ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX maandgrafiek 310310

 • De beursmaand maart is beŽindigd en ik start deze analyse dus met de maandgrafiek. In deze grafiek brak de AEX vorige maand naar beneden uit het stijgend trendkanaal x-a. Deze maand is de index teruggekeerd bij lijn a, de graadmeter is de lijn aan het testen. Normaliter moet lijn a nu weerstand gaan vormen, waardoor de index de komende maand een daling inzet. Dat is althans de meest voorkomende ontwikkeling na een uitbraak uit een kanaal en een terugkeer bij de onderkant ervan.

 • Complicerend is echter dat we gesloten zijn boven het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195. Dit maakt vanuit de Fibonacci methode gezien een voortzetting naar het 50% niveau rond 380 punten aannemelijk.

 • De Fibonacci methode gaat nochtans niet boven trendlijnen, daarom hebben we geen zekerheid omtrent een eventuele stijging naar 380 punten. Die zekerheid hebben we pas mocht de AEX naar boven door lijn a breken en zo weer terugkeren binnen het vorige maand verlaten kanaal. Hier zal ik uiteraard op letten, met de kanttekening dat ik er zolang lijn a niet doorbroken is van uit zal gaan dat deze weerstand vormt. Dat is tenslotte de meest voor de hand liggende ontwikkeling volgend op een uitbraak.

AEX daggrafiek 310310

 • In de daggrafiek is al enige tijd een patroon te zien dat op een daling wijst. Het gaat om de wijder wordende driehoek gevormd door de lijnen a en j, in vaktermen een broadening formation genoemd. Het gaat om een omkeerpatroon. Er ging een stijging aan vooraf, wat wil zeggen dat ik ervan uit ga dat we op een zeker moment naar lijn j zullen dalen, om daar dan vervolgens naar beneden doorheen te breken.

 • Wat ik niet weet is of we eerst lijn a nog een keer op gaan zoeken, die mogelijkheid bestaat namelijk nog. Mochten we blijvend door de stippellijn op 345,6 en de recente top rond 346,1 breken dan is dat de stap die we gaan zetten. Lijn a ligt morgen op ongeveer 350,4.

 • Komen we daarentegen onder het laagste punt van vandaag 342,2 dan begeven we ons met de index richting lijn j.

AEX daggrafiek BB 310310

 • Uit de daggrafiek met Bollinger Bands krijg ik sterk de indruk dat ons een felle beweging te wachten staat. De banden versmallen namelijk in een rap tempo, wat vaak een voorbode is voor een heftige beweging. Helaas is aan de hand van deze indicator niet te zeggen in welke richting deze beweging zich voor zal doen.

AEX uurgrafiek 310310

 • Het koersverloop van vandaag heeft ervoor gezorgd dat we nu te maken hebben met een zijwaartse beweging tussen de stippellijn op 342,5 en 346. De uitbraakrichting wordt bepalend voor het daaropvolgende doel, een doel dat ik zal bepalen door het patroon om te klappen in de richting van de uitbraak. Dit geeft bij een uitbraak naar boven door 346 een doel van 349,5, wat lijn a in de daggrafiek binnen bereik zou brengen. Een uitbraak naar beneden zou een doel van 339 punten geven, een plausibel richtpunt omdat daar al eerder een bodem is ontstaan.

 • Er liggen boven 339 echter nog wel drie mogelijke steunniveaus. Het gaat over het grijze 61,8% niveau van de stijging 339 - 346 rond 341,7, het magenta 38,2% niveau van de stijging 334 - 346 rond 341,4 en het 50% niveau van diezelfde stijging rond 340 punten. Dat zijn potentiŽle steunniveaus waar we ons als we naar beneden uitbreken terdege van bewust moeten zijn. Dit neemt niet weg dat ik bij een daling onder 342,2 de grens 339 als richtpunt zou nemen, onderweg rond de genoemde niveaus 341,7, 341,4 en 340 controlerend dat er zich daar geen bodem voordoet.

AEX kwartiergrafiek 310310

 • In de kwartiergrafiek is een erg groot uitgevallen stijgende wig ontstaan, namelijk het patroon r-r'. Een wig gaat door voor een voortzettingspatroon, wat een daling morgen tot de meest waarschijnlijke gebeurtenis maakt. Het patroon wordt afgerond zodra er zich een uitbraak naar beneden voordoet.
 • In de grafiek ziet u Fibonacci lijnen over de daling 345,7 - 342,2. Het enige nog resterende weerstandsniveau is het 61,8% niveau rond 344,3. Zou de index naar boven door dit niveau en lijn r' breken dan wordt de wig ongeldig en volgt een poging om naar boven door 346 te breken.
 • Rest me een woord te spreken over de laatste candle, namelijk die uit de slotveiling. Die veiling die na 17.30u plaatsvindt is bedoeld om sturing door een enkele order tegen te gaan. Dat is vandaag niet gelukt, de AEX schoot namelijk bijna een punt naar boven. Dit zal met window dressing te maken hebben, zijnde de allerlaatste verschuivingen in de portefeuilles van grote partijen waarmee verliezers omgeruild worden voor winnaars. Dit geeft fondsen die sterk gepresteerd hebben en goed staan in een portefeuille (vaak de bekende namen) een late extra zet, hetgeen tot uiting komt in een stijging van de AEX. Een stijging van bijna een punt is overigens wel stevig in dit verband.

Resumerend: 

De AEX is bijna teruggekeerd bij de onderkant van het kanaal x-a, hetgeen me voorlopig doet aannemen dat we vanaf morgen zullen gaan dalen. Hoewel de Fibonacci methode een vervolg naar 380 punten suggereert mag lijn a verondersteld worden weerstand te zijn. Mochten we wel door lijn a breken dan weten we in ieder geval op welke waarde ons de komende maanden te richten, dat wordt dan 380 punten. In de daggrafiek staat een wijder wordende driehoek die aangeeft dat een daling naar en onder de onderzijde van dat patroon de meest waarschijnlijke optie is. De vraag is echter of we eerst nog een keer naar lijn a gaan. Breken we morgen naar boven door 346,1 dan wordt het eerste doel zoals we bij de uurgrafiek zagen 349,5, waarna we wellicht het resterende deel naar lijn a ook nog af gaan leggen. We vinden de lijn morgen rond 350,4. Komen we onder 342,2 dan gaan we volgens diezelfde grafiek naar 339, waarbij we onderweg rond 341,7, 341,4 en 340 uit moeten kijken voor eventuele bodemvorming. Een daling naar 339 past het beste binnen de op grond van de daggrafiek veronderstelde beweging naar lijn j en lager.

En dan nog dit...

Afgelopen vrijdag schreef ik hier een stukje over de Nikkei. De index was aanbeland bij de januari top en de Japanse markt was dus in de gelegenheid om een doorbraak te realiseren. Die doorbraak is er gekomen. 

 • De Nikkei is gisteren door de januari top gebroken, wat op het eerste gezicht dus een vervolg naar boven suggereert. De candle van vandaag doet me daar vooralsnog anders over denken, ik twijfel althans over dat vervolg naar boven. De candle is een zogenaamde bearish counterattack line, een patroon dat zich eventueel tot een top zou kunnen ontwikkelen. De candle van morgen wordt bepalend. Is het een rode dan wordt de top inderdaad bevestigd. Zou er zich een daling onder de stippellijn rond 10980 voordoen dan wordt de doorbraak een valse beweging, waarop dan alsnog een neerwaartse correctie van de Nikkei zou volgen. Bij een stijging boven 11148, het hoogste punt van de candle van vandaag, zou er daarentegen geen sprake meer zijn van mogelijke topvorming, dat zou een voortzetting naar boven betekenen voor de Japanse beursindex. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 31 mrt 2010, 19.35u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en analyses:

31 mrt 09.15u: Kopers proberen het nogmaals

31 mrt 10.00u: AEX is nog steeds aan het stijgen

31 mrt 11.00u: Graadmeter boven 61,8% niveau

Wereldhave: Naar boven uit tradingrange gebroken

31 mrt 12.00u: Hammers wijzen op steun voor AEX

Unilever: Weerstand rond 76,4% Fibonacci niveau

31 mrt 13.00u: Dubbele top in intraday grafiek

31 mrt 14.00u: Markt vol vertrouwen naar cijfer

31 mrt 14.30u: Vertrouwen bleek niet terecht

31 mrt 15.00u: Bodem 342,5 wordt nu belangrijk

31 mrt 16.00u: Markt tracht daling af te wenden

31 mrt 17.00u: AEX rond het slot van gisteren

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven