ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 020211

  • Er is vandaag een groene candle ontstaan, maar de winst bleef beperkt tot 0,08%. De stijging kwam tot stand in de slotveiling, om 17.30u stond de index namelijk nog onder het slot van gisteren. Grote spelers vonden het kennelijk beter om de index in hun onderonsje nabeurs nog even op groen te zetten. Veel scheelt het in de analyse echter niet. De candle van vandaag staat namelijk met het lichaam onder lijn j en die lijn is daardoor intact gebleven als weerstandslijn, dit ondanks het feit dat we er vanmorgen wel boven zijn geweest. De lijn is de bovenkant van de stijgende driehoek met divergerende lijnen f-j en dat is een potentieel toppatroon. Zo'n patroon vormt over het algemeen een voorbode voor een daling. Het is afgerond zodra er een uitbraak naar beneden staat, wat hier dus een daling onder lijn f zou zijn. We doen er goed aan zolang lijn j niet alsnog doorbroken wordt rekening te houden met een daling naar de onderkant van het patroon of lager.

  • We staan echter nog dichtbij lijn j, wat wil zeggen dat een doorbraak verhoudingsgewijs eenvoudig te realiseren is. Zo'n uitbraak naar boven zou het patroon ongeldig maken en een vervolg naar boven geven. Lijn j loopt morgen in deze grafiek rond 368,5 en de top van vandaag lag rond 368,9. Breken we door beide grenzen en blijven we daar vervolgens ook boven dan krijgen we dat vervolg omhoog.

  • Een daling is echter aannemelijker, tot die conclusie kom ik aan de hand van de volgende grafiek.

AEX daggrafiek BB 020211

  • De index staat met het lichaam van de candle van vandaag boven de Bollinger Bands. Dit duurt over het algemeen niet zo lang, meestal volgt er snel een terugkeer binnen de banden. Dat zou morgen al kunnen gebeuren.

AEX uurgrafiek 020211

  • De uurgrafiek toont ons een complex beeld. Het dalend kanaal i-i' kan ten opzichte van de stijging van de voorgaande dagen gezien worden als een vlag. De uitbraak naar boven zou een vervolg naar boven en dus een nieuwe aanval op lijn j betekenen.

  • Het stijgend kanaal k-k' is echter ook een vlag, namelijk ten opzichte van het kanaal i-i'. Dit patroon, dat nog niet af is, vormt een aanwijzing voor een vervolg naar beneden. Het is morgen de ontwikkeling ten opzichte van de lijnen k en k' die uitsluitsel moet geven.

AEX kwartiergrafiek 020211

  • Ik heb de lijnen k en k' overgenomen in de kwartiergrafiek, zodat we morgen na de eerste candle al meteen zouden kunnen weten waar we aan toe zijn. Breken we naar boven uit het patroon dan gaat de afronding van de vlag k-k' niet door, de beurs opent dan wederom de aanval op lijn j in de daggrafiek en de uurgrafiek. Verlaten we de vlag naar beneden dan wordt het patroon wel afgerond, wat een vervolg naar beneden zou geven. Het vervolg is ongewis zolang we ons tussen de lijnen k en k' bevinden.
  • Gaan we omlaag dan is er een reeks van potentiŽle steunniveaus. De reeks wordt gevormd door magenta en blauwe stippellijnen. De magenta stippellijnen zijn Fibonacci niveaus van de stijging 357,3 - 368,9. De blauwe stippellijnen zijn doorbroken weerstandsniveaus waar nu steun zou kunnen liggen. Het gaat om de volgende grenzen: 365,1, 364,5, 364,4, 363,9, 363,1, 392,9 en 361,7.

Resumerend: 

De AEX is vandaag even boven de omgekeerde driehoek f-j geweest, maar erbinnen gesloten. Deze driehoek is een potentieel toppatroon. Combineer ik dit gegeven met het feit dat het lichaam van de candle van vandaag boven de Bollinger Bands staat dan kom ik tot de conclusie dat de kans op een daling het grootst is. Helemaal zeker is dit echter nog niet, want we staan tenslotte nog dichtbij lijn j en kunnen er dus nog doorheen breken. Zouden we morgen stijgen boven 368,5 en 368,9 en daarboven blijven dan is dat het geval. We gaan dan toch nog verder naar boven. Voor de korte termijn draait alles om de beweging ten opzichte van het kanaal k-k' in de kwartiergrafiek. Breken we naar boven uit dan gaan we in de aanval op de grenzen 368,5 en 368,9. Breken we naar beneden uit dan wordt het kanaal afgerond als vlag, waarmee we dan de daling oppakken. Mogelijke steunniveaus vinden we dan rond 365,1, 364,5, 364,4, 363,9, 363,1, 392,9 en 361,7. Zolang we ons binnen het patroon k-k' bevinden is het onzeker wat we gaan doen.

En dan nog dit...

Op 19 januari jongstleden vertelde ik u dat er een nieuw kanaal was ontstaan in de daggrafiek van de DAX. Ik nam aan dat er een daling naar de onderzijde van het kanaal zou volgen, maar die onderzijde heeft de index niet bereikt.

  • De DAX is nog voordat lijn p werd bereikt teruggekeerd naar boven en beleggers probeerden de Duitse graadmeter vandaag boven lijn t te tillen. Dit is niet gelukt, want het lichaam van de vandaag gevormde candle bleef onder de lijn. Het kanaal p-t is nog intact, eventueel kan er dus alsnog een daling naar lijn p volgen. Dit verandert uiteraard mocht de DAX alsnog naar boven door lijn t breken. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 2 feb 2011, 19.05u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

2 feb 09.15u: AEX aan bovenzijde patroon gestart

2 feb 10.00u: Uitbraak naar boven lijkt te mislukken

2 feb 11.00u: Index teruggekeerd binnen patroon

2 feb 12.00u: Beursgraadmeter is licht opgelopen

2 feb 13.00u: AEX-index nu onder slot van gisteren

2 feb 14.00u: Vooralsnog een wig in ontwikkeling

ING: Aan de bovenkant van een stijgend kanaal

2 feb 15.00u: Cijfer had geen positieve invloed

2 feb 16.00u: Voorzichtig herstel in laatste candles

2 feb 17.00u: Opgaande beweging in vorm van vlag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven