ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 141211

  • Het slot van vandaag ligt 2,15% onder dat van gisteren, waarmee er op de groene candle van gisteren weer een rode is gevolgd. De candle heeft de AEX aan de onderkant van de vlag gebracht die volgens deze daggrafiek nog steeds in ontwikkeling is. Er staat de markt zolang de index niet naar beneden uit dit patroon breekt nog altijd een voortzetting naar boven open, waarvoor dan uiteraard een uitbraak naar boven noodzakelijk is. De bovenkant van het patroon loopt morgen rond 297,9, de onderzijde in de buurt van 289,9. Dit zijn de grenzen aan de hand waarvan ik morgen volg hoe het er met betrekking tot de vlag voorstaat.

  • De daling heeft ons onder het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 268,7 - 303,1 gebracht en dat maakt vanuit de Fibonacci theorie gezien het 50% niveau rond 288,9 tot het eerstvolgende koersdoel. We zouden dientengevolge naar beneden uit de vlag kunnen gaan breken, waarop het patroon zijn geldigheid en dus ook zijn bruikbaarheid zou verliezen. Een eventuele daling onder het 50% niveau zou een gang naar het 61,8% niveau rond 284,2 als gevolg hebben.

  • Omdat we op de onderkant van de vlag zijn geëindigd is er echter een kans dat we morgen stijgen. Blijkt dat morgen inderdaad te gebeuren dan kijk ik uiteraard wat het verloop ten opzichte van de bovenkant van de vlag 297,9 wordt, maar ik let ook op de stappen ten opzichte van de stippellijn rond 295,9. Die lijn zou nu we er weer onder staan opnieuw weerstandslijn kunnen worden.

AEX daggrafiek BB 141211

  • Iets onder de slotstand van vandaag, namelijk rond 291,4, vinden we morgen de middellijn van de Bollinger Bands. Er kan eventueel steun gevonden worden in de buurt van deze lijn, dat is dus morgen enige aandacht waard.

AEX uurgrafiek 141211

  • Als we morgen verder zouden dalen is lijn u in de uurgrafiek een potentiële steunlijn. Daar zal ik dus zeker op letten.

AEX kwartiergrafiek 141211

  • Stijgen we dan gaat mijn attentie uit naar de ontwikkeling ten opzichte van lijn z die ik in de kwartiergrafiek getekend heb. De korte termijn beweging is zolang de aandelenmarktindex onder deze lijn koerst naar beneden gericht. Een eventuele doorbraak door deze lijn zou betekenen dat de markt een herstelpoging waagt, een poging waarvoor ik dan in mijn updates de mogelijke weerstandsniveaus zou bepalen.
  • Beleggers hebben de handelsdag in een sombere stemming afgesloten. De AEX is namelijk op het laagste punt van de dag gesloten. Dit maakt het voorbarig om het nu al over weerstandsniveaus te hebben. Laten we morgenochtend eerst maar eens kijken of men kiest voor een vervolg naar beneden of een poging tot herstel. Op dit moment ziet het er niet best uit.

Resumerend: 

De AEX is in de daggrafiek naar de onderkant van de vlag gedaald. Als de markt dit patroon geldig wil houden en de mogelijkheid wil behouden dat het met een uitbraak naar boven wordt afgerond moet zij in ieder geval voorkomen dat er een uitbraak naar beneden komt. De onderkant van de vlag ligt morgen rond 289,9 en dat niveau is dus een potentieel steunniveau. Zouden we daaronder geraken dan gaan we naar het 50% niveau in de daggrafiek rond 288,9 of eventueel, bij een daling eronder, naar het 61,8% niveau rond 284,2. Onderweg volg ik dan wel of de middellijn van de Bollinger Bands in de daggrafiek of lijn u in de uurgrafiek eventueel nog een rol spelen als steunlijn. Veert de index morgen op dan telt het verloop ten opzichte van lijn z in de kwartiergrafiek. De korte trend is zolang we niet door die lijn breken naar beneden gericht. Zouden we echter door die lijn breken dan gaat het om een serieuze herstelpoging. Weerstand kan er dan liggen rond 295,9 en andere grenzen geef ik u dan in mijn updates. Waar het dan echter om gaat is om de stappen die worden gezet ten opzichte van de bovenkant van de vlag die morgen rond 297,9 te vinden is. Een eventuele doorbraak naar boven zou namelijk alsnog de afronding van het patroon en een voortzetting naar boven inhouden. Ook dat is, naast mogelijke negatieve ontwikkelingen, uiteraard iets om in de gaten te houden.

En dan nog dit...

De Nasdaq heeft vandaag het gap waarmee op 30 november jongstleden een island reversal patroon ontstond alsnog gesloten. Dit heeft ongebruikelijk lang geduurd, zo lang dat ik even dacht dat het zelden voorkomende bodempatroon in de grafiek zou blijven staan. Dat bleek bij nader inzien dus toch niet het geval.

  • Op 30 november jongstleden ontstond er een gap in deze grafiek, waarmee de candles van 21 tot en met 29 november gescheiden werden van de overige candles in de grafiek. De candles vormden een bodempatroon met de naam island reversal patroon. Dit patroon komt niet vaak voor, meestal wordt het tweede gap namelijk alsnog gesloten. Dit leek echter lange tijd niet te gebeuren. Vandaag is de Nasdaq dan toch teruggekeerd naar de onderkant van het gap, waarmee dat alsnog gesloten is en het bodempatroon teniet is gedaan. De Amerikaanse index heeft tevens het 61,8% niveau van de laatste opwaartse beweging bereikt dat rond 2530 ligt. Er kan, temeer daar er steun kan liggen in de buurt van de onderkant van een gap, een bodem worden neergezet op dit niveau. Zou de graadmeter daarentegen sluiten onder deze grens 2530 dan ligt een terugkeer naar de bodem rond 2440 het meest voor de hand. Het wordt hiermee een boeiende beursavond. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 14 dec 2011, 18.44u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

14 dec 09.15u: Eerste candle is een hammer

14 dec 10.00u: Na hammer twee inverted hammers

14 dec 11.00u: Weer een hammer in de uurgrafiek

Euro gedaald naar 61,8% niveau (valutaplaza)

14 dec 12.00u: De hammer werd niet bevestigd

14 dec 13.00u: AEX afgelopen uur verder gedaald

14 dec 14.00u: Kopers gaan de strijd weer aan

14 dec 15.00u: Korte termijn top rond 50% niveau

ASMI: Koersverloop in een beslissende fase

14 dec 16.00u: AEX terug bij bodem van vanmiddag

14 dec 17.00u: Bodem van vanmiddag nu weerstand

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven