ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 030910

  • De aandelenmarkt heeft deze week winst geboekt, zoals uit de nieuwe candle in de weekgrafiek blijkt. Zij doet wederom een poging om het van een vervolg naar boven te laten komen. Belangrijk gegeven is dat dit ons opnieuw aan de bovenzijde van de diamant heeft gebracht, een patroon dat ik enkele weken geleden met donkergrijze lijnen overgenomen heb uit de maandgrafiek. De markt tracht het patroon naar boven te verlaten en er zo een vlag van te maken. Ik schreef hier vanmiddag voor Beursplaza een column over met de titel September wordt de beslissende maand. De uitbraak is echter nog niet gerealiseerd en dat houdt in dat nog niet duidelijk is geworden of we een eindejaarsrally tegemoet mogen zien of uit moeten gaan van een fikse daling. De richting waarin we uitbreken uit de diamant is daarvoor bepalend, zolang we geen uitbraak hebben gehad is het onzekerheid troef.

AEX daggrafiek 030910

  • Negeer ik de weekgrafiek en kijk ik puur naar de daggrafiek dan zouden we verder moeten stijgen. De AEX is namelijk boven het 61,8% van de daling 341 - 308,5 geraakt, wat als er geen potentiŽle diamant zou zijn zou moeten resulteren in een terugkeer naar 341. Vanmiddag heb ik als tussenstop nog het 76,4% niveau rond 333,3 toegevoegd, waar we dan naar toe zouden moeten gaan en doorheen zouden moeten breken. Ik ga de komende week uiteraard volgen of dit wellicht gebeurt.

AEX daggrafiek BB 030910

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft zowel een opmars naar de bovenste lijn van de indicator als een terugkeer naar de middellijn als mogelijkheid. Een concrete aanwijzing geeft deze indicator, die ik alleen gebruik omdat hij mogelijke steun- of weerstandsniveaus geeft, dus niet. Snel naar de uurgrafiek dan maar.

AEX uurgrafiek 030910

  • In die uurgrafiek ontstond vanmiddag een enorm potentieel toppatroon met de naam evening star. Het patroon werd niet bevestigd, maar daar wil ik omdat het bij de laatste candle om niet meer dan een half uur handel ging nog geen conclusie uit trekken. Ik wacht de eerste candle van aanstaande maandag af, die moet uitsluitsel geven omtrent eventuele bevestiging van deze top.

AEX kwartiergrafiek 030910

  • Omdat ik het toch wat concreter wil maken dan alleen de opmerking dat ik het eerste uur van maandag afwacht noem ik aan de hand van de kwartiergrafiek een paar niveaus waar ik op let. De dubbele top rond 332,5 is het belangrijkst. Breken we daar immers doorheen dan stijgen we verder naar het 76,4% in de daggrafiek rond 333,3 of eventueel verder.
  • Verder hebben de grenzen 328,3 en 327,5 mijn aandacht. Zakken we door deze beide grenzen dan krijgen we een correctie op de stijging van deze week. Die correctie ga ik dan beoordelen met nieuw te plaatsen retracement-niveaus.

Resumerend: 

De AEX is deze week gestegen en hikt tegen de bovenzijde van de diamant aan die al enige tijd in ontwikkeling is. De beurs tracht een doorbraak naar boven te forceren, in welk geval het patroon zou veranderen in een vlag. De doorbraak is er nochtans op dit moment niet, waardoor ik in het duister tast aangaande het toekomstig koersverloop. Feitelijk heb ik pas wat concreets in handen zodra we ofwel een uitbraak naar boven ofwel een uitbraak naar beneden hebben gezien, want dan weet ik of het om een voorzetting naar boven of om een lange termijn omkeer gaat. Aanstaande maandag telt uiteraard de ontwikkeling ten opzichte van de top 332,5 van vandaag. Komen we daarboven dan zetten we de opmars naar boven voort en gaan naar 333,3 of eventueel hoger. Zakken we daarentegen door 328,3 en 327,5 dan gaan we een correctie in op de stijging van deze week, waarbij dan het potentiŽle toppatroon in de uurgrafiek bevestigd wordt. Doet dit scenario zich voor dan wordt het opnieuw speuren naar mogelijke steunniveaus.

En dan nog dit...

De Amerikaanse indices zijn vandaag gestegen, maar hebben te maken met belangrijke potentiŽle weerstandsgrenzen. Dit wil ik illustreren aan de hand van de daggrafiek van de Nasdaq van 19.00u vanavond.

  • Op 2230 vinden we het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 2309 - 2100. Daar een 61,8% niveau een grens is waar zich een top kan ontwikkelen wil de stijging van de afgelopen dagen ondanks alle optimisme her en der niet zeggen dat deze index vanaf nu verder stijgt. Daarvoor zal er eerst een slotstand boven 2230 uit de bus moeten komen, zodat we zeker weten dat er zich hier geen nieuwe top in de Nasdaq voor gaat doen. Ontstaat er hier namelijk wel een top dan blijft alles onzeker. 
  • Dat de index nog kan dalen blijkt uit het gap dat vandaag is gevormd, we moeten ervan uitgaan dat dit op een zeker moment nog gesloten gaat worden. U zult nu misschien zeggen dat de index nog verder zou moeten stijgen in verband met het nog te sluiten gap van 18 augustus jongstleden. Dat gap speelt echter geen rol meer, alle posities rond dat overgeslagen gebied zijn immers allang gesloten. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst vrijdag 3 sep 2010, 19.12u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 sep 09.15u: Hogere opening beursgraadmeter

3 sep 10.00u: Afgelopen drie kwartier zijwaarts

3 sep 11.00u: AEX blijft de weg omhoog zoeken

3 sep 12.00u: Strijd rond bovenzijde kanaal AEX

3 sep 13.00u: Markt vol optimisme de middag in

3 sep 14.00u: Kleine candles, de markt wacht af

3 sep 15.00u: Euforische stemming na cijfers VS

3 sep 16.15u: Stemmingswisseling door ISM-index

September wordt de beslissende maand (column Beursplaza)

3 sep 17.00u: Gap AEX van vanmiddag gesloten

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven