu herzien. Waar de munt nu heen gaat weet ik echter nog niet. Er ligt namelijk weerstand rond toppen die in december tussen $1,343 en $1,35 zijn gerealiseerd. Zolang die grenzen niet uitgenomen zijn kan er wederom een top ontstaan, waarop het dan ondoenlijk zou zijn om een prognose te geven. Ik wacht dus noodgedwongen eerst maar af wat de munt doet ten opzichte van de top op $1,35. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 14 jan 2011, 19.12u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

14 jan 09.15u: Dalende korte termijn lijn intact

14 jan 10.00u: Het wachten is op duidelijkheid

14 jan 11.00u: AEX-index komt meer onder druk

14 jan 12.00u: Kopers bevechten de daling nog

14 jan 13.15u: AEX is uiteindelijk verder gedaald

14 jan 14.00u: Vooralsnog steun rond 50% niveau

14 jan 15.00u: Steun Fibonacci niveau nog intact

14 jan 16.00u: Herstel na opening beurzen in VS

14 jan 17.00u: AEX-index boven slot van gisteren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven