ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 260310

  • De beurs heeft deze week ten opzichte van vorige week vrijdag een winst geboekt van anderhalf procent. De AEX is hierdoor boven het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195 gebleven en dat is met nog drie beursdagen in deze maand te gaan een interessant gegeven om mee te nemen. Sluiten we de maand maart aanstaande woensdag namelijk af boven dit 38,2% niveau dat op 336 ligt, dan doorbreken we dat definitief. Dat zou vanuit de Fibonacci methode gezien een vervolg naar het 50% niveau rond 380 aannemelijk maken.

  • Het is echter niet alleen de Fibonacci methode die telt, we dienen ook rekening te houden met lijn a. Die lijn is de onderste lijn van het trendkanaal x-a in bovenstaande grafiek die we al enige tijd aan het testen zijn. Zolang we niet naar boven door lijn a gebroken zijn moeten we er van uit gaan dat deze lijn de begrenzing vormt voor de huidige opwaartse beweging. Een vervolg naar 380 wordt alleen mogelijk als we met de AEX terugkeren boven lijn a.

AEX daggrafiek 260310

  • We zagen eerder deze week in de daggrafiek dat lijn a de bovenzijde is van de wijder wordende driehoek a-j. Een dergelijke driehoek geldt als een omkeerpatroon. Het gegeven dat er een stijging aan voorafging maakt een daling daarom tot het meest waarschijnlijke scenario.

  • De candle van vandaag valt binnen zijn voorganger en is dus een zogenaamde bearish harami. Dit is een potentieel toppatroon, hetgeen de waarschijnlijkheid van een daling vergroot. Het patroon dient aanstaande maandag overigens nog wel bevestigd te worden.

  • Zou dat gebeuren dan ontstaat er een dubbele top op de stippellijn rond 345,6, een dubbele top die dan als startpunt kan gaan fungeren van een daling naar en eventueel onder lijn j. Bij een wijder wordende driehoek past namelijk een uitbraak naar beneden, dus een gang onder lijn j is dan heel wel mogelijk.

  • Mocht de index aanstaande maandag toch stijgen en boven de top van gisteren rond 346 komen dan vervolgt de AEX haar weg naar lijn a. Die lijn ligt aanstaande maandag op 348,2. Zo'n stijging zou de bearish harami ongeldig maken als toppatroon.

AEX daggrafiek BB 260310

  • Voor wat de Bollinger Bands betreft kan er aanstaande maandag zowel een stijging naar de bovenste lijn van de indicator als een daling naar de middellijn volgen.

AEX uurgrafiek 260310

  • Uit de uurgrafiek wordt duidelijk dat de markt nog optimistisch gestemd is. In deze grafiek heeft zich namelijk de vlag m-m' ontwikkeld, een patroon dat overigens nog op afronding wacht. Een vlag is een voortzettingspatroon, waaruit voortvloeit dat er een uitbraak naar boven plaats zou gaan vinden. Dit zou de beursgraadmeter naar de bij de daggrafiek genoemde waarde 348,2 doen stijgen. Het zou in dat geval uiteraard zaak zijn te verifiëren dat de top van gisteren rond 346 doorbroken wordt.

  • Het huidige optimisme hoeft zich aanstaande maandag echter niet noodzakelijkerwijs te vertalen in een uitbraak naar boven. Mocht de AEX naar beneden uit het patroon breken dan wordt het patroon ongeldig als vlag.

AEX kwartiergrafiek 260310

  • Zou de beursbarometer naar beneden uit het patroon m-m' breken dan zijn er in eerste instantie twee potentiële steunniveaus om op te letten. Het gaat om het 50% Fibonacci niveau van de stijging 339,7 - 346 rond 342,9 en het 61,8% niveau van diezelfde stijging rond 342,1. Een eventuele daling onder de 342,1 zou uitlopen op een terugkeer naar de bodem rond 339,7. Een dergelijke daling zou de kans op een terugkeer naar lijn j in de daggrafiek zoals u zult begrijpen groot maken.

Resumerend: 

Aanstaande woensdag is de beursmaand maart afgelopen. De AEX staat drie dagen voorafgaand aan dit moment in de weekgrafiek boven het 38,2% Fibonacci niveau dat rond 336 ligt. De index heeft dus de mogelijkheid dit niveau te doorbreken, wat een voortzetting naar het 50% niveau rond 380 in zou houden. We hebben echter ook nog met lijn a van doen en die lijn zegt ons dat een daling een grotere waarschijnlijkheid heeft. De lijnen a en j vormen samen namelijk een wijder wordende driehoek en dat is een omkeerpatroon. Vandaag is in de daggrafiek bovendien in bearish harami ontwikkeld, hetgeen eveneens wijst op een daling. Uit de uurgrafiek blijkt evenwel dat de markt nog niet zover is. In die grafiek is namelijk een vlag ontstaan, waaruit duidelijk wordt dat de markt nog altijd streeft naar een voortzetting naar boven. Komt er maandag een uitbraak naar boven dan haalt de markt haar gelijk. Alles draait vervolgens om de weerstand rond 346, wordt die namelijk doorbroken dan gaan we met onze beursindex opnieuw naar lijn a, die maandag rond 348,2 ligt. Daar veronderstel ik dan weerstand. De daling die voortvloeit uit de bearish harami in de daggrafiek komt er daarentegen als we naar beneden uit het patroon m-m' breken wel. Mogelijke steunniveaus zijn dan 342,9 en 342,1. Daaronder zou een daling naar 339,7 of lager de logische stap zijn, onderdeel uitmakend van een daling naar j in de daggrafiek.

En dan nog dit...

Aanstaande maandag zal mijn oog voorafgaand aan de opening van onze beurs vooreerst gericht zijn op de ontwikkelingen in Japan. Waarom ziet u hieronder in de daggrafiek van de Nikkei.

  • De Nikkei is vanochtend een fractie boven de top gesloten die in januari ontstond. Geheel overtuigend is de doorbraak nochtans niet, het is dus voorbarig om al tot de slotsom te komen dat de Japanse beurs de stijging volgende week voortzet. Winst op maandag zou echter een definitieve doorbraak inhouden, wat een nieuwe impuls naar boven zou geven. Een daling daarentegen zou een dubbele top doen ontstaan, waarna de markt op zoek zou moeten naar een volgende bodem. Het wordt daar gezien de mogelijke doorbraak aanstaande maandag in ieder geval een spannende beursdag, zoveel is wel duidelijk. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 26 maart 2010, 19.37u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

26 mrt 09.15u: Lagere start van onze beursindex

26 mrt 10.00u: Steun 344,1 in AEX is nog intact

26 mrt 11.00u: Gestegen, maar nog geen besluit

26 mrt 12.00u: Lagere top vergroot dalingskans

26 mrt 13.00u: Vloertje onder AEX rond 344,4

26 mrt 14.00u: Beslissing wordt vooruitgeschoven

26 mrt 15.00u: Na afronding patroon direct steun

Nutreco: Een uitermate sterke opwaartse trend

26 mrt 16.00u: Daling is mogelijk vlag in wording

26 mrt 17.00u: AEX binnen het patroon gebleven

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven