ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX daggrafiek 280710

  • De beurs is vandaag tegen een verlies van 0,9% opgelopen, waardoor een top is ontstaan en ik Fibonacci lijnen in de grafiek heb geplaatst. Ik wil immers weten waar we eventueel steun zouden kunnen vinden. De Fibonacci lijnen betreffen de laatste stijging, namelijk die van 317,3 naar 340,6. Mogelijke steunniveaus die ik hieraan ontleen zijn de magenta stippellijnen rond 335,1, 331,7, 329 en 326,2. We zakten vanmiddag aanvankelijk door het 23,6% niveau rond 335,1 en leken dus verder af te zakken naar 335,1, het volgende potentiŽle steunniveau. De AEX wist de dag echter vrijwel op het 23,6% niveau te eindigen, waardoor ik het niveau achteraf gezien niet als doorbroken mag behandelen. Een doorbraak in de uurgrafiek zoals die zich vandaag voordeed moet immers vervolgens zichtbaar worden in de daggrafiek. Is dat niet het geval dan moet je een vraagteken bij de doorbraak plaatsen. Deze ontwikkeling laat de mogelijkheid open dat we morgen toch weer stijgen.

  • Is dat niet het geval en komen we onder het laagste punt van vandaag 333,9 dan dalen we af naar het 38,2% niveau rond 331,7 of eventueel lager. Zo liggen de kaarten.

AEX daggrafiek BB 280710

  • Ik ben naar aanleiding van het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands echter nog lang niet zover dat ik al weer over een dalende trend ga spreken. De bovenste lijn en de middellijn van dit gereedschap stijgen en onze beursbarometer koerst een eind boven de middellijn. Dit zijn twee ingrediŽnten op basis waarvan ik veeleer over een beweging naar boven dien te spreken. Hierin komt pas verandering zodra de bovenste lijn naar beneden zou draaien en de index onder de middellijn terecht komt. We verkeren niet in die situatie, daarom moet ik de mogelijkheid dat we verder stijgen meenemen in mijn overwegingen.

AEX uurgrafiek 280710

  • In de uurgrafiek zijn als laatste twee candles twee hammers zichtbaar geworden. Een hammer betekent een potentiŽle bodem. Waar dit op neer komt is dat beleggers nog proberen een bodem te verwezenlijken. Morgen moet blijken of dit lukt, aan de hand van de eerste candle zal duidelijk worden of de hammers al dan niet bevestigd worden als bodem.

AEX kwartiergrafiek 280710

  • Mijn inschatting van het toekomstig verloop zal morgen allereerst afhankelijk zijn van de koersbewegingen ten opzichte van de dalende lijn j in de kwartiergrafiek. Breken we daar naar boven doorheen dan zal ik de mogelijke weerstandsniveaus op een rij zetten. Daarvoor is het nu nog te vroeg, want de lijn kan ons morgen tenslotte ook nog verder omlaag voeren.

Resumerend: 

De daling van vandaag heeft me Fibonacci lijnen doen plaatsen in de daggrafiek, hetgeen ons leert dat er steun kan liggen rond 335,1, 331,7, 329 en 326,2. Het eerste niveau van deze vier is bereikt, we zijn precies op dat niveau gesloten. Dit betekent in combinatie met de twee hammers die in de uurgrafiek zijn ontstaan dat de beurs morgen in principe al weer zou kunnen gaan stijgen. Dit gebeurt mochten we morgen in de kwartiergrafiek door lijn j breken, in welk geval ik aan de hand van nieuwe Fibonacci lijnen de mogelijke barriŤres zal pogen te achterhalen. Blijven we morgen met onze aandelenindex onder lijn j en komen we onder het laagste punt van vandaag 333,9 dan glijden we af naar het 38,2% niveau rond 331,7 of eventueel lager. Dat 38,2% niveau is het eerste van de drie potentiŽle steunniveaus 331,7, 329 en 326,2 die dan namelijk nog overblijven, drie potentiŽle richtpunten voor het geval we verder dalen.

En dan nog dit...

Het wordt oppassen voor de "goudhaantjes" onder u. De goudprijs is de laatste weken namelijk gedaald en aangekomen bij de onderkant van een patroon dat relevant is voor de vervolgbeweging.

  • Ik doel op de onderzijde van de grote wig e-e' waar de goudprijs momenteel staat. Rond ditzelfde niveau bevindt zich ook het 50% Fibonacci niveau van het laatste stukje van de stijging, dat ligt namelijk rond $1157. Zou het goud door lijn e en dat 50% niveau zakken dan resteert alleen het 61,8% niveau rond $1130 nog als mogelijk steunniveau. Mocht er zich daaropvolgend een daling onder $1130 voordoen dan volgt een terugkeer naar $1045. Dit alles vormt als u in het bezit bent van goud een goede aanleiding om u ervan te vergewissen dat het niet die kant op gaat, zo lijkt me. Handhaaft de goudprijs zich boven lijn e en het 50% niveau dan was dit loos alarm. -Ad Nooten-

 

 

Geplaatst woensdag 28 juli 2010, 18.38u.

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyses:

28 jul 09.15u: Wederom een poging om te stijgen

28 jul 10.15u: Lagere top in kwartiergrafiek AEX

28 jul 11.00u: Hogere bodem beursgraadmeter

28 jul 12.00u: Opnieuw een lagere top gezet

28 jul 13.00u: AEX naar beneden uit kanaal

28 jul 14.00u: Beursindex terug in het kanaal

Ten Cate: Bericht voorkwam afronding toppatroon

28 jul 15.00u: Kopers ook na cijfers niet verslagen

Philips: Van stijgende naar zijwaartse trend gegaan

28 jul 16.00u: AEX heeft het 23,6% niveau bereikt

28 jul 17.00u: Poging verdere daling te voorkomen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven