ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

AEX weekgrafiek 150110

 • Om met het belangrijkste gegeven te beginnen, de AEX heeft deze week het lange termijn koersdoel 345 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon waar ik op 24 juli 2009 over schreef bereikt. Met dit patroon of het doel ervan hoeven we dus geen rekening meer te houden. Het gegeven dat het is behaald betekent tevens dat we rekening moeten gaan houden met de mogelijkheid dat er zich een top voor gaat doen.

 • Die top lijkt zich met de candle die deze week gevormd is al af te gaan tekenen. De candle is een zogenaamde dark cloud cover en dat is een potentieel toppatroon afkomstig uit de candlestick techniek. Het dient volgende week bevestigd te worden met een volgende rode candle voordat we zeker weten dat het om een top gaat.

 • Verwarrend in de huidige situatie is dat we vorige week naar boven door het 38,2% Fibonacci niveau van de daling 564 - 195 gebroken zijn dat rond 336 lag. Ik vertelde u een week geleden dat we in januari boven 336 moeten blijven wil het niveau op 29 januari aanstaande in de maandgrafiek eveneens doorbroken worden. De potentiŽle top betekent dat we mogelijkerwijs terug gaan keren onder 336, waarmee de doorbraak teruggedraaid zou worden. Komt er in de maandgrafiek aan het einde van deze maand geen doorbraak dan kan er alsnog een top ontstaan. Het is alle reden om de beweging ten opzichte van 336 de komende week goed te volgen.

AEX daggrafiek 150110

 • De candle van vandaag in de daggrafiek is eveneens een potentieel toppatroon, namelijk een engulfing bearish line. Dit patroon dient uiteraard net als dat in de weekgrafiek nog bevestigd te worden. In de weekgrafiek duurt het nog een week voordat we weten of die bevestiging er komt, in de daggrafiek weten we dat aanstaande maandag al.

 • Deze week zagen we een bodem op het 23,6% Fibonacci niveau. Ik vertelde u dat je niet vaak een blijvende bodem ziet op dit niveau, meestal voert een correctie een index verder naar het 38,2% niveau of lager. Dit wil zeggen dat ik nog altijd rekening houd met de optie van een daling naar dat 38,2% niveau dat hier rond 328,4 te vinden is. Het potentiŽle toppatroon van vandaag maakt dit uiteraard alleen maar sterker. Een daling naar 328,4 komt er echter alleen als we door 335 zakken, zo voeg ik er maar direct aan toe.

AEX daggrafiek BB 150110

 • In de daggrafiek met Bollinger Bands begint zich een mogelijke kentering af te tekenen. De banden versmallen en de middellijn stijgt nauwelijks meer, vaak een sein voor een naderende omkeer. Het is verstandig om de ontwikkeling ten opzichte van de middellijn af te wachten. Duiken we daaronder dan is de omkeer een feit en kan er een daling naar de onderzijde van deze indicator komen. Let wel, de middellijn kan ook nog steun blijven vormen en ons weer naar boven voeren, daar dienen we dus rekening mee te houden.

AEX uurgrafiek 150110

 • In de uurgrafiek staan Fibonacci lijnen over de stijging 335 - 343,1. Het slot van vandaag lag ter hoogte van het 61,8% niveau, alsook rond de korte termijn trendlijn f. Van een doorbraak kan nog niet gesproken worden.

 • Het wachten is nu op het vervolg. Daalt de index aanstaande maandag verder dan zakt de graadmeter zowel door lijn f als door het 61,8% niveau. Het laatste maakt de bodem rond 335 dan tot een aannemelijk koersdoel.

 • Mochten we komende maandag daarentegen stijgen dan wordt het tijd om potentiŽle weerstandsniveaus te bepalen. Dat wil ik echter pas doen als we boven 339,1 komen. De argumentatie hiervoor vindt u onder de kwartiergrafiek die hieronder staat.

AEX kwartiergrafiek 150110

 • Op 339,1 ligt de neklijn van een groot hoofd en schouders patroon dat dat vanmiddag is afgerond. De schouders zijn aangegeven met een letter S, het hoofd met de letter H. Het patroon blijft geldig zolang we maar niet terugkeren boven de neklijn, dus boven 339,1. Stijgen we aanstaande maandag dus dan wordt het koersverloop ten opzichte van dat niveau bepalend voor mijn houding.
 • Het koersdoel van het patroon is de stippellijn rond 335, bepaald door het naar beneden om te klappen. Dalen we maandag in lijn met wat dit patroon aangeeft verder dan gaan we dus naar ik aanneem naar 335.

Resumerend: 

De AEX heeft deze week het koersdoel van 345 punten bereikt van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat op 24 juli van het vorig jaar ontstond. Het bereiken van een koersdoel van een patroon kan in principe uitmonden in een omkeer, daar dienen we dus attent op te zijn. Dat er een omkeer kan komen bewijzen de potentiŽle toppatronen die in de weekgrafiek en de daggrafiek zijn ontstaan. Deze patronen moeten nog bevestigd worden, dat in de weekgrafiek aanstaande vrijdag en het patroon in de daggrafiek komende maandag. Het vervolg is belangrijk omdat we vorige week door het 38,2% niveau in de weekgrafiek op 336 gebroken zijn, daar dienen we op 29 januari aanstaande boven te sluiten wil er in de maandgrafiek sprake zijn van een doorbraak. In de kwartiergrafiek staat een patroon dat wijst op een daling naar 335, namelijk een hoofd en schouders patroon. Dalen we zoals dit patroon aangeeft maandagmorgen verder dan gaan we naar ik aanneem naar 335, wat ons dus onder 336 zou brengen. Er is nog een kans dat we niet dalen, want we zijn nog niet door het 61,8% niveau en lijn f in de uurgrafiek gezakt. Stijgen we maandag dan wordt het verloop ten opzichte van de neklijn rond 339,1 cruciaal. Zolang we daar namelijk onder blijven is het hoofd en schouders patroon geldig en geeft het patroon een daling naar 335 aan.

En dan nog dit...

U heeft in de kwartiergrafiek van onze AEX-index een hoofd en schouders patroon gezien, maar dat is niet de enige hoofd en schouders formatie die vandaag tot ontwikkeling gekomen is. In de daggrafiek van de Eurostoxx50 is er namelijk ook een ontstaan.

Eurostoxx50 daggrafiek 150110

 • U ziet het hoofd en schouders patroon bovenop de stippellijn op 2964, de neklijn van deze formatie. Het koersdoel van het patroon is 2884. Dat ligt vlakbij lijn k, daarom ga ik er allereerst van uit dat deze Europese index af zal zakken naar die lijn. Deze veronderstelling blijft gehandhaafd zolang de Eurostoxx50 niet boven 2964 sluit. 
 • Tot slot wil ik hen die bij mij een cursus hebben gevolgd attent maken op het feit dat ik op zaterdag 30 januari aanstaande van 10u tot 17u een vervolgcursus geef in De Bilt. Deze sessie die ik in december aankondigde was oorspronkelijk volgeboekt, maar er zijn door afzeggingen drie plaatsen vrijgekomen. Wilt u komen mailt u me dan op korte termijn opdat u nog deel kunt nemen aan deze interessante dag. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 15 jan 2010, 19.25u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

15 jan 09.15u: Aanval op de top van gisteren

15 jan 10.00u: De AEX-index is verder gestegen

15 jan 11.00u: Weerstand AEX op 76,4% niveau

15 jan 12.00u: AEX terug naar slot van gisteren

15 jan 13.00u: Nog steun gevonden rond 340,6

15 jan 14.00u: AEX "geland" op vorige bodem 339

15 jan 15.00u: Index heeft neklijn patroon getest

15 jan 16.15u: Groot hoofd en schouders patroon

15 jan 17.00u: Strijd rond Fibonacci niveau en lijn

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven