ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er is weer een beursweek afgerond en dat houdt in dat ik de slotanalyse start met de weekgrafiek. De AEX-index heeft deze week niet alleen opnieuw winst geboekt, maar is daarbij ook door twee voorgaande toppen gebroken. Hierdoor is een omgekeerd hoofd en schouders patroon ontstaan dat als koersdoel de waarde 345 heeft. Op dit patroon volgt vanaf de neklijn, hier de stippellijn rond 271,1, namelijk meestal een stijging ter grootte van het hoofd. Dit voorspelt dus een stevige stijging.

  • Vorige week al werd de vlag h-h' afgerond en dat patroon heeft een doel van 315 punten. Het lijkt me goed om dit naast het koersdoel van 345 punten dat voortvloeit uit het vandaag afgeronde patroon te gebruiken.

  • Nu er een omkeerpatroon staat dat op een stijging naar 315 of 345 punten wijst wordt het tijd op zoek te gaan naar mogelijke weerstandsniveaus. Ik doe dat zoals gebruikelijk aan de hand van de Fibonacci methode. U ziet in de grafiek twee sets Fibonacci lijnen, namelijk over de daling 564 - 195 (grijs) en over een deel van die daling, namelijk 417,4 -195 (magenta). Voor het gebruik van beide sets is wat te zeggen, daarom pas ik ze beide toe. De grijze stippellijnen geven het 23,6% niveau rond 282 als het eerst mogelijke weerstandsniveau, de magenta stippellijnen het 38,2% niveau rond 280. Deze niveaus liggen zo dicht bij elkaar dat we ze als één kunnen zien. Het hoogste punt van deze week lag op 278,8 en dat wil zeggen dat we niet ver meer verwijderd zijn van deze gezamenlijke weerstand. De vlag en het omgekeerd hoofd en schouders patroon hebben een doel dat hier ver boven ligt, maar dat wil niet zeggen dat we voetstoots aan moeten nemen dat we door 280 en 282 gaan breken. Dat zullen we volgende week moeten verifiëren.

  • Stijgen we volgende week boven 282 dan ligt er wat weerstand rond de top 291,1 uit november 2008, maar ik vermoed dat we die dan wel uitnemen om naar het magenta 50% niveau rond 306,2 te gaan. Dat is namelijk het eerstvolgende Fibonacci niveau waar eventueel weerstand gevonden kan worden. Daarboven ligt dan nog het 61,8% niveau 332,5 dat vrijwel samenvalt met het grijze 38,2% niveau 335,9, de zone 332,5 - 335,9 zou bij een eventuele stijging boven 306,5 het volgend doelgebied worden.

  • We weten nu waar de belangrijke niveaus aan de bovenkant liggen, laten we ook een blik op de mogelijke steunniveaus werpen. Cruciaal is de stippellijn rond 271,1. De neklijn van een omgekeerd hoofd en schouders patroon mag niet naar beneden doorbroken worden, anders wordt het patroon namelijk ongeldig. Bij een daling onder 271,1 zou het koersdoel 345 daardoor niet meer gelden, die grens moeten we dus erg goed in de gaten houden.

  • We moeten uiteraard al helemaal niet meer onder het laagste punt van de vlag h-h' rond 241,4 geraken, want dan zou ook dat patroon nog waardeloos worden en kan er ook een streep door het doel van 315 punten. Mocht er zich een daling voordoen dan weten we nu ook waar we aan toe zijn, we moeten letten op 271,1 en bij een eventuele daling daaronder op 241,4.

  • De kans dat er zich een daling voor gaat doen is zo langzamerhand erg groot. Vandaag is er namelijk een tiende groene candle ontstaan. Dit kwam overigens niet doordat we boven het slot van gisteren geëindigd zijn. Het slot lag exact op dat van gisteren, 276,15, en dan tekent mijn software pakket een groene candle. De laatste keer dat er zich een serie van tien groene candles voordeed was van 25 februari t/m 8 maart 2002, waaruit blijkt dat het een zeldzaamheid is. Er kan natuurlijk een elfde groene candle volgen, maar na een stijging van 33 punten oftewel 13,5% mag je zo langzamerhand wel een correctie verwachten.

  • De candle van vandaag heeft het lichaam vrij ver aan de onderzijde en dat maakt het tot een inverted hammer. Dit is een teken dat er weerstand ligt. Zou deze weerstand bij de aan de hand van de weekgrafiek beschreven stippellijnen rond 280 of 282 gelegen hebben dan had ik direct met een daling rekening gehouden, nu heb ik enige twijfel. De mogelijkheid bestaat echter dat de inverted hammer een top wordt, want het verschil met 280 is in lange termijn termijn gesproken verwaarloosbaar.

  • Zouden we evenwel stijgen dan volg ik uiteraard of er rond 280 of 282 alsnog een top ontstaat.

  • Uit de daggrafiek met Bollinger Bands vloeit voort dat we volgende week nog zonder meer verder kunnen stijgen. De AEX is dichtbij de stijgende bovenste lijn gebleven, hetgeen de grafische weergave is van een zeer sterke opwaartse trend.

  • Op grond van de uurgrafiek kunnen we eveneens verder naar boven. In deze grafiek werd gisteren namelijk de driehoek f-f ' geformeerd, welk patroon een koersdoel van ongeveer 300 punten heeft. Vandaag is bovendien de stijgende lijn i ontstaan. De trend is naar boven gericht zolang we boven deze lijn blijven.

  • Vanmiddag is in de kwartiergrafiek een bodem ontstaan rond het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 267,9 - 278,7 op 274,5. Ook wat dit aspect betreft voorzien de grafieken dus in een vervolg naar boven. De graadmeter dient daarvoor nog wel door lijn j te breken, waarna de top van vandaag rond 278,8 en bij een eventuele doorbraak 280 of 282 de richtpunten worden.
  • Zou het van een daling onder lijn i en de bodem rond 274,2 komen dan vinden we in het 50% niveau rond 273,3 en het 61,8% niveau rond 272 potentiële steunniveaus die ons nog af zouden kunnen houden van een terugkeer naar de bij de weekgrafiek besproken grens 271,1, de neklijn van het omgekeerd hoofd en schouders patroon in die grafiek. De kans op een daling naar die neklijn zou bij een daling onder 274,2 overigens groot worden, want dat zou namelijk de afronding van een hoofd en schouders patroon betekenen dat in de richting van 271,1 wijst. Daar wil ik echter nog niet teveel over uitwijden, dat komt wel mochten we daadwerkelijk door lijn i en 274,2 zakken. Vooralsnog is dat niet het geval en dien ik daarom van een stijging uit te gaan.

Resumerend: 

De AEX is deze week door weerstand rond 271,1 gebroken waardoor een omgekeerd hoofd en schouders patroon is geformeerd. Het patroon heeft een koersdoel van 345 punten. Vorige week zagen we al een vlag met een doel van 315 punten, waarop gisteren een driehoek in de uurgrafiek volgde met een richtpunt rond 300 punten. Daar de trend in de Bollinger Bands naar boven is gericht, we in de uurgrafiek de stijgende lijn i kennen en in de kwartiergrafiek een bodem hebben gevormd rond een 38,2% niveau dien ik op dit moment uit te gaan van een vervolg naar boven. Breken we in de kwartiergrafiek door lijn j dan komt dat vervolg er en richt ik me op 278,8 en bij een doorbraak door dat niveau op 280 of 282 waar eventueel topvorming zou kunnen ontstaan. Pas als 282 doorbroken wordt kijk ik verder omhoog, namelijk naar 291,1 en 306,2 in de weekgrafiek. Dit zouden dan stappen zijn in de richting van de doelen 315 en 345. De reeks van tien groene candles dwingt me echter ook om in mijn achterhoofd met een correctie rekening te houden. De inverted hammer die op een steenworp afstand van de weerstand rond 280 ontstaan is vormt hier bovendien een aanwijzing voor. Het volstaat twee zaken in de gaten houden, namelijk lijn i en de bodem rond 274,2. Onder deze lijn en dit niveau gaan we naar alle waarschijnlijkheid naar 271,1, al kan er onderweg rond de grenzen 273,3 en 272 eventueel nog steun gevonden worden. Het is in het geval zich deze beweging voordoet van belang dat we boven 271,1 blijven, doen we dat namelijk niet dan wordt het vandaag in de weekgrafiek gevormde grote bodempatroon namelijk weer ongeldig.

En dan nog dit...

In de VS doet zich een interessant verschijnsel voor. Zowel de Nasdaq als de S&P500 zijn namelijk al door de top van dit jaar gebroken, maar de Dow Jones nog niet. Deze worstelt nog met de top rond 9090.

  • U ziet de daggrafiek van 19.30u vanavond. De stippellijn rond 9090 is de bewuste grens die gisteren werd geëvenaard, vandaag moet blijken of deze doorbroken wordt. Kopers van S&P500 futures hebben exact om 19.30u voor een doorbraak door weerstand rond 974 in dit derivaat gezorgd en werken dus hard aan een doorbraak. Stijgt de S&P500 immers verder dan doet de Dow Jones dat ook. Deze futures vormen het ideale voertuig om de beurzen wereldwijd naar boven te brengen. Wie de S&P500 futures beheerst, beheerst alles. De invloed van slechte cijfers van Microsoft, Amazon en American Express van gisterenavond wordt terwijl ik dit kort na half acht in de avond schrijf met behulp van dit instrument gemarginaliseerd, daar wordt althans een poging toe gedaan. Over het welslagen kan ik op dit moment nog niets zeggen. Komt het vanavond van een doorbraak van de Dow dan is dat in ieder geval de aanzet voor een elfde groene candle in onze AEX-index, daarom volg ik de ontwikkeling in de VS vanavond met meer dan gebruikelijke interesse. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 24 juli 2009, 19.50u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyse:

24 juli 09.15u: Lagere start voor de beursindex

24 juli 10.15u: AEX zonder aarzeling verder omhoog

24 juli 11.00u: Onbevestigd omkeerpatroon AEX

24 juli 12.00u: Beurs heeft winst vastgehouden

24 juli 13.00u: Vlag in vorming in kwartiergrafiek

24 juli 14.00u: Beeld AEX ongewijzigd gebleven

Wereldhave: In zijwaartse beweging door trendlijn

24 juli 15.00u: Optimisme wordt geleidelijk minder

24 juli 16.00u: AEX door 61,8% niveau gezakt

24 juli 17.00u: Terug bij laagste punt van de dag

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven