ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 090310

 • Er is een groene candle gevormd in de daggrafiek van de AEX-index, wat wil zeggen dat de counterattack line van gisteren niet bevestigd is als toppatroon. Dat zou namelijk alleen bij een rode candle het geval zijn geweest. We dienen mede gezien de stand boven het 76,4% niveau op dit moment weer uit te gaan van een vervolg naar boven.

 • De candle van vandaag is een zogenaamde hammer waarvan het lichaam aan de bovenkant ligt, hetgeen aangeeft dat de beurs teruggekomen is op een daling die gedurende de dag plaatsvond. Dit is sterk en wijst eveneens op een voortzetting omhoog.

 • Weerstand ligt er rond 340,7, wat het hoogste punt van gisteren is. Weten we die grens te passeren dan wordt de top rond 345,6 die in januari werd gerealiseerd het eerstvolgende koersdoel.

AEX daggrafiek BB 090310

 • Het slot van vandaag ligt op de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Ik schreef gisteren uit te gaan van een terugkeer binnen de banden, met de stand zoals die zich nu voordoet hield ik om eerlijk te zijn niet in voldoende mate rekening. Ik ging uit van een duidelijker terugkeer binnen de banden.

 • De huidige positie maakt echter ondanks het feit dat we niet echt terug zijn binnen de indicator wel een stijging mogelijk. Zouden we morgen namelijk omhoog gaan dan kunnen we zonder boven de banden te komen tot ongeveer 342 naar boven. Met die optie moeten we dus zeker rekening houden.

 • Je kunt op grond van deze indicator overigens geen stijging voorspellen, ook een daling in de richting van de middellijn zou passen bij de huidige situatie. De trend is in ieder geval zolang de AEX in de buurt van de bovenste lijn blijft erg krachtig. Zou de index dalen dan wordt de opwaartse trend iets minder sterk, maar blijft gehandhaafd zolang we boven de middellijn blijven. De trend kan wat er ook gebeurt dus zonder meer tegen een stootje.

AEX uurgrafiek 090310

 • Afgaand op de uurgrafiek komt er een stijging. Vanmiddag zagen we namelijk de afronding van een grote dalende wig. Je kunt het patroon ook als een vlag zien, het is een grensgeval. Het gaat hoe dan ook om een voortzettingspatroon dat over het algemeen halverwege een beweging ontstaat, hetgeen nogal wat belooft voor de toekomst. We mogen morgen uiteraard niet terugkeren binnen deze wig en er al helemaal niet meer onder komen, dan zou het beeld namelijk in negatieve zin omslaan.

AEX kwartiergrafiek 090310

 • Ik tekende vanmiddag Fibonacci lijnen over de daling 340,7 - 336,3. Het slot van vandaag lag boven het 61,8% niveau dat hiermee uitgenomen is. Het verschil is overigens niet erg groot, de AEX zal morgen direct verder moeten stijgen om op overtuigender manier met dit niveau af te rekenen.
 • Zou de index dalen dan richt ik mijn aandacht uiteraard op lijn v, de lijn waar de graadmeter na de doorbraak van vanmiddag boven zou moeten blijven. Verder plaats ik dan Fibonacci lijnen over de stijging die vanaf 336,3 plaats heeft gehad, dit om mogelijke steunniveaus vast te stellen.

Resumerend: 

Het koersverloop van vandaag wijst in meerdere opzichten op een vervolg naar boven. Ten eerste is het toppatroon van gisteren niet bevestigd, waarmee dat geen beletsel meer hoeft te vormen voor een stijging. De hammer van vandaag toont dat kopers sterk teruggekomen zijn na een daling, wat eveneens positief is. Belangrijk element is verder de afgeronde wig in de uurgrafiek, deze wijst op een opwaartse voortzetting. Voorwaarde is dat we niet terugkeren binnen dit patroon en er al zeker niet meer onder komen. Dat laatste zou namelijk alsnog een kentering zijn. We zijn in de kwartiergrafiek een stukje boven het 61,8% niveau gekomen, wat een stap naar 340,7 aankondigt. De stijging boven het 61,8% niveau is echter nog niet geheel overtuigend, we moeten morgen dus direct omhoog om de stap boven dit niveau onweerlegbaar te maken. Komen we boven het hoogste punt van vandaag 339,3 dan richt ik het vizier op 340,7. In de grafiek met Bollinger Bands zouden we morgen door kunnen naar 342, maar daarvoor moet dan uiteraard wel de top rond 340,7 doorbroken worden. Een stijging zou passen in het beeld van een voortzetting naar 345,6. Gaan we morgen niet direct omhoog, maar omlaag, dan let ik scherp op een eventuele terugkeer onder lijn v. Ik volg de beweging dan met Fibonacci lijnen die me dan moeten helpen bij het bepalen van mogelijke steunniveaus.

En dan nog dit...

Op 26 februari jongstleden schreef ik over de situatie in de Nikkei. Deze index werkte in de daggrafiek namelijk toe naar de vorming van ofwel een hoofd en schouders patroon ofwel een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Het is het laatste geworden, zoals u hieronder kunt zien.

 • De schouders van het omgekeerd hoofd en schouders patroon zijn aangegeven met de letters S, het hoofd met de letter H. Het patroon heeft de neklijn rond 10440 en het koersdoel van het patroon is 11000. 
 • Bij de afronding van het patroon is een gap ontstaan, een groot koershiaat tussen de candle van vorige week vrijdag en die van gisteren. Gaps worden meestal gesloten, wat vraagt om een daling. 
 • Dit gap is echter een zogenaamd breakaway gap, de Nikkei brak er immers mee uit een patroon. Het is hierdoor niet zeker dat het gesloten gaat worden. 
 • De candle van vandaag is echter een bearish harami, wat een voorbode kan zijn voor een daling. De mogelijkheid is dus aanwezig dat de Nikkei teruggaat om een deel van het gap te sluiten, namelijk het deel naar de neklijn rond 10440. Daar zou dan om het patroon geldig te houden steun gevonden moeten worden. 
 • Stijgt de Nikkei boven de laatste twee candles, dus boven 10587, dan is het sterk de vraag of het gap nog gedicht gaat worden. Zo'n beweging zou de bearish harami namelijk ontkrachten en daardoor op een continuering naar boven wijzen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 9 maart 2010, 19.25u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

9 mrt 09.15u: Het sentiment is nog steeds goed

9 mrt 10.00u: Top ontstaan, AEX staat weer lager

9 mrt 11.00u: AEX bij 61,8% niveau gearriveerd

Wolters Kluwer: Grenzen Ä16,30/Ä14,20 beslissend

9 mrt 12.00u: Fibonacci steunniveau is nog intact

9 mrt 13.00u: AEX is onder 61,8% niveau beland

9 mrt 14.00u: Ondanks daling onder 61,8% hoger

9 mrt 15.00u: Fibonacci niveau AEX alsnog steun

Reed Elsevier: Markt moet kiezen tussen patronen

9 mrt 16.15u: Poging om uit te breken naar boven

9 mrt 17.00u: AEX-index naar boven uit patroon

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven