ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 080910

  • Gisteren zagen we de vorming van een zogenaamde evening star, een potentieel toppatroon. Het patroon had nog bevestiging nodig. Het leek er vanmorgen tot 12u op dat die bevestiging ook zou komen, want de AEX stond op dat moment namelijk op verlies. Om 12u werd echter bekend dat Portugal met succes een obligatielening had geplaatst en de markt zag daarin een aanleiding om fors te gaan kopen. De AEX is uiteindelijk 1,1% gestegen en dat heeft een groene candle opgeleverd die zijn voorganger geheel omvat. De evening star van gisteren is niet bevestigd, in plaats daarvan heeft deze dag ons een engulfing bullish line opgeleverd. Dit type candle is het sterkst als er een daling aan vooraf is gegaan. Dat is hier niet het geval, maar de candle betekent echter wel een omslag. Kopers hebben het initiatief dat gisteren nog bij de verkopers lag overgenomen.

  • Het gevolg van deze ontwikkeling is dat de AEX-index nu toch weer in de richting van het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 341 - 308,5 rond 333,3 beweegt. Naar die grens gaan we in het geval we door de recente top rond 332,5 zouden breken. Een eventuele doorbraak door het 76,4% niveau zou vervolgens een terugkeer naar de top rond 341 betekenen. Dit zijn de mogelijkheden naar boven.

  • Belangrijk is uiteraard het laagste punt van vandaag rond 324,9. Mocht er zich een daling onder dat niveau voordoen dan verslechtert het beeld weer. Deze ontwikkeling is op grond van de candle van vandaag minder waarschijnlijk, maar ik vermeld deze optie desondanks. Er kan nog van alles gebeuren vanavond en ik wil daarom geen enkele mogelijkheid onbesproken laten.

AEX daggrafiek BB 080910

  • Zouden we morgen verder stijgen dan krijgen we te maken met de bovenste lijn van de Bollinger Bands in deze tweede daggrafiek. Deze lijn kan weerstand vormen en daar moeten we dus als we verder omhoog gaan zeker op letten.

AEX uurgrafiek 080910

  • Beleggers aan de Amsterdamse beurs werden vanaf 16.00u vanmiddag wat voorzichtiger dan de uren ervoor. Er ontstonden twee inverted hammers waaruit blijkt dat er op dit niveau eventueel een top zou kunnen ontstaan. De eerste candle van morgenochtend die om 10.00u wordt afgerond wordt bepalend of het wel of geen top wordt, die gaat de inverted hammers namelijk al dan niet bevestigen.

AEX kwartiergrafiek 080910

  • De behoedzaamheid van vanmiddag kan echter ook in positieve zin worden uitgelegd. De mogelijke top gevormd door twee inverted hammers in de uurgrafiek blijkt als je het in de kwartiergrafiek gedetailleerder gaat bekijken een driehoek te zijn. Een driehoek is een voortzettingspatroon, hetgeen duidt op een voortzetting naar boven. Morgen moet blijken wat het zwaarst telt, de inverted hammers of de driehoek.

Resumerend: 

Gisteren nog leek er een top te zijn ontstaan, een dag later staat er al weer een candle in de daggrafiek die uitwijst dat we verder omhoog kunnen. Het kan verkeren. De AEX staat net onder de recente top rond 332,5, breken we door die top dan gaan we verder naar 333,3. Zouden we er vervolgens ook in slagen om dat niveau uit te nemen dan keren we terug naar 341. De uurgrafiek en de kwartiergrafiek geven echter nog een verschillend beeld. In de uurgrafiek wijzen de laatste twee candles namelijk op een potentiŽle top, terwijl er in de kwartiergrafiek een driehoek staat die zegt dat een stijging het meest waarschijnlijk is. Morgenochtend moet blijken welke optie het wordt, daar borduur ik vervolgens in de updates op door.

En dan nog dit...

Er leek gisteren in de daggrafiek van de FTSE100 een top te zijn ontstaan, maar daarin heeft Portugal verandering gebracht. Dit wil ik vanavond kort met u bespreken.

  • Eergisteren ontstond er een inverted hammer en die werd gisteren middels een rode candle bevestigd. Dit was gezien het feit dat dit zich afspeelde rond het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 5833 - 4790 een belangrijke ontwikkeling, want het gaf aan dat het aannemelijk was dat er zich hier een top aan het ontwikkelen was. De candle van vandaag heeft dit beeld gewijzigd. De FTSE100 is namelijk vlakbij het 61,8% niveau dat rond 5435 ligt geŽindigd en kan dit niveau dus eventueel alsnog doorbreken. Een dergelijke doorbraak zou een cruciale stap zijn in het koersverloop van deze index, want het zou een terugkeer naar de stippellijn rond 5833 waarschijnlijk maken. Goed in de gaten houden dus, deze index. Gaat de FTSE immers sterk stijgen, dan mogen we dat van onze AEX tenslotte ook verwachten. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 8 sep 2010, 18.43u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

8 sep 09.15u: Beperkte daling van de AEX-index

8 sep 10.00u: AEX heeft daling opnieuw opgepakt

8 sep 11.00u: Vlag in wording in kwartiergrafiek

8 sep 12.15u: Vlag omgezet in W-vormige bodem

8 sep 13.00u: Felle, maar onverklaarbare stijging

8 sep 14.00u: Hoger door staatsobligaties Portugal

8 sep 15.00u: Dubbele top AEX-index rond 330,2

Nutreco: Weerstand gevonden rond 76,4% niveau

8 sep 16.00u: AEX overtuigend door weerstand

8 sep 17.00u: Inverted hammer in de uurgrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven