ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 090910

  • De AEX is vandaag wederom behoorlijk gestegen, het slot lag namelijk 0,95% boven dat van gisteren. Het belangrijkste gegeven van de dag is dat de beursindex hiermee door het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 341 - 308,5 rond 333,3 gebroken is. Een stijging boven een 76,4% niveau maakt in algemene zin een terugkeer naar het 100% niveau aannemelijk. Er is dus veel te zeggen voor een terugkeer naar 341.

  • Het hoogste punt van vandaag ligt evenwel precies op lijn f die ik door toppen van 26 april en 5 augustus jongstleden heb getekend. Deze lijn blijkt gedurende de beursdag weerstand te hebben geboden. Dit gegeven zorgt ervoor dat we niet blindelings uit kunnen gaan van een vervolg naar 341. Om verder te kunnen stijgen zal tenslotte eerst lijn f gepasseerd moeten worden. Deze lijn ligt morgen ongeveer ter hoogte van het slot van vandaag, dit maakt het eenvoudig te volgen hoe we bewegen in relatie tot deze lijn. Breken we door het hoogste punt van vandaag 335,2 dan zijn we er zeker doorheen, de tijd is dan rijp voor een terugkeer naar 341.

  • Blijven we overigens onder lijn f dan zou deze lijn in principe voor een nieuwe dalingsronde kunnen zorgen, laten we ons daar dus wel van bewust zijn. Het is zolang we nog niet door lijn f heen zijn nog geen gelopen race voor de bulls in Amsterdam, wat overigens niet wegneemt dat zij de afgelopen dagen een sterke prestatie hebben geleverd. Ik ben erg benieuwd hoe dit straks uitpakt.

AEX daggrafiek BB 090910

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands blijkt de index inmiddels bijna aangekomen te zijn bij de bovenste lijn van deze indicator. Deze lijn kan eventueel weerstand vormen, al is de kans daarop in dit geval minder groot dan wanneer de lijn horizontaal had gelopen. De AEX zou eventueel samen met de bovenste lijn op kunnen gaan trekken naar boven, om zo een stijgende trend te starten.

AEX uurgrafiek 090910

  • De beursindex heeft in de uurgrafiek aan het eind van de middag het stijgend korte termijn trendkanaal e-e' dat ik vanmiddag tekende aan de onderzijde verlaten. Dit deed de markt niets, de AEX trachtte namelijk direct terug te keren binnen het kanaal. Dit heet het testen van de uitbraak. Normaliter wordt een onderkant van een kanaal in een situatie als deze een weerstandslijn, waarna de daling die startte met een uitbraak wordt vervolgd. In het onderhavige geval is er echter aanleiding om daaraan te twijfelen.

AEX kwartiergrafiek 090910

  • Die twijfel komt voort uit het feit dat de beursindex vanmiddag steun vond rond het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 332,6 - 335,2. De vorming van een bodem op zo'n niveau wil zeggen dat de kans op een voortzetting naar boven het grootst is. Dit blijft zo zolang we niet door 333,5 zakken, het laagste punt van het tweede deel van de middag. Stijgen we inderdaad verder dan staan we direct boven lijn f in de daggrafiek. Breken we dan ook nog door de top rond 335,2 dan stijgen we verder in de richting van de top rond 341 die ik bij de daggrafiek besprak.
  • De Fibonacci lijnen leveren direct een eerste koersdoel op mochten we door 333,5 zakken, dat zou namelijk een terugkeer naar 332,6 inhouden. Daar zouden we dan moeten gaan volgen of er een bodem komt, om van daaruit verder te redeneren.

Resumerend: 

De AEX boekte vandaag een winst van bijna een procent en brak daarmee op overtuigende wijze door het 76,4% niveau in de daggrafiek. Dit zou normaliter resulteren in een vervolg naar de top rond 341, ware het niet dat we lijn f nog als weerstandslijn hebben. Die lijn ligt morgen rond het slot van vandaag. Wil de AEX dus verder oplopen naar 341 dan moeten we allereerst stijgen en vervolgens door de top van vandaag breken die rond 335,2 is neergezet. De bodem op het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek maakt dit tot een ontwikkeling die zonder meer mogelijk moet worden geacht. De zaak is zolang we met de beursgraadmeter onder lijn f koersen echter nog geen gelopen race, wat reden is om een daling niet uit te sluiten. Steun lag er vanmiddag rond 333,5, zakken we door die grens dan gaan we terug naar 332,6. Daar zullen we dan moeten gaan bekijken of het er van een bodem komt, om daar vervolgens nieuwe gevolgtrekkingen aan te ontlenen.

En dan nog dit...

We bevinden ons in een cruciale fase in het koersverloop van de Europese beurzen. Gisteren schreef ik over de FTSE100 en het 61,8% niveau waar deze index tegenaan stond. Ik kan u vertellen dat de Britse beursgraadmeter dit niveau doorbroken heeft, waarmee de weg naar de apriltop rond 5833 open ligt. Niet alle indices zijn echter al zover, de stap van de Britse beurs zou prematuur kunnen blijken op het moment dat de andere Europese beurzen niet meegaan. Ik denk bijvoorbeeld aan de Eurostoxx50 waarvan hieronder de daggrafiek volgt.

  • De Dow Jones Eurostoxx50 index is aangekomen bij de stippellijn rond 2790 waar twee keer eerder weerstand lag. De index brak hier begin augustus doorheen, maar dit werd een valse uitbraak. Nu probeert deze pan-Europese graadmeter het opnieuw. Weet de index af te rekenen met 2790 dan kan alleen nog de top rond 2850 de index nog afhouden van een vervolg naar boven. Wordt er rond 2790 daarentegen wederom een top gemaakt dan wordt het vervolg afhankelijk van de plaats waarop de volgende bodem wordt neergezet. Zolang de graadmeter dan echter maar boven lijn o en de bodem rond 2565 blijft zijn er ook dan nog mogelijkheden voor een stijging. Het ziet er vooralsnog dus hoe dan ook goed uit. Morgen wordt op grond van de huidige positie in ieder geval de dag van de waarheid, want dan moet blijken of de Eurostoxx50 de grens 2790 weet te verschalken. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst donderdag 9 sep 2010, 18.49u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 sep 09.15u: Licht negatieve opening voor AEX

9 sep 10.00u: Veel steun rond onderkant hammer

9 sep 11.00u: AEX snel naar recente top gestegen

9 sep 12.00u: Index bij 76,4% niveau daggrafiek

9 sep 13.00u: AEX is ingehaald door de trendlijn

9 sep 14.00u: Beursindex nu dan toch wat gedaald

9 sep 15.00u: Markt blij met Amerikaanse cijfers

9 sep 16.00u: Lijn daggrafiek vraagt om aandacht

9 sep 17.00u: AEX nu onder korte termijn kanaal

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven